Бял равнец – бели дни за стомашно-чревния тракт

юни 20, 2016

Белият равнец /achilea millefolium/ е една от най-познатите и разпространени билки в целия свят, която принадлежи към семейство Сложноцветни.

Археологически разкопки в Ирак показват, че белият равнец е бил познат като лечебно растение още от най-дълбока древност. През I век древноримският военен лекар Педаний Диоскорид е първият, който споменава белия равнец като средство за лекуване на рани.

През средните векове белия равнец е едно от най-отглежданите лечебни растения в манастирите на доминиканците и бенедиктините. През 18 век в европейските аптеки започва да се продават вода, есенция, екстракт и масло от бял равнец. В България той е бил наричан още „хайдушко биле”, защото хайдутите в гората с него са лекували раните си.

През 1027-777 т. пр. н.е в Китай стебла от бял равнец са използвани за гадаене  – хвърляли са се върху равна повърхност и след разчитането на местоположението им са се образували хексаграмите на И-Дзин- китайската книга на промените, най-старият познат китайски текст и наръчник за гадаене.

Днес е известно, че билката е незаменим помощник при лекуването на стомашно-чревни проблеми – от газове, спазми, киселини и подуване на стомаха до по-сериозните състояния като язва и гастрит.

Екстракт от бял равнес с концентрирано съдържание на биоактивни съставки се съдържа в хранителната добавка Gastroterra от terrapia.