Чувството в стомаха, което не бива да пренебрегваме

март 18, 2021

Според най-нови изследвания, в областта на стомаха и червата се намира вторият мозък в тялото –  като място, наситено с нервни окончания и чувствителност, то е източникът на така нареченото шесто чувство.

За разлика от ума, който е логичен и използва рационални доводи, за да изрази осъзнатостта си, усещането в стомаха, е изцяло интуитивно. Знание без факти и обосновка, което обаче винаги се появява навреме и предупреждавайки за опасност или насочвайки ни в друга посока, то се оказва твърде адекватно, за да можем да си позволим да го пренебрегнем.

Усещане за комфорт

С какво подхранваме храносмилателната си система се оказва изключително важно за нейното правилно фукциониране, което пък ни дава усещане за комфорт – както вътрешен, така и външен. Стомашно-чревни проблеми като подуване, колит, запек, тежест, са честа спънка и пречка при пътувания, забавления, комуникация с околните.

Освен че са признак за нарушения в храносмилането, което означава, че организмът не може да преработи и извлече хранителните вещества от предоставената му храна, те се отразяват и на самочувствието ни.

Нервен стомах

Наред с доста познатите и масово разпространени стомашни проблеми като язва и гастрит, в медицинската практика се оформя нова диагноза – нервен стомах.

В този случай не става въпрос за наличие на тъканни увреждания на храносмилателната система, а само за функционално храносмилателно смущение, което при липса на мерки обаче, би могло да се задълбочи и в по-сериозни увреждания в органите на храносмилателната система, да предизвика язва или гастрит.

Нервният стомах е пряк резултат от постоянен стрес. Стресът може да бъде психически – причинен от външната среда и начина, по който позволяваме тя да ни влияе. Той може да бъде и физически – тялото ни се стресира всеки път, когато го натоварим с работа, която не е по силите му – в случая неправилният начин на хранене предизвиква физически стрес в тялото и то реагира със съответната симптоматика.

Стрес

Симптомите на нервния стомах  може да варират от лек дискомфорт и липса на апетит, през непоносимост към определени храни и газове, до повръщане, гадене, разстройство, болка и тежест в областта на стомаха след хранене, нередовна дефекация. В допълнение може да се появи сърцебиене, потене и проблеми със съня.

Хората, които страдат от нарушена перисталтика са предразположени към състоянието, както и хора, страдащи от различни алергии към храна, възпаление на стомашната лигавица, неправилен хранителен режим – небалансирано и нередовно хранене, чест прием на лекарства и алкохол. Една от най-често срещаните причини е психическото натоварване.

Трябва да се знае, че предимно млади хора в трудоспособна възраст страдат от нервен стомах  и липсата на лечение може да доведе до язва на дванадесетопръстника.

Симптомите на нервният стомах

са първите сигнали, които тялото ни излъчва, за да ни предупреди, че нещо в начина ни на хранене и подхода към собствения ни живот не работи в подкрепа на физическото ни добруване.

Gastroterra

Как можем да облекчим стомашно-чревните проблеми?

Билки и хранителни добавки, съдържащи екстракти от билки с концентрирани полезни биоактивни вещества.

Според народните лечители, а и според все повече практикуващи конвенционална медицина, билките са първото средство против стомашни проблеми, към което следва да се обърнем!

В Gastroterra се съдържат класически билки, които повлияват благоприятно стомашно-чревния тракт и същевременно успокояват и нервната система.

Ментата

е чудесно средство за успокояване на симптомите на стомашно-чревни разстройства, включително и киселини, газове, болки в корема. Освен това ментата е особено популярно средство за облекчаване на синдрома на раздразнените черва, състояние, което се характеризира с болка и подуване в корема – състояние, което засяга предимно жени.

Ленено семе – сред най-важните ефекти са:

  • разхлабващо чрез високото си съдържание на мазнини( до 90% ненаситени – половината от тях – Омега-3) и способност да поемат вода – особено при запек, предизвикан от злоупотреба/привикване към разхлабващи медикаменти, както и при бременни;
  • защита на лигавиците при  възпалителни заболявания на храносмилателния тракт и при повишена стомашна киселинност;
  • защита срещу киселини, гадене, склонност към повръщане и стомашни болки, синдром на нервния стомах.

Бял равнец (Achillea)

носи ботаническо си наименование от името на гръцкия герой, известен със своята уязвима пета. Ахил (Achilles) използвал билката за лекуване на войниците, ранени в битка. Билката е известна още като военната билка, защото била използвана за лечение на бойни рани. Средновековните лекари я смесвали с мазнина, за да приготвят лапи за рани, които били “от желязо”, а именно, от копия, например.

Ацтеките също лекували с него рани, кашлица, диария и други храносмилателни проблеми. Това е също една от билките, използвани за увеличаване на контракциите по време на раждане; а приемането й в големи дози, прилагали като очистително след преяждане.

Босилек

В древността хората са смятали, че растението предпазва от негативни помисли, уроки и намалява стреса. Използвал се е като отвара в ритуали за пречистване, богатство и просперитет. Наричали я „царска билка”.

Босилекът може да помогне за лечението на стомашни спазми, повръщане, треска, настинка, грип, главоболие, магарешка кашлица и менструални болки. Билката се използва и за намаляване на стомашни киселини, което я прави ценна подправка за хора с чувствителен стомах.

Маточина

намалява спазмите на стомаха и подуването, също е и антиоксидант и блокира свободните радикали.

Жълтият кантарион 

действа противомикробно, противовъзпалително, тонизира нервната система, има кръвоспиращ ефект и пикочогонен ефект. Основната й съставка е хиперцинът. Той има леко антидепресивно действие, премахва умората и действа успокояващо. Цялостната кондиция на човек се подобрява с редовна консумация на жълт кантарион. Действа добре на хора, които са много изнервени и стресирани.

Билката може да се употребява за лечение на язвена болест и срещу гастрит. Симптомите на стомашно неразположение бързо се успокояват. Ако използвате медикаменти с билката се консултирайте с лекар, защото жълтият кантарион засилва или редуцира действието на някои медикаменти.

Счита се, че тя редуцира действието на повечето противозачатъчни хапчета. Като странично въздействие трябва да се отбележи, че билката повишава чувствителността на кожата спрямо слънцето.

Корен ружа

Още древните римляни и египтяни са използвали корените на растението като зеленчук, а за най-бедните в Сирия – това е бил начин за препитание. В народната медицина, както в миналото, така и днес, тя се използва и при лечение на определени нарушения в храносмилането, включително киселини, лоша перисталтика, язвен колит, язва на стомаха и болестта на Крон.

Механизмът, по който успокоява възпаленото гърло, се прилага по същия начин и за стомашно-чревната лигавица. Редовната консумация може да помогне при колит и да предотврати стомашни язви от перфорация.

 

Самонаблюдение

Разбираме как функционират нещата, когато ги наблюдаваме! Наблюдавайте стомаха си и реакциите му към определени храни. Колкото и полезни да се водят те, може би не са най-доброто точно за вашия стомах. Избягвайте ги.

Наблюдвайте средата и времето в денонощието, когато наистина изпитвате глад, и дали след хранене точно по това време и точно в тази тиха, шумна, активна или пасивна среда, изпитвате неприятен стомашен дискомфорт, болки в главата, умора, нервност. Това ще ви помогне да елиминирате лесно храните, които не ви действат добре и ще ви насочи по кое време и в каква среда да избягвате да се храните.

Има хора, които предпочитат да се хранят сами и да поемат храна, само ако са напълно спокойни. Докато други не могат да седнат на масата, без да са изложени на допълнителни стимули – разговори с хора, телевизия, силна или тиха музика. Всичко това би могло да влияе на правилното храносмилане.

Дъвчене и количество храна

Храносмилането започва още с отделянето на слюнка в устата, така че вашите проблеми може да се коренят там. Бавното дъвчене ни дава възможност, освен да се насладим по-пълно на вкуса на храната, и да я подготвим качествено за следващите фази на храносмилателния процес в стомаха. Дъвчейки бавно, поемаме по-малко храна, просто защото си даваме време да осъзнаем кога точно стомахът ни е пълен.

Физически упражения

Физическа активност с подходящо натоварване за укрепване на организма, включваща разходки, упражнения и др., е важен фактор за ускоряване на метаболизма. Движението стимулира кръвообръщението и лимфния обмен, което е пряко свързано с достигането на определни вещества до местата, където те могат да бъдат обработени, пренасочени и изхвърлени.

Психически баланс

Цялостно успокояване на нервната система чрез премахване на факторите, които я възбуждат излишно и по неприятен начин. Акцентираме на това, че премахването на стресиращите и изнервящи ни фактори често означава промяна в начина, по който ги възприемаме. Да спрем кафето, когато то ни напряга и причинява киселини в стомаха, е лесната част от уравнението, но в крайна сметка никоя част от него не е невъзможна за разрешаване.

Стара поговорка гласи, че начинът, по който смиламе храната е и начинът, по който преработваме живота. Вие как се справяте с вашия? Жокер от нас – сигналите на собственото ви тяло са ключът към отговора, а предлаганото от нас – ключ към терапията.

Поръчай Gastroterra от terrapia.bg.

Tags: , ,