Босилек — Ocimum basilicum L.

януари 24, 2023

Босилек — Ocimum basilicum L., Сем. Устноцветни — Lamiaceae (Labiatae)

Босилек („царска билка“) - Ocimum basilicumОписание

Едногодишно тревисто растение с характерен аромат. Стъблото е 20–60 см високо, четириръбесто, разклонено от основата. Листата са срещуположни, с дълги дръжки, яйцевидни, 3–5 см дълги и 2–2,5 см широки, почти целокрайни или с редки зъбчета. Цъфти през юли и август.

Разпространение. Отглежда се из градините като декоративно растение и подправка. Родината му е Азия.

Употребяема част. Използва се цъфтящата надземна част (Herba Basilici), отрязана на около 20 см от върха, без долните втвърдени части на стъблото.

Химичен състав

Съдържа около 1,5% етерично масло с твърде разнообразен състав. Познати са няколко типа етерично масло — със съдържание главно на линалоол и метилхавикол или камфора и апинен или евгенол и др. В дрогата са установени сапонини, танини, органични киселини, флавоноиди и др.

Действие

Противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и други действия, които се дължат на етеричното масло.

Приложение

Билката босилек се употребява за възбуждане на апетита, за лечение на хронични колити, гастрити и ентерити (особено придружени от колики). Намира приложение и при кашлица и бронхиална астма. Препоръчва се при възпаление на пикочните пътища, при зъбобол, хрема, ангина. Дрогата влиза в състава на препарати за лечение на кашлица, чревни колики и др.

А знаете ли че…

В древността хората са смятали, че растението предпазва от негативни помисли, уроки и намалява стреса. Използвал се е като отвара в ритуали за пречистване, богатство и просперитет. Наричали я „царска билка”.

Босилекът може да помогне за лечението на стомашни спазми, повръщане, треска, настинка, грип, главоболие, магарешка кашлица и менструални болки. Билката се използва и за намаляване на стомашни киселини, което я прави ценна подправка за хора с чувствителен стомах. Към статията “Чувството в стомаха, което не бива да пренебрегваме”.

Източник:

„Билките във всеки дом“, Иван Асенов, Лиляна Райнова, Диана Панова, Душка Станева

Изберете здравето на природата с комплексните билкови формули на terrapia – Научете повече за нашите продукти.

Tags: , , , ,