5-те най-добри диети за жените над 50

май 10, 2022

Да влезнеш в своите 50 – спокойно и без напрежение, е предизвикателство за всяка жена. Това е онзи период на естествени промени в тялото и външния вид, който е колкото очакван, толкова и стресиращ. А една от най-важните теми си остават настъпващите с менопаузата метаболитни промени в организма. По-лесното трупане на килограми и по-трудното им сваляне, както и допълнителната грижа за костното здраве около 50-те, е битка, за която се изисква да си добре подготвена и мотивирана. Затова при избора на подходящи диети, водещо е не само желанието да бъдем фит, но преди всичко да се грижим за физическото си и психично здраве.

Диетите са бурно море, в което лесно можеш да отплаваш в грешна посока. Затова ние от terrapia се опитахме да открием най-важните условия, на които трябва да отговаря един добър хранителен режим.

Хранителният режим трябва да бъде:

  • Лесен за следване. Да предлага ясни насоки и прости списъци за пазаруване.
  • Адаптивен. Можем да правим промени според нашите лични предпочитания и хранителни нужди.
  • Не прекалено ограничаващо. Няма да е необходимо да елиминираме големи групи храни от хранителния си план.
  • Хранително балансиран. Ще ядем много здравословни мазнини и протеини, плюс качествени източници на въглехидрати и микроелементи.
  • На базата на доказателства. Научни изследвания да потвърждават ползите от диетата за здравето.

5 ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ ДИЕТИ ЗА ЖЕНИ НАД 50 ГОДИНИ.

  1. Евъргрийн: Средиземноморската диета

Средиземноморската диета е оценена от специалистите по хранене и здравословен начин на живот като един от полезните модели на хранене за почти всеки човек, включително и за жените над 50 години.

Този популярен режим се появава през 60-те години на миналия век, въз основа на анализа на хранителните навици на хората в Гърция и Южна Италия, които се характеризират с консумацията на храни с ниско съдържание на наситени мазнини. Той включва предимно зеленчуци, бобови растения, плодове, ядки и пълнозърнести храни и много важно: включва зехтин като основен източник на добавени мазнини.

Въпреки че средиземноморската диета е предимно на растителна основа, тя включва също умерени количества риба и млечни продукти, както и малки количества яйца, птици и червено месо.

Десетки изследвания показват, че тази диета намалява риска от различни хронични заболявания, свързани с възрастта, като сърдечни заболявания, диабет, рак, затруднена памет и др.

Доказано е, че придържането към средиземноморската диета гарантира с 30% намален риск от затлъстяване при жени в пери- и постменопауза. Средиземноморската диета засенчва много други популярни диети поради своята гъвкавост и разнообразие. Никакви храни или групи храни не са забранени – дори лакомства и червено вино са разрешени пестеливо.

  1. Най-доброто за здравето на сърцето: диетата DASH

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт при жените над 50 години. Нещо повече, нивата на високо кръвно налягане – основен рисков фактор за сърдечни заболявания, се увеличават значително след началото на менопаузата.

Диетата „Диетични подходи за спиране на хипертонията“ – (DASH), е предназначена именно за предотвратяване и контрол на високо кръвно налягане (хипертония).

Какво представлява тя?

DASH се характеризира с ниското си съдържание на натрий и набляга на храни, богати на калций, калий и магнезий, за които е известно, че помагат за намаляване на кръвното налягане. Ограниченията за натрий обаче зависят от личните нужди (консултацията със специалист е ключова). Някои хора ограничават приема на натрий до не повече от 2300 мг дневно, докато други стигат до 1500 мг, като и двете числа съответстват на препоръките за прием на натрий на Американската сърдечно съдова асоциация.

Диетата DASH включва главно зеленчуци, плодове и нискомаслени млечни продукти, последвани от умерени количества пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена, риба и домашни птици. Червеното месо и сладкишите не се препоръчват, но понякога се допускат, а преработените или сушени меса са напълно забранени.

Проучванията сочат, че ограничаването на солените, свръхпреработени храни в полза на приема на пълноценни богати на хранителни вещества храни, предлага допълнителни ползи за здравето, като намален холестерол и подобрен контрол на кръвната захар.

  1. Най-добрият растителен режим: Флекситарианската диета

Флекситарианската диета е полувегетариански режим, който е предимно на растителна основа, но понякога включва месо, яйца, млечни продукти и риба.

Този модел на хранене е най-популярен сред жените, които намаляват приема на месо по причини, свързани със здравето, хуманното отношение към животните или околната среда. В същото време флекситарианската диета е чудесен вариант за всеки, който се интересува от увеличаване на приема на фибри и растителни протеини.

Австралийско проучване относно здравето на жените показва, че строгите вегетарианци и вегани са изложени на по-голям риск от недостатъчен прием на хранителни вещества, като желязо и омега-3 мазнини. В сравнение с такива строги диети, флекситарианската диета осигурява повече желязо и омега-3 от храни като червено месо и риба. Освен това съдържа по-високо съдържание на калций – важно хранително вещество за запазване на здравето на костите при жени след менопауза.

Други изследвания показват, че този модел на хранене предлага допълнителни ползи за телесното тегло, здравето на сърцето и превенцията на диабета.

  1. Най-доброто за здравето на мозъка: Диетата за ума MIND

Възрастта и полът са основни рискови фактори за деменция. Състояние, чието разпространение е значително по-голямо при жените, отколкото при мъжете. Всъщност, приблизително две трети от хората с болестта на Алцхаймер – най-честата форма на деменция – са жени.

Диетата MIND е разработена, за да намали риска от болестта на Алцхаймер и други видове когнитивни нарушения, свързани с възрастта.

MIND е абревиатура от Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay и както подсказва името, тя съчетава елементи от средиземноморската и DASH диети, за които е доказано, че поддържат здравето на мозъка. Този режим набляга на пълнозърнести храни, горски плодове, листни зеленчуци, боб, зехтин и мазна риба. Пържените храни, червеното месо, маслото, сиренето и сладките не се препоръчват.

Множество проучвания установиха, че диетата MIND намалява риска от деменция. Най-вече при хората, които спазват стриктно режима.

  1. Най-доброто за жени, на които им е писнало от диети: Интуитивно хранене

Когато ни писне от модерните, изтощителни хранителни режими, често със спорен ефект – е време за интуитивното хранене. Това е програма, предназначена да реформира начинът, по който мислим за храненето и диетите и да изгради положителна връзка с тялото си и храните, които консумираме. Създаден е от диетолози, които твърдят, че хроничните диети причиняват физическа и психологическа вреда.

Интуитивното хранене се състои от 10 основни принципа, базирани на концепции като постигане на мир с храната, почитане на здравето си и справяне с емоциите си, без злоупотреба с храна.

Никакви храни не са забранени и никакви правила не регулират размера на порциите или времето на хранене. Вместо това, целта е да се научим отново как да слушаме естествените сигнали за глад и ситост на тялото си, така че вече да не зависим от определена диета.

Скорошно проучване свързва интуитивното хранене с подобрено психологическо здраве и намален риск от неправилно хранене. Допълнителни изследвания показват, че хората, които следват този план, може да са по-склонни да поддържат здравословно тегло, въпреки че си струва да се отбележи, че загубата на тегло не е основна цел.

На финала

Истината е, че диетата ни трябва трябва да бъде начин на живот и да включва храни, които харесваме. Но най-важното условие е, режимът да се грижи за физическото и психичното ни здраве.

Ако основната ни цел е да намалим кръвното си налягане, можем да опитаме диетата DASH. Ако искаме да се съсредоточим върху доброто отношение към храната – тук е интуитивното хранене. Ако просто се стремим към по-здравословна, по-балансирана диета, средиземноморската или флекситарианската диета може да са най-добрите варианти.

Забелязахте ли? Изброените диети се припокриват значително и това не е случайно. В тях няма нищо рязко, изтощително и крайно. Всяка от тях набляга на богати на хранителни вещества, минимално преработени храни, които са богати на витамини, минерали, фибри, здравословни мазнини, постни протеини и антиоксиданти – всички те са ключови фактори за доброто здраве.

Изборът на диети, изисква внимателно обмисляне на нашите лични цели и хранителни нужди. Правилният избор е режим, който можем да поддържаме дългосрочно и ни кара да се чувстваме добре.

Важно: Специалистите напомнят, че дамите над 50 години е важно да обърнат специално внимание на приема на специфични хранителни вещества, като калций, витамин D, протеини и витамини от група В.

 

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източник: Healthline.com, Best diet for woman over 50

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Хранителните добавки на terrapia, които се грижат за женското здраве са:

Regeneraterra / Регенератерра

Хранителна добавка за регенерация, възстановяване и красив външен вид. Комплексна биоактивна формула с антиоксидантно действие. Стимулира и ускорява регенерирането на тъканите. Засилва действието на други добавки, ако се приема с тях. Специално подбраните съставки имат противовъзпалителни и възстановяващи качества, които спомагат за заздравяването на ноктите, косата, кожата. Спомага за подобряване на тонуса, външния вид и самочувствието.

 

Flexiterra / Флекситерра

Хранителна добавка със синергично действие на активни съставки с доказано действие при ставни проблеми – глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства. Спомага за овладяването на симптомите на остеоартрит, ревматоиден артрит, облекчава скованост и болки в ставите. Флекситера подпомага възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

 

Memoterra / Мемотерра

Хранителна добавка, която спомага работата на мозъка и го стимулира чрез комплексното въздействие на мощни билкови екстракти. Общото тонизиращо и стимулиращо действие на Мемотера подобрява паметта и концентрацията, спомага за по-доброто кръвообръщение и по-добър тонус.

 

Eroterra / Еротерра

Хранителна добавка, която спомага за естественото повишаване на либидото. Билковите екстракти в състава на биоактивната формула, са естествени афродизиаци както за мъжете, така и за жените. Благоприятно действа на половата система  и подобрява мъжката потентност – поддържа хормоналния баланс, намалява напрежението и увеличава самочувствието.

Tags: , , , , , , , ,