Детоксикация с билки, сега!

май 17, 2024

 Билките са съюзници на тялото ни в много области на здравето и без съмнение една от тях е естествената и безопасна детоксикация.

Билките и човешкото здраве вървят ръка за ръка още от древни времена. Лечебните растения винаги са били съюзници на тялото ни в много области на здравето и детоксикацията не прави изключение. Един от основните принципи в традиционната терапия с билки гласи, че за да има изцеление, е необходимо прочистване и елиминиране на токсините в тялото.

Билките в действие

Билките подпомагат детоксикацията по много и различни начини. Някои растения помагат за премахване на отровите и токсините от тялото  – например чрез стимулиране на уринирането или изпотяването. Други билки намаляват токсичността на веществата, като: или намаляват разрушителния им потенциал – чрез антиоксидантно действие, или подобряват отстраняването им от тялото по безопасен начин. Има и билки, чиято основна задача е да оптимизират или поддържат функцията на елиминиращия орган, за подобряване на детоксикацията.

Билките осигуряват някои хранителни ползи за тялото, които идват чрез техните първични метаболити: различни въглехидрати, липиди, хлорофил, ензими и други протеини. Вторичните метаболити пък са съединенията, които не са толкова необходими за поддържане на живота на растението, колкото за разширяване на конкурентното предимство на растението в неговата среда. Има дълъг списък от вторични метаболитни съединения, които често са по-активните съставки в една билка. Те включват: алкалоиди, глюкозинолати, етерични масла, танини, феноли и флавоноиди.

Билки и синергия

билки

Дългогодишните проучвания в областта на фитотерапията показват, че баланса на активните съставки в билките е феноменален. И въпреки, че някои съставки проявяват по-голяма активност от други, комбинираното действие на съединенията в конкретна билка е отговорно за цялостното действие.

Комплексното действие се нарича синергия. Това резонира хармонично с концепциите на билколечението за холизма (от гръцки език: holos, означава цял, цялостен, интегрален). Според холистичния подход човекът се разглежда в неговата цялост – емоции, енергия, физическо тяло, дух. Най-популярните холистични методи познаваме от традиционната китайска медицина, например. Но синергията не съществува само в отделните части на едно растение. Различните билки също работят в унисон една с друга по синергичен или адитивен начин.

Комбинирането на специфични билки в индивидуална смес е част от изкуството на билкаря!

Билки и качество

Важно е да се отбележи, че силата и ефикасността на една билка зависи от нейното качеството. В това число: от качеството на семената, почвата, условията на отглеждане, времето и метода на прибиране на реколтата и сушенето и съхранението. Ако една билка е била отгледана с пестициди, много от вторичните метаболити, присъщи за защита на растението от вредители, ще отсъстват. Следователно мощността на растението може да бъде намалена, както и да има остатъци от пестициди по него. Колкото по-качествена е билката, толкова по-значителен е здравословният ефект от фитотерапията й.

Детоксикиращи билки

Дългата история и употребата на билките като терапия ни дава знанието да се фокусираме върху най-подходящите от тях за детокс. Това в никакъв случай не е пълен списък на билките за детоксикация, нито монография на всяка билка в цялото й функциониране. Тази селекция има за цел да осигури пречистваща подкрепа за всички отделителни органи и да отвори всички пътища на елиминиране, като отправна точка за безопасна ежедневна, обща и достъпна употреба.

Корен от глухарче, Taraxacum officinale

Глухарче, Taraxacum officinale

Листата помагат за детоксикацията на пикочните пътища, като увеличават потока на урината. Коренът е горчив тоник, ефективен върху каналите, които отделят панкреатични ензими и жлъчка в храносмилателната система, и стимулира жлъчния мехур да освобождава повече жлъчен сок. Поради това поддържа храносмилателната функция и може да действа като леко слабително. Съдържа каротеноиди и е богат на хранителни минерали и витамини A, B и C. Предполага се, че високото му съдържание на хранителни соли осигурява способността да разрушава киселините в кръвта.

Листа от коприва, Urtica dioica

Отлична билка поддържаща бъбреците. Увеличава потока на урината. Храненето с коприва има алкализиращ ефект. Прекрасен пречиствател на кръвта (Kloss). Богата на минерали, което оказва голяма подкрепа по време на детокс.

Бял трън, Silybum marianum

Бял трън, Silybum marianumБогородичният бодил е едно от най-добрите лекарства за черния дроб. Действа като тоник за защита и подпомагане на действията и възстановяването на черния дроб. Основното му действие е антиоксидантно. Подпомага както първата, така и втората фаза на детоксикацията на черния дроб. Също така защитава жлъчния мехур. Билката предполага, че може да се използва за възстановяване на щети, причинени от алкохолизъм и отрови от околната среда.

Хлорела 

Детоксикира черния дроб, прочиства червата и осигурява хранителни вещества за благоприятна чревна флора; спомагащо действие срещу Candida. Има афинитет за свързване с отровни вещества в червата и черния дроб. Полезна при отравяне с олово и тежки метали. Спомага за потушаване на токсичните ефекти на радиацията.

Днес това е една от водещите зелени суперхрани, съдържаща хлорофил за алкализиране и пречистване на кръвта, антиоксиданти, фитонутриенти и омега 3 мастни киселини и съдържа 60 % пълноценен протеин. По време на детокс протеинът е необходим, за да помогне на черния дроб при свързването на токсините за отделяне. Без него циркулиращите токсини могат да причинят негативни симптоми, които могат да направят детоксикацията неприятна.

Корен от куркума, Curcuma longa

Има високо ниво на антиоксидантно действие и специфично действие за подпомагане на черния дроб и подобряване на жлъчния поток. Мощно противовъзпалително средство, което спомага за намаляване на възпаленията, които възникват по време на детоксикация.

Джинджифил, Ginger

Да не забравяме Джинджифилът, който не само “вдига” духа и тялото по време на махмурлук, но и пази организма от претоварване с токсини. Подпомага производството на антиоксиданти в кръвта и черния дроб, и помага на тялото да се пребори с инвазията на токсините.

Екстракт от корен на женшен

Женшенът е спечелил репутацията си на уелнес воин, с вековна употреба в традиционната китайска медицина. Повишава настроението и осигурява енергията, от която се нуждаем, за да останем физически активни. Изследванията показват, че екстрактът от корен на женшен също спомага за намаляване на възпалителните процеси, подобрява имунната функция, понижава кръвната захар.

Какви други билки са полезни за детоксикация?

Кардамон, лимон, куркума, магданоз, артишок, зеле и сусам също са билки и храни, които могат да бъдат полезни за детоксикация.

детокс

А тези малки промени в ежедневието, могат да ни помогнат за намаляване на токсините в тялото и естествена детоксикация:

  • Лягайте си рано – избягвайте времето пред екрана преди лягане и просто се отпуснете.
  • Посрещнете утрото с чаша вода, веднага след събуждане.
  • Правете упражнения и стречинг.
  • Пийте повече вода през целия ден.
  • Избягвайте консумацията на алкохол.
  • Не казвайте НЕ на себе си, ако тялото ви поиска нещо.
  • Осигурете си адекватен и качествен сън.
  • Консумирайте по-малко захар и преработени продукти.
  • Увеличете приема на пробиотици.
  • Регулирайте приема на сол.

Статията има информативен характер и не може да замести консулатцията със специалист.

Източници:

10 Herbs That Detoxify Your Body Naturally – eMediHealth

Health Articles (wellbeing.com.au) 

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , , , , ,