есен

5 лечебни билки, с които да посрещнем есента

февруари 23, 2022

От хиляди години хората използват лечебни билки и техните екстракти като средство за успокояване и възстановяване на ума, тялото и духа. Знанието за лековитите растения датира от 3000 г. пр. н. е., а днес те са неизменна част от модерния начин на живот.

Без значение дали сме болни, уморени или просто искаме да се чувстваме по-добре, добавянето на някои билки в ежедневнието, може да ни помогне да влезнем отново във форма. С кои лечебни билки да започнем на прага на есента? Ето предложенията на terrapia:

Розмарин

Уроци, лекции, изпити…. Есента не е само вируси и настинки, нали? Това е и момента когато е добре да се погрижим и за цялостно повишаване на настроението, паметта и да облекчим тревожността. Ако имаме нужда точно от това – розмаринът е билката, от която имаме нужда.

Със своя разпознаваем аромат и силно присъствие в използването на ароматерапия, екстрактът от розмарин е много по-ценен със своите силни антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Наскоро рандомизирано клинично проучване разкри, че пероралната употреба на розмарин може да намали тревожността и депресията, като същевременно повиши качеството на съня при студентите. Същото проучване също установява, че розмаринът е естествен подобрител на паметта. По принцип той действа като естествен, природен стимулатор на мозъка.

памет

Ехинацея

С пожълтяването на листата и пъвите леки промени в температурите, първата сред десетките лечебни билки, за която се сещаме е ехинацея. Може би най-популярното природно средство за естествено повишаване на имунитета. Най-проученото през годините предимство на тази сладка и цветна билка е антибактериалното й дествие за лечение на респираторни симптоми. С други думи, ехинацея може да помогне в борбата с първите симптоми на настинките, вирусите, хрема, кашлица и др.

Редовната употреба на ехинацея също може да бъде полезна в борбата с възпалението. Също така спомага работата на мозъка и дори може да намали нивата на тревожност.

имунитет

Жълт кантарион

С яркия си и жизнерадостен цвят, жълтия кантарион е тук, за да освежи настроението ни. Тази популярна билка във формата на звезда, се използва от векове за лечение на депресивни разстройства. През Средновековието жълтият кантарион е бил използван за „облекчаване на разстроен ум“, а по -късно е използван за „нервни чувства с депресия“.

Днес от всички лечебни билки, жълтия кантарион е изследван широко и се прилага най-често за лечение на депресия, тревожност, безсъние и сезонно депресивно разстройство. Независимо дали страдаме от тези симптоми или не, приема на жълт кантарион е безопасен и ефективен начин да се борим с първите симптоми на депресия и тревожност.

билки

Джинджифил

За първи път споменат в аюрведическата и китайската медицинска литература, този универсален корен има затоплящ, леко огнен ефект върху стомашно-чревния тракт. Понякога се описва като с цитрусов или сапунен вкус.

От хиляди години джинджифилът е използван за лечение или намаляване на симптомите на настинка, треска, болки в гърлото. Полезен е при инфекциозни заболявания, артрит, ревматизъм, навяхвания, мускулни болки. И не само. Дъхавата билка има благоприятен ефект още при спазми, хипертония, деменция, мигрена, нервни заболявания, гингивит, зъбобол, лошо храносмилане, гадене и повръщане.

Прекрасно допълнение към здравословния режим, джинджифилът е една от най -широко използваните лечебни билки за общо здраве и благополучие. Много изследователи са признали потенциала му да се превърне във функционална храна за профилактика и лечение на хронични заболявания.

детокс

Куркума

Тази индийска билка, често използвана като подправка в ястия с къри, е сред най-мощните противовъзпалителни билки, познати на човека. От семейството на джинджифила, тази златна билка прави чудеса за блокиране на самия ензим, който създава възпалителни клетки в телата ни.

С над 3000 публикации за последните 25 години, посветени на куркумата, става ясно, че лечебната сила на билката е с доказано действие. Подобно на джинджифила, най-големите ползи от куркумата са нейните антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства. И не само – куркумата е сред лечебните билки, които намаляват апетита и увеличава метаболизма.

афродизиак

Източник: Тhe Рost.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Tags: , , , , , ,