Болката в горната част на стомаха?

март 26, 2021

Болката в стомаха е често срещан проблем. В горната част на стомаха се намират жизненоважни органи като жлъчния мехур, черния дроб и панкреаса, които изискват повишено внимание и грижа. И въпреки че много от оплакванията и болките в горната част на стомаха не са причина за безпокойство и отминават бързо, то други изискват бърза реакция и консултация със специалист.

Затова знанията и самонаблюдението са ключови. Често едно състояние води до друго – например язвите могат да причинят лошо храносмилане. Камъните в жлъчката пък водят до нарушена чернодробна дисфункция.

Кои са най-честите възможни причини за болка в горната част на стомаха? Какво да правим и кога е време за медицинска помощ? Отговорите на всички тези въпроси следват сега:

Газове

Причина за различни по интензитет болки в горната част на стомаха могат да са газовете. Те се срещат естествено в червата и храносмилателния тракт, но когато се натрупат, могат да предизвикат усещане за натиск, подуване и пълнота. Инфекция, вирус, диария или запек също могат да са причини за образуването на газове.

Как да ги познаем? Когато болката идва на вълни и причинява подуване на стомаха. Или имаме чувството, че нещо се движи в стомаха. Поява на оригване, изпускане на газове.

Болката при газове обикновено не е сериозна и лекарствата, които се продават без рецепта, могат да помогнат. Най-ценният съвет обаче е да се опитаме да се храним по-бавно, за да избегнем поглъщането на въздух и така да предотвратим влошаването на газовете. Някои храни, като броколи или зрял боб например, са по-склонни да причинят газове и е добре да бъдат ограничени.

Газовете обикновено изчезват без лечение, в рамките на няколко часа. Ако обаче се появят с висока температура, неконтролирано повръщане или интензивна болка, най-добре е да се посети лекар.

Лошо храносмилане (диспепсия)

Лошото храносмилане е усещане за парене в горната част на стомаха, а понякога и в устата или гърлото. Понякога болката сякаш произлиза от гърдите.

Медицинският термин за нарушено храносмилане е диспепсия. Обикновено се появява, когато в стомаха има твърде много киселини, което може да се случи след консумацията на кисела или пикантна храна. По-рядко диспепсията може да е резултат от стомашна язва, киселинен рефлукс или дори рак на стомаха.

Идентифицирането на причинителите на болките в стомаха, като някои храни например, може да помогне за овладяване на състоянието. Това обаче налага и плавната промяна в храненето към по-здравословен начин на живот. Много хранителни добавки на билкова основа могат да облекчат неприятните симптоми. Но ако състоянието е без промяна, е време за консултация със специалист.

Гастрит

Гастритът прави стомашната лигавица възпалена, подута и болезнена. Острият гастрит се появява внезапно, обикновено поради бактериална инфекция, като например Helicobacter pylori. Други състояния, дразнят лигавицата на стомаха, причинявайки хроничен гастрит. Това са:

 • Болест на Крон
 • автоимунни заболявания
 • саркоидоза
 • алергии
 • вируси при хора с отслабена имунна система

Бактериалната инфекция се установява от опитен специалист гастроентеоролог, който назначава нужните изследвания и лечение. Обикновено антибиотично. Но когато състоянието е епизодично, малките промени в храненето също могат да помогнат: избягване на кисели и пикантни храни, внимателно комбиниране на дневното меню, намаляване количеството на кафе, алкохол, газирани напитки, подправки и др.

Стомашни вируси

Гастроентеритът е стомашен вирус, който може да причини гадене, повръщане и диария, в допълнение с болки в горната част на стомаха. Хората със стомашен вирус могат също да имат главоболие, мускулни болки и понижен тонус.

За повечето хора симптомите отшумяват сами, в рамките на няколко дни. По правило се налага диета, като се избягват тежки храни. Жизненоважно е да се пази тялото от дехидратация, затова е нужен прием на храни и напитки, които да запавят електролитния баланс на организма. Пилешката супа е добър вариант, а в аптеките са достъпни удобни електролитни разтвори.

Апендицит

Апендицитът е инфекция на апендикса. Без лечение може да доведе до разкъсване на апендикса и състоянието да стане животозастрашаващо.

В ранните стадии на апендицит човек може да забележи тъпа болка около пъпа, но тази болка може да продължи и в горната част на стомаха. Тъй като инфекцията се влошава, болката се премества в долната дясна страна.

Задължителна е консултация със специалист.

Камъни в жлъчката

Камъните в жлъчката са твърди образувания на холестерол (80% от случаите) или билирубин, които могат да се развият в жлъчния мехур. Те не винаги причиняват проблеми, но понякога блокират жлъчния канал.

Блокадата от камък в жлъчката може да причини интензивна болка в горната дясна част на стомаха, както и повръщане, умора и изтощение. Нелекуваните камъни в жлъчката могат да повлияят и на функционирането на черния дроб и панкреаса. Когато това се случи, може да се наблюдават сходни симптоми с тези на жълтеницата: пожълтяване на кожата и очите, или дори може да се развие сериозна инфекция на панкреаса.

Терапията при камъни в жлъчката се назначава от специалист, след нужните изследвания. Често е медикаментозна – лекарства за стопяване на камъните, а при по-тежките състояния, жлъчката се премахва оперативно (холецистектомия), като човек може да живее нормално, при спазване на строга диета.

Ако пък камъните в жлъчката преминат сами, често се препоръчват промени в начина на живот – повече упражнения или диета с по-ниско съдържание на мазнини, за да се намали рискът от повторно появяване на камъните.

Проблеми с черния дроб или панкреаса

Черният дроб, панкреасът и жлъчният мехур работят заедно, за да поддържат храносмилането. И трите органа се намират в горната дясна страна на стомаха.

Понякога нелекуваните камъни в жлъчката блокират жлъчните пътища, причинявайки болка в черния дроб или панкреаса. Други чернодробни заболявания, като хепатит, също могат да причинят болка в черния дроб. Панкреатитът, който представлява възпаление на панкреаса, също е сериозно състояние, което се характеризира със силни болки.

Симптоми на проблеми с черния дроб или панкреаса включват:

 • жълти очи или кожа
 • тъмна урина
 • много вяло движение на червата
 • гадене
 • повръщане
 • болка, която постепенно се влошава
 • Правилното лечение зависи от установяване на основната причина. Хората с панкреатит може да се наложи да останат в болницата за наблюдение и подходяща терапия. Чернодробните заболявания са сериозни и изискват задължителна консултация с гастроентеоролог. Независимо от причината за болката в черния дроб или панкреаса, бързата диагноза може да бъде животоспасяваща.

Непроходимост на червата

Непроходимост или запушването на червата е състояние, при което е затруднено или напълно блокирано функционирането им. Това може да причини интензивна, внезапна, силна болка, а също и запек, затруднено смилане и усвояване на храната.

В допълнение към стомашната болка, симптомите на запушване на червата включват:

 • повръщане на жлъчка, зеленикаво-жълто вещество
 • подут стомах
 • невъзможност за преминаване на газове или изхождане
 • интензивни спазми

Важно: запушването на червата е състояние от спешен порядък.

Кога е време за лекар?

 • Ако повръщането продължава повече от 12 часа.
 • Има повишена температура, заедно с болки в корема.
 • Коремната болка се появява след нараняване, например удар в стомаха.
 • Наличие на болки, след приемане на ново лекарство.
 • Болки в стомаха се появяват при хора с отслабена имунна система поради ХИВ, химиотерапия или имуносупресори.

Кога е време за спешна помощ?

 • Болката в горната дясна част на стомаха е силна.
 • Болката в стомаха е непоносима.
 • Заедно с болките в стомаха, се наблюдават и бели или бледи изпражнения.
 • При признаци на тежка дехидратация, като липса на уриниране, напукани устни, много суха кожа, объркване, световъртеж или хлътнали очи.

В много случаи, особено тези, дължащи се на леки инфекции или газове, болката в горната част на стомаха ще изчезне след няколко часа или дни. При подобни неразположения е добре да се направят промени в начина на хранене и да се ограничат външните рискови фактори като алкохол, тютюнопушене, прекаляването с пикантни и кисели храни или пък със сладкото, което често е причина за образуването на киселини. Билковите формули също могат да помогнат подобни състояния да бъдат овладяни по-лесно.

По материали на Мedicalnewstoday.com

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

 

Продуктите на terrapia, които се грижат за здравето на стомашно-чревния тракт са:

Gastroterra / Гастротера – справете се с неприятните симптоми на подут и нервен стомах, тежест и газове в корема. Синергичното действие на билковите екстракти в състава на Гастротера има болкоуспокояващо, детоксикиращо, противоспазматично, противовъзпалително и газогонно действие. Повлиява отлично при заболявания като язва, гастрит, колит и други стомашно-чревни неразположения.

Hepaterra / Хепатера – хранителна добавка, която спомага за естественото пречистване на черния дроб и жлъчката. Комплексната биоактивна формула, подобрява функцията на черния дроб, пречиства кръвта и спомага за изхвърлянето на токсините от организма.

Detoxiterra / Детокситера – хранителна добавка с комбинирана биоактивна формула от билкови екстракти за пречистване на организма. Мощни антиоксиданти с доказано детоксикиращо и стимулиращо въздействие върху организма. Подобрява кръвообръщението и спомага за изхвърлянето на токсините. Понижава холестерола и нормализира нивата на кръвната захар.

Tags: , , , , ,