12 причини да правим секс, сега!

февруари 3, 2022

1. Да потренираме?

"Редовният

Е, редовния секс със сигурност не е онова кардио, от което се лее пот във фитнес залата, но може да е толкова добър за тялото, колкото една умерена тренировка например. Учените са категорични, че честото правене на секс повишава сърдечната честота по сходен начин с разходката на бърз ход или бавното каране на колело в парка.

2. Добър е за женското сърце

Жените, които правят секс няколко пъти седмично, са по-малко склонни да страдат във времето от сърдечно заболяване, отколкото тези, които го правят веднъж месечно. Учените нямат еднозначен отговор на какво се дължи това, но не малко изследвания сочат, че редовния секс забавя и настъпването на менопаузата.

3. Чао, главоболие!

Кажете сбогом на познатия сценарий: „Не тази вечер, скъпи! Имам главоболие“. Оказва се, че сексът може да помогне при болка и това включва някои видове главоболие, като мигрената. Пък и със сигурност е по-приятен от хапче.

4. Понижава стреса

Сексът действа релаксиращо на тялото и духа.

Сексът действа релаксиращо на тялото и духа.

Хората, които правят повече секс, са по-малко притеснени, когато попадат в стресови ситуации, като публично говорене, например. Това е така, защото доброто сексуално представяне работи за самочуствието, увереността и в същото време сексът действа релаксиращо на тялото и духа.

5. По-дълъг живот

Малко проучване сочи, че при омъжените жени, които са достигали до оргазъм по-често, се забелязва лека тенденция за по-дълга продължителност на живота. Изследователите не са сигурни дали редовния секс действително удължава живота или просто ни прави по-здрави, но какво значение има? По-добре е да опитаме.

6. Изостря ума

Сексът е свързан със създаването на нови мозъчни клетки и това е чудесно. Проучване показва, че хората над 50 години, които са правили повече секс в живота си, са по-способни да си припомнят цифри и да демонстрират основни математически познания. Експериментът важи в по-голяма степен за мъжете, отколкото за жените, но при всички положения и двете групи са се справили по-добре на тестовете от тези, които са правили по-малко секс през годините.

7. Чувство за щастие

За достигане на приятното усещане обаче не бива да се прекалява – веднъж седмично секс с половинката е напълно достатъчно, за да усетим щастието в дните си. Важно е да се отбележи, че учените са изучавали само двойки в трайни, любовни отношения, така че секс забежките за една нощ не е гарантирано, че ще доведат до същия резултат.

8. Секс за здрава връзка

Хормонът окситоцин се отделя по време на секс и предизвиква чувство за близост и привързаност с партньора. Това помага за изграждането на силна, стабилна връзка, която е полезна и за двамата.

9. Секс за добро психично здраве

Доказано възрастните в стабилни любовни отношения, които правят често секс, са по-малко склонни да изпитват депресивни мисли и да прибяват до лекарства за да изгонят потиснатото си настроение.

10. Помага на имунитета

Витамин С? Не. Учените твърдят, че студентите, които правят секс два пъти седмично, имат повече антитела за борба с вирусите в слюнката си, отколкото тези, които правят секс по-рядко.

11. По-добър сън

Оргазмът предизвиква прилив на ендорфини и окситоцин както при мъжете, така и при жените и това притъпява болката, тревогата и отпуска тялото. Всичко това подобрява съня, въпреки че според учените тази закономерност важи в по-голяма степен за мъжете.

12. Сексът работи за бъдещето

Хората, които правят повече секс, имат шанса да подобрят качеството си на живот – не само сега, но и в бъдеще. Учените твърдят, че ако имаме активен сексуален живот на средна възраст, е по-вероятно той да продължи и докато остаряваме, което е свързано с по-добро здраве и усещане за щастие.

По мателиали на WebMD.com

За Св. Валентин terrapia.bg събира в любовен дует Еротерра и Уротерра в специален промо пакет. За един здрав и вълнуващ празник.

Tags: , , , ,