Билките, които гонят стрес и напрежение

май 17, 2024

Билките маточина и лавандула притежават мощни успокояващи свойства.

Билките са традиционно средство за преодоляване на симптоми на нервно напрежение, безсъние и стрес. Лечебните растения действат по-бавно от лекарствените препарати, но пък имат много по-малко неприятни странични ефекти. Обичайно билките, които хората избират за преодоляване на тревожни и депресивни епизоди в живота си са маточина, лавандула, корен от валериана, пасифлора, цветя от лайка, хмел, ашваганда и др. Повечето от тях се използват под формата на чай, капки, капсули, етерични масла и др.

Билките не са капризни за отглеждане и са устойчиви на температурни аномалии. Могат да оцелеят при всякакви видове почва, климат, а някои, като ментата например, се разпространят толкова бързо и лесно, че скоро завладяват цялата градина. Затова отглеждането им в домашни условия – на балкона, в саксия – например е лесна и изключително приятна задача.

билките

Семейство Lamiaceae

Маточината и лавандулата са популярни, лечебни и кулинарни билки. Често се отглеждат вкъщи заради красивите цветове и пленителния им аромат. И въпреки, че на вид съвсем не си приличат, те са от едно и също семейство Lamiaceae (двусемеделни растения от разред Lamiales), отделят приятен аромат и са пръв помощник в битката със стреса и безпокойството.

Аромат на лимони

МаточинаМаточината (Melissa officinalis) е храстовидно многогодишно тревисто растение. Надземната част на маточината е използвана от древните гърци и римляните заради приятния и освежителен аромат, напомнящ този на лимонова кора. Уханието се дължи на терпените цитронелал, цитронелол, цитрал и гераниол.

Маточината може да се използва за терапия като леко, седативно средство. Известно е със своите успокояващи и регулиращи настроението свойства, и подобряващи когнитивните функции. Редица изследвания показват, че маточината има антиоксидантни и невропротективни свойства. Ароматът й влияе благотворно при силно нервно напрежение и безпокойство, стрес, страх, раздразнителност, безсъние и главоболие.

Лилава ферия

Лавандулата (Lavandula) е малък, красиво цъфтящ храст, от който са известни над 40 разновидности. Билката е известна като ароматично растение още от древността и се използва в народната медицина.

Днес широкото й приложение се дължи на етеричното масло, което се извлича от цветовете (0,8 – 1,5 %) и намира широко приложение в парфюмерията, аромотерапията, в производството на различни продукти и др. Проучванията показват, че лавандулата спомага за облекчаване на стреса и може да помогне при безсъние, депресивни състояния и хронична умора. Екстрактът от лавандула притежава изключителни ароматерапевтични качества благодарение на уникалния си релаксиращ аромат – намалява тревожността, безпокойствието и подобява безсънието.

Как да използваме маточина и лавандула?

relaxiterra

Когато се чувстваме стресирани, най-лесното и достъпно приложение на двете популярни билки е като наберем няколко листа или цвят от маточина или лавандула. Да седнем на тихо място и разтъркаме листата или цветята между дланите си. След това вдишваме красивия им аромат бавно, няколко пъти. Усещате ли релаксиращия им ефект?

Разбира се, за да има траен ефект върху нервната система, нужно е лечебните билки да се приемат под формата на отвари, чай, а най-добри резултати се наблюдават при приема на екстракти (извлеци). Ценното при тях е, че се извличат от лечебните растения по технологичен път и съдържат концентрирани активни вещества от всички ценни съставки на билките. Така осигуряват по-бърз и надежден ефект в сравнение с всеки друг прием на билки – чай, запарки, отвари.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.
Източници: https://www.psychologytoday.com/us

Комплексните биоактивни формули на terrapia.bg, които спомагат за намаляване и преодоляване на стреса и напрежението са:

напрежениеRelaxiterra / Релакситерра – комплексна биоактивна формула за спокойна и добре функционираща нервна система. Спомага за намаляването на стреса и напрежението, действа успокояващо и отпускащо на нервната система. Специалният билков състав премахва симптомите на депресия и тревожност, улесняват заспиването и елиминират безсънието.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКА НА ПРОДУКТИ НАД 50 ЛВ.

 

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , , , ,