Дамяна – благоприятства количеството и качеството на най-интимните преживявания

юни 16, 2016

В световната научна литература, данни за изследвания на растението Дамяна датират от преди повече от 100 години, когато за първи път е описан ефекта му като афродизиак.
Историята на Дамяната започва от използването й от маите (племе под името mizibcoc) при лечение на световъртеж и загуба на равновесие.

Маите употребявали билката, за да стимулират тялото си, което трябвало да издържи при продължителните обредни танци. Това обаче съвсем не било единственото предназначение на растението. Употребявало се за укрепване на духа и като мощен афродизиак, както от мъжете, така и от жените. Дамяна не само пораждала желание за интимна близост, но и повишавала удоволствието от сексуалния контакт.

Дамяна е известен натурален афродизиак

Както вече става дума, дамяна е известен натурален афродизиак, тъй като има доказано действие при подобряване на сексуалната активност и издръжливостта. Освен това възстановява функционирането на репродуктивните органи и връща на тялото енергията и жизнеността на младостта.

Отец Хуан Мария де Салватиера, испански мисионер, първи съобщава, че мексиканските индианци правят питие от листата на Дамяна за повишаване на либидото. През 1870 г. Дамяната за първи път се внася в САЩ под формата на тинктура и се рекламира като мощен афродизиак. Счита се още, че Дамяната е силнен антидепресант с мек и успокояващ ефект, особено при сексуални разстройства, които са в резултат от емоционален дисбаланс.

Дамяната като средство за лечение

Съвременните лекари препоръчват Дамяната като средство за лечение на депресия, тревожност, нервно изтощение, атоничен запек и импотентност. Листата от Дамяна имат имуномодулиращ ефект и стимулиращ ефект върху функционирането на репродуктивната система, способстват за нормализиране на хормоналния статус.

Приемът на Дамяна по време на менопаузата намалява честотата и интензивността на горещи вълни. При мъжете Дамяната увеличава производството на сперматозоиди, премахвайки симптомите на ДХП (доброкачествена простатна хиперплазия).

Билката допринася за доставката на кислород към интимните части, което оказва върху тях положителен ефект. Растението се препоръчва при липса на ерекция или пък при преждевременна еякулация при мъжете и фригидност при дамите.

Екстракт oт Дамяна се съдържа в комбинираната биоактивна формула за стимулиране на либидото и здравето на репродуктивната система – Eroterra от terrapia.