Flexiterra blogpost

Трябва ли при проблеми със ставите да пием калций?

март 18, 2021

Широко разпространено е мнението, че при проблеми със ставите трябва да се пие калций и да се консумират повече млечни продукти.

В своята книга „40 мита за здравето и храненето” Андрей Сазонов подробно обяснява защо това е заблуда!

Ние тук накратко ще поясним същината:

  • Ставата е изградена от хрущялна и влакнеста съединителна тъкан. Тези видове тъкани, за разлика от костната, съдържат малко минерални соли и най-вече малко калциев хидроксиапатит. Затова хрущялите и още повече съединително-тъканните влакна не са така твърди като костите.
  • Така че, калцият не помага при ставни проблеми!
  • Какво помага?

Помагат препаратите, наречени хондропротектори. Те не съдържат калций. Съдържат две основни вещества – хондроитинсулфат и глюкозамин.

Може би голямата заблуда произтича от объркването на имената на две заболявания:  остеоартроза – заболявания на ставите и остеопороза – заболяване на костите.

Същината на остеопорозата е, че костите губят калциевите соли, които им придават здравина. В тези случаи се предписват калциеви препарати.

Не бива самоволно да пиете калций като добавка

Излишъкът от калций може да предизвика аритмии, да наруши функциите на бъбреците, да се отрази неблагоприятно на психиката!

Преди да решите да пиете калций, си направете изследване за нивото на калций в организма! И обезателно се консултирайте с лекар за причините за намалено ниво на калций.

А ако имате проблеми със ставите, ви препоръчваме комплексната биоактивна формула на Флекситерра/Flexiterra от terrapia.

Flexiterra blogpost

Богатият и балансиран състав от активни съставки:

Екстракт от: Джинджифил 50 мг помага за възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

За оптимален резултат пийте по две капсули дневно в продължение на поне три месеца.

Tags: , , ,