Дефицитът на витамин D. Скрит и подценяван

август 13, 2021

Витамин D е незаменим помощник в поддържането на съпротивителните сили на организма, добрия тонус и костно-мускулната система, особено сега в условията на пандемия с Covid-19. Известно е, че мастноразтворимият витамин се синтезира в кожата под въздействието на слънчевите лъчи (около 90%) и в по-малка степен се набавя чрез храната (10%). Затова и обичайно най-високите стойности на витамин D се отчитат през летните месеци – юли и август, а най-ниските – през март.

В същото време съвременния начин на живот на модерните градски хора, силно ограничи възможността тялото само да синтезира витамин D по естествен път. Дори и в най-слънчевите дни. Дефицитът на ценния витамин е все по-масово явление, особено в страни с по-малко слънце като Великобритания и Канада, където около 2/3 от хората не получават достатъчно Витамин D. Неотдавна независимо проучване и у нас, показа дефицит на витамин D при над 70% от българите. През есента на 2020 г. пък испански учени заключиха, че при 80% от преболедувалите Covid-19 са отчетени ниски нива на Витамин D.

Защо е така?

Работата на закрито, ежедневния стрес и хранене „на крак“ с преработени храни, както и все по-важната превенция на кожния рак, основаваща се на добрата слънцезащита и избягване на силното лятно слънце, допринасят за задълбочаването на проблема с дефицита на витамин D.

А той е безценен за всички системи и функции в човешкия организъм. С витамин D помагаме на тялото да абсорбира в червата достатъчни количества калций и фосфор – основни минерали за здравето на костите, зъбите и мускулите. Първите сигнали, че нещо не е наред са честото боледуване, умора, криви и чупливи кости, потиснато настроение, кожни проблеми и болки в мускулите. Късните прояви, в зряла възраст са остеомелацията – генерализирано костно заболяване, настъпващо поради нарушения в минерализацията на костната тъкан, а при децата – развитието на рахит.

Ето защо все по-често Витамин D се среща в различни по форма и състав продукти за перорална употреба. А стремежът на производителите е да създават чисти продукти, безвредни и нежни както за бебетата от първия им ден, така и за нуждите на възрастните, чиито организъм изисква допълнителна подкрепа.

Крачка напред с Аквасол витамин D

С грижа за бъдещето, модерната гръцка компания MINERVA PHARMACEUTICAL създаде иновативния водноразтворим спрей за перорална употреба Аквасол – Витамин D. С отлично усвояване, независимо от приема на храна, икономичен вариант с приятен вкус на ягоди.

Аквасол витамин D е напълно различен от всеки друг продукт на пазара. Съдържа витамин D3 в удобна форма на перорален спрей, специално проектиран за случаите на повишени нужди от витамин D и/или при неговия дефицит. Със своята водоразтворима и изчистена от добавки формула Аквасол витамин D заема заслужено място в домашната аптечка на цялото семейство. Продуктът осигурява бърза и напълна резорбация при прием, независещ от храна, без да натоварва допълнително организма.

Дефицитът на витамин D е проблем, който може да бъде овладян. С повече време под слънчевите лъчи или чрез хранителна добавка като Аквасол.

Дефицитът на витамин D е проблем, който може да бъде овладян. С повече време под слънчевите лъчи или чрез хранителна добавка като Аквасол.

Спрей формата е сред големите предимства на продукта – удобен както за малките у дома, така и за хората, които ежедневно поглъщат различни таблетки. Лесен за преглъщане, с удобната и икономична дозираща помпа, която отмерва точно 300 единични дози от 400 IU – Аквасол витамин D е напълно достатъчен да задоволи нуждите от витамин D на цялото семейство месеци наред. И струва стотинки – една доза от 400 IU е по-малко от 9 стотинки.

Кой трябва да приема Аквасол витамин D?

Аквасол витамин D е за всеки – без значение от сезона, възрастта и стила на живот. За хората, които се пазят от вредните слънчеви лъчи, за бременните и кърмещи жени, за кърмачетата и подрастващите, за жени в менопауза и пациенти с остеопороза, за възрастни хора с хронични заболявания и за всеки, който усеща първите признаци на умората, лошото настроение, понижения имунитет и мобилност.

Обърнете внимание на нивата на витамин D при:

 

  • Често боледуване

Витамин D играе важна роля за имунната функция. А един от най-честите симптоми за дефицит на слънчевия витамин е честото боледуване. Различни проучвания свързват ниските нива на витамин D с развитието на инфекции на дихателните пътища като бронхит и пневмония. Счита се, че редовния прием от 400 IU дневно, може да намали риска от инфекции на дихателните пътища.

  • Хронична умора

Зад чувството за умора се крият различни причини. Дефицитът на витамин D може да е една от тях. Редица проучвания сочат, че ниските нива на витамин D в кръвта могат да причинят чувство на умора, придружено с главоболие и да влошат качеството на живот.

  • Болки в гърба

Витамин D се грижи за здравето на костите, като подпомага усвояването на калций в тялото. Известна е връзката между дефицита на слънчевия витамин с хроничната болка в долната част на гърба. Както и с фактът, че хората с ниски нива на витамин D са два пъти по-склонни към епизоди на болки в костите или ставите, в сравнение с тези с кръвни нива в норма.

  • Депресивно настроение

Депресията все по-често се свързва с ниски нива на витамин D. Редица проучвания сочат, че добавките със слънчевия витамин подобряват настроението, особено през дълите зимни месеци.

  • Трудно заздравяващи рани

Бавното зарастване на рани може да е знак, че нивата на витамин D в тялото са ниски. Учените смятат, че витаминът увеличава производството на съединения, които са от решаващо значение за формирането на нова кожа, като част от процеса на зарастване на рани.

  • Косопад

Косопадът най-често се дължи на стреса, който ни атакува всеки ден. Но когато косопадът е тежък, това може да е резултат от заболяване или от недостиг на хранителни вещества. Едно от тях е възможно да е витамин D.

  • Мускулни болки

Ниските нива на витамин D могат да бъдат причина за мускулни болки при деца и възрастни. Това е така защото специфични рецептори за витамин D присъстват в нервните клетки (ноцицептори).

Днес дефицитът на витамин D е изключително често срещан проблем и повечето от нас дори не предполагат за него. Симптомите са фини и неспецифични, затова и често пренебрегвани. За щастие, ниските нива на витамин D са проблем, който може лесно да бъде овладян. С повече време под слънчевите лъчи, с богата на витамин D храна или чрез хранителна добавка като иновативния, икономичен и чист продукт – водоразтворимия Аквасол.

 

Търсете Аквасол витамин D в аптеките и на terrapia.bg

FB: terrapiabg

Tags: , , ,