подправки

6 билки и подправки за ароматна Коледа

февруари 23, 2022

Ухае на Коледа…

Всички сме чували тези думи. В тях е събрана цялата топлина, емоция и уют на сгушените в календара празнични дни около Бъдни вечер и Коледа. Ароматите на зимните празници около Рождество Христово са силни, магични и рисуват образи в съзнанието – на детство, на празнична атмосфера, на близки хора, на любими моменти…

Ето защо едни от най-дъхавите билки и подправки са сред задължителните гости на празничната трапеза. Те идват със своя аромат, полезни свойства и символика, която бележи предстоящата година.

Розмарин

билки

Класическа билка за коледния сезон. Опияняващият аромат на бор и игловидните листа правят растението идеално за празниците. Вписва се ефектно, както в празничния декор, така и в ароматните рецепти за месни ястия и напитки в Коледната вечеря.

Но това съвсем не е всичко – розмаринът е специална билка в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа. Растението се свързва с легенда за Дева Мария. Според нея, цветовете на билката се променили от бели на нежно сини, когато Божията майка поставила дрехите си върху тях.

Според друга библейска притча, в нощта, в която е роден Исус Христос, розмаринът неочаквано се покрил с цветове, въпреки, че това не бил сезонът за неговия цъфтеж.

Салвия

Градинският чай (салвия) е друга класическа коледна билка. Съчетава се много добре с птиче месо – особено с традиционната коледна пуйка, и е основен елемент в коледното готвене. Тази година потърсете и опитайте нова рецепта за печена пуйка – с портокал и градински чай например.

От гледна точка на традициите и символиката салвията, е известна като билката на безсмъртието и семейното щастие. Според Библията Йосиф и Дева Мария избягали от Юдея в опит да се скрият от пратениците на Ирод. Виждайки един розов храст, разцъфнал наблизо, Дева Мария, помолила розата да я скрие, но тя гордо й отказала, тъй като ако й помогне, ще бъде стъпкана от войниците. Обърнала за помощ и към един карамфилов храст, растящ наблизо, но и той отказал, защото бил твърде зает да цъфти. Оттогава се счита, че карамфилът има цветове, които имат неприятен аромат.

Само намиращата се наблизо салвия, се оказала милостива и когато Дева Мария се обърнала към нея с молба да скрие нея, бебето й и съпруга й, тя с готовност се покрила с многобройни цветове. Оттогава Салвията е билка, спечелила си славата на свещенна с изключителни лечебни свойства.

Мащерка

Мащерката е красива малка билка, която присъства традиционно в кухнята през цялата година. Използва се за овкусяване на сосове или гарнитури. Мащерката е неразделна част от френския bouquet garni – букетът от билки, в който обикновено се връзват заедно с връв и се използват главно за приготвяне на супа, бульон, гювечи и различни яхнии. Важно: Букетът се приготвя с останалите съставки, но се изважда преди консумация.

Всъщноста Мащерката е друга билка свързана със символиката на Бъдни вечер и Коледа. Според библията тя присъства в яслите на малкия Христос за да му вдъхне мощ, кураж и сила.

екстракти

Мента

Какви биха били празниците без мента!? Бонбони, коктейли или дифузери – ментата носи толкова много аромат и настроение. Казват, че това е може би най-веселата коледна билка!

Присъствието й на тежката коледна трапеза не е случайно – билката има подчертано спазмолитично действие, успокоява червата и стомаха, особено при затруднения след преяждане.

Джинджифил

Джинджифилът е дъхава, типична с аромата си, затопляща подправка. Идеална за по-хладните месеци от годината, като дните около Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Независимо дали се наслаждаваме на джинджифилови бисквитки (или цяла джинджифилова къща) или пием чаша горещ чай от джинджифил с лимон, това със сигурност ще ни донесе още топлина, уют и здраве по време на празниците. Джинджифилът също се съчетава много добре с други коледни билки.

А около празничната поредица е полезно да споменем, че джинджифилът защитава черния дроб, благодарение на съдържанието си на джинджероли.

коледа

Тамян

Тамянът е ароматната смола от дърветата Boswellia. Тамянът носи спомени за далечни и магични дни, а църковната традиция у нас повелява вечерта на Бъдни вечер да започне именно с прекадяване с тамян на трапезата и целия дом. Дъхавата смола е известна с това, че Тримата влъхви я донесли като подарък на бебето Исус.

хляб

Украсете дома с естествени материали – природата ни е дала изключително богатство за да разгърнем фантазията си. Ароматна торбичка с билки на масата, на вратата или клонки розмарин или лавандула пръснати около свещите на масата… Вдигнете тост, вдишайте ароматите на празника и бъдете здрави. От terrapia.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източник: Нomefortheharvest.com

Tags: , , , , , , ,