7-те най-популярни великденски цветя

април 14, 2022

…и техните символи.

Великден е празник на прераждането. След дългата зима, пролетта събужда всеки стрък, цвят и животинка, а свежия аромат на нежните цветя носи чувството за новото начало.

Някога историците вярвали, че Великден е свързан с англосаксонската богиня на пролетта и плодородието Еостре, но с времето тази теория губи значението си. Днес за всички християни по света Великден е най-големия църковен празник: деня на възкресението на Исус Христос. За вярващите по целия свят това символизира изкуплението за човечеството, опрощението за минали грешки и възможността да живеят по-добър живот.

През годините пролетните цветя – особено тези, които цъфтят между март и април – придобиха специално значение за празника. Цветове като червено, бяло и лилаво символизират различни аспекти на великденската история, докато формите на цветята показват други значения. Ето какво символизират няколко от най-популярните великденски цветя в контекста на празника.

Лилии

Белите великденски цветя, като лилията, често символизират чистота и невинност. За християните тази чистота и невинност се свързват с Христос. Лилиите имат и по-дълбоко религиозно значение; те са споменати в Библията и в Стария, и в Новия Завет. Открити от шведския натуралист Карл Петер Тунберг през 1777 г., днешните лилии произхождат от островите Рюкю в Япония. Английските градинари започват да отглеждат свои собствени култури скоро след откриването им, но едва когато цветята достигат до цветарските магазини във Филаделфия, лилиите започват да се наричат ​​​​великденски лилии.

Момина сълза

Момините сълзи са друг популярен бял цвят на Великден: ​​те са споменати от цар Соломон няколко пъти, както и от Христос в Проповедта на планината. Момината сълза символизира блажената надежда и пришествието на Христос, и чистотата на Дева Мария (според Signs & Symbols in Christian Art от Oxford University Press). Нежните цветове на момината сълза винаги са били символ на чистота, новата надежда и светлина в живота.

Лалета

Красиви и жизнени, лалета са сред най-обичаните пролетни цветя. Според ProFlowers белите лалета се свързват с прошката, често срещана тема за Великден. Пурпурният им цвят представлява царството, така че букет с бяло-лилави лалета ще отпразнува царството на Исус Христос като Божи син.

Това типично пролетно цвете произхожда от Турция, но се свързва с Холандия. Лалето е пренесено в Европа през 16 век и предизвиква огромен интерес най-вече в Холандия. Интерес, довел до достигането на нечувани равнища на цените тогава.

Красивите цветя имали ярки цветове и шарки, като пламък на венчелистчетата, които са били резултат от инфекция със специфичен вирус за лалетата. Разцветките били изключително разнообразни, което допринесло и за голямата рядкост на някои видове. За кратко време лалетата станали луксозна стока и символ на статус в обществото. Това довело до истинска истерия – хората продавали земи, животни, дори къщите си за да се снабдят с мечтаните луковици.

Лалетата остават популярни и днес поради своята красота и разнообразие. А значението, което носят е за кралско достойнство и почит. Те са най-красивия посланик на любовта, страстта и вярата.

Ирис

Ирисите символизират Христовите страсти и възкресението, както се разказва в различни исторически ръкописи (по The Getty). Ирисите се предлагат в различни цветове – всеки със своя собствена символика. Според Journal of Experimental Botany, „ирис“ е гръцка дума и означава небесна дъга (от богинята на дъгата в гръцката митология Ирида или Ирис).

Цветята имат венчелистчета, подобни на меч, което обяснява защо понякога в християнското изкуство ги наричат ​​„лилии с меч“. Смята се, че изправените венчелистчета на ириса символизират трите добродетели: вяра, доблест и мъдрост.

Гипсофила (Бебешко дихание, Мишорка)

Гипсофилата символизира невинност и чистота, а на Великден това се отнася до чистотата на Христос. Тя се предлага предимно в бяло, въпреки че понякога се среща и розово бебешко дихание.

Тези деликатни, малки цветя често се използват като пълнеж в букети и са част от великолепни аранжировки. За Великден бебешкото дишание придава лекота на букети, венци и централни елементи за масата. Символиката на това нежно природно създание е вечна и неувяхваща семейна любов, романтика, чистота, вяра и изобилие.

Маргаритки и глухарчета

Ако някое цвете е емблематично за пролетта, то това е маргаритката. Белите маргаритки символизират надежда, спокойствие и чистота, според Eastern Floral.

Глухарчето също има известна религиозна символика, когато става въпрос за Великден. Според „Символите на християнската вяра“ от Алва Уилям Стефлър, глухарчето е представено във фламандски и немски картини на Разпятието като символ на Страстите Христови.

Глухарчето е синоним на „сбъднати желания“. На по детски чистото желание за радост, щастие и игра.

Източник: МarthaStewart.com

Още за билките, които terrapia избира за своите биоактивни формули, научете тук.

Tags: , , , , , , ,