кашлица

Упорита кашлица – причини и видове

май 17, 2024

О не, пак кашлица! Да, кашлицата може да е мъчително състояние, но нека не забравяме, че тя е спонтанен, защитен рефлекс на нашето тяло. Тя прочиства и пази дихателните пътища и белите дробове от различни дразнители и микроби.

Ето защо характерната за есенно-зимния сезон спорадична кашлица не е причина за притеснение. Тя има протективна функция, тъй като тялото ни (гърло и дихателни пътища) е снабдено със специфични нерви, които усещат външните дразнители и се стремят да ги разсеят. Гърлото и белите дробове произвеждат малко количество слуз, която поддържа дихателните пътища влажни и създава своеобразен защитен филм. Увреденият респираторен апарат обаче произвежда много повече слуз от нормалното, която се отделя като упоритата и продължителна кашлица (обикновено над два месеца).

Защо кашляме?

Инфекции на горните дихателни пътища: Инфекциите на носа и гърлото са най-честата причина за кашлицата в есенно-зимния период. Те обикновено са свързани с втрисане, болки в гърлото и хрема. Почти винаги се причиняват от вируси.

Сенна хрема (или алергичен ринит): Често срещано алергично състояние, което имитира симптомите на обикновена настинка. Често се свързва със суха кашлица, кихане и хрема.

Вдишване на дразнители: Острата експозиция след излагане на дим и различни по вид изпарения може да причини възпаление на гърлото и дихателните пътища.

Инфекции на долните дихателни пътища: Това са по-сериозни вирусни и бактериални инфекции, които обикновено причиняват дълбока, продължителна кашлица, не рядко придружена с температура. Те могат да засегнат дихателните пътища (бронхит) или да стигнат по-далеч в белите дробове (пневмония).

Белодробна емболия: Това е потенциално животозастрашаващо състояние, при което кръвен съсирек преминава към белите дробове, причинявайки внезапен задух и понякога суха кашлица.

Белодробен колапс (или пневмоторакс): Причинява се от издуването на белия дроб. Може да бъде спонтанно или поради гръдна травма. Признаците на белодробен колапс включват внезапна болка в гърдите, суха кашлица и задух.

Сърдечна недостатъчност: Слабото или болно сърце може да причини натрупване на течност в белите дробове, причинявайки кашлица и влошаващ се задух.

Постназално капене (стичане на секрет назад в гърлото): Това състояние се проявява като суха, упорита, дразнеща кашлица, причинена от хроничното капене на слуз от задната част на носа към гърлото. Обикновено това се случва след скорошна инфекция или продължително излагане на алергичен тригер.

Гастро-езофагеален рефлукс (ГЕРБ): Това храносмилателно разстройство възниква, когато стомашната киселина често се връща обратно в хранопровода, причинявайки киселини. Когато киселината се издигне в гърлото, тя също може да причини суха кашлица.

Как да разпознаем кашлицата

Продуктивна кашлица: Ако кашлицата отделя храчки или слуз, това означава, че е налице продуктивна (влажна) кашлица и „говори“ за развитието на бронхит, пневмония и др. Цветът на слузта (храчката) е ключов сигнал, който сочи дали става дума за сериозен проблем. Консултацията със специалист е задължителна, ако цвета на отделената слуз под формата на храчка е жълтеникаво-зелена или кръвава. Кашлица, която не произвежда слуз, се нарича суха или непродуктивна кашлица.

Острата кашлица е най-малко сериозният вид кашлица. Продължава до три седмици или по-малко и най-вероятно ще изчезне от само себе си. Най-често се повлиява от билкова терапия, под формата на различни билкови отвари, запарки, чай, инхалации и хранителни добавки. Въпреки това, ако кашлицата е придружена от други симптоми като температура, главоболие, сънливост или задух, трябва да се обърне внимание. Кашлицата, която издава определени звуци: хриптене, хрипове или лай, също може да сигнализира за по-голям проблем.

Запомнете: Хронична кашлица, която продължава повече от осем седмици, може да е признак за по-сериозно или хронично белодробно заболяване.

Източник: https://www.lung.org/lung-health-diseases

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Бронхотерра

Bronchoterra / Бронхотерра – Комплекс от биоактивни формули за благополучие на респираторния тракт.

Хранителна добавка с уникален състав от 8 билки, с подчертано благотворно влияние при бронхит, кашлица, бронхиална астма и други възпаления на горните дихателни пътища.

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , , ,