7 мита за рака на простатата

ноември 11, 2022

В месеца на мъжкото здраве Ви представяме 7 мита за рака на простатата. Важно е да се знае, че рака на простатата е втората най-често срещана онкологична диагноза при мъжете в световен план. Заболяванията на простатата могат да бъдат както злокачествени, така и доброкачествени, като доброкачествените състояния са много по-често срещани. Но докато доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) например причинява затруднено уриниране и други неприятни симптоми, то рака на простатата е по-коварно заболяване, тъй като често се развива в периферната зона на простатата.

МИТ 1: Ракът на простата засяга само по-възрастните мъже.

Факт: Въпреки че рискът нараства с възрастта, ракът на простатата може да засегне и по-млади мъже. Приблизително 4 от 10 мъже, които развиват рак на простатата са под 65 години. Състоянието е рядко при мъже под 40, но факторът наследственост е много важен.

МИТ 2: Ракът на простата винаги има симптоми.

Факт: В ранните стадии ракът на простатата често няма забележими симптоми. Много случаи се диагностицират чрез ранен скрининг, много преди да се развият симптомите. Потенциалните симптоми включват: често уриниране, кръв в урината или спермата, необяснима загуба на тегло и др.

МИТ 3: Скрининговите тестове не са надежден показател за рака на простатата.

Факт: В някои случаи скрининговите тестове могат да помогнат на лекарите да диагностицират рака на простатата рано, когато още е лечим. Поговорете с Вашия лекар, за да научите за потенциалните ползи и рискове от скрининга за рак на простатата. Изследването може да бъде кръвен тест за простатен специфичен антиген (PSA) и/или дигитален ректален преглед.

простата

МИТ 4: Повишените нива на PSA винаги са признак за рак на простатата.

Факт: Множество фактори могат да повишат нивата на PSA. Мъжете с рак на простатата често имат повишени нива на PSA – протеин, произвеждан от клетките на простатната жлеза. Въпреки това, други фактори също могат да причинят повишен PSA. Например: напреднала възраст, доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ) или простатит.
При повишен PSA, лекаря може да назначи последващи изследвания, за да определи причината.

МИТ 5: Ракът на простата е нелечим.

Факт: Ракът на простатата често може да бъде преодолян напълно, когато се диагностицира и се лекува рано. Той е успешно лечим в ранните етапи, преди да се е разпространил в други части на тялото.

МИТ 6: Ракът на простатата изисква незабавно лечение.

Факт: В някои случаи лекаря може да препоръча активно наблюдение, вместо лечение.
Например ако рака на простатата се развие пред 50-те и то с бързи темпове, то лечението е наложително. Но ако ракът расте бавно, не се е разпространил или не причинява симптоми, страничните ефекти от лечението може да надхвърлят ползите от него.

МИТ 7: Операцията на рака на простатата винаги причинява еректилна дисфункция и инконтиненция.

Факт: Операцията на простатата не винаги води до трайно странични ефекти, но крие своите рискове. Може да причини увреждане на нервите, което да повлияе на способността за получаване на ерекция или да наруши контрола на потока при уриниране. В някои случаи тези страничните ефекти се развиват, но се подобряват и дори изчезват с времето.

рак на простатата

 

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източник: Healthline.com

Продуктите на terrapia, които се грижат за мъжкото здраве са:

Eroterra / Еротера

Хранителна добавка, която спомага за естественото повишаване на либидото. Билковите екстракти в състава на биоактивната формула, са естествени афродизиаци както за мъжете, така и за жените. Благоприятно действа на половата система  и подобрява мъжката потентност – поддържа хормоналния баланс, намалява напрежението и увеличава самочувствието.

.

Uroterra / Уротера
За лечение и профилактика на уроинфекции и при дискомфорт в уринарния тракт. Специално подбраните билкови екстракти са с доказана ефективност при лечение на цистит и инфекция на пикочните пътища. Уротера облекчава симптомите на често уриниране, болка и парене.

Tags: , , , , ,