Домашни средства в сезона на вирусите

март 17, 2021

Запушен нос, болки в тялото, треска, студени тръпки и тежест в главата – звучи познато, нали? Това са най-честите симптоми на вирусите, които обичайно ни атакуват през есента и зимата.

Природата е дала хиляди варианти, с които можем да облекчим неприятните симптоми и да се върнем по-бързо към нормалния си ритъм на живот. Билките и богатите на ценни хранителни вещества храни помагат на тялото да се пребори с вирусите, но ако след няколко седмици неразположението все още продължава, задължително трябва да потърсим консултация с лекар.

Състояния като затруднено дишане, учестен пулс, безсилие са тревожни знаци, които не бива да лекуваме сами у дома, а спешно трябва да потърсим медицинска помощ.

Първа помощ у дома

Пилешка супа
Пилешката супа може да не е лек за всички, но е чудесен избор, когато сме болни. Различни проучвания показват, че купа домашна пилешка супа със зеленчуци, може да забави движението на неутрофилите в тялото – белите кръвни клетки, които помагат на тялото да се бори с вирусите.

Скорошно проучване установи, че пилешката супа има ефект при намаляване на симптомите на инфекции на горните дихателни пътища. Супата с ниско съдържание на натрий, също носи голяма хранителна стойност и ни помага да се поддържаме хидратирани.
Изобщо топлата, домашна супа е винаги добър избор в студеното време.

Джинджифил

Ползите за здравето от джинджифил са известни от векове, а днес науката непрекъснато проучва ароматния корен и добавя още в актива му. Доказано е, че няколко резена суров корен от джинджифил, поставени във вряща вода, могат да помогнат за успокояване на кашлица или възпаленото гърло.

Изследванията показват, че той може също така да отблъсне чувството на гадене, което толкова често придружава вирусите. Например, проучване на Trusted Source установи, че само 1 грам джинджифил може да „облекчи клиничното гадене по различни причини“.

Пчелен мед

Медът има добре известни антибактериални и антимикробни свойства. Пиенето на чай с мед и лимон доказано може да облекчи болката в гърлото. Проучвания сочат, че медът е и ефективно средство за потискане на кашлицата.

В едно изследване учените установяват, че 10 гр. Мед преди лягане при деца намалява тежестта на симптомите на кашлицата. Съобщава се, че децата са спали по-спокойно.

Важно е обаче да се отбележи, че не трябва да се дава мед на дете под 1 година, тъй като нерядко в него се иткриват ботулинови спори, а и може да предизвика алергия. Причината е, че имунната система на бебетата не е в състояние да се пребори със спорите.

Чесън

Чесънът съдържа съединението алицин, което има антимикробни свойства. Добавянето на чесън към ежедневното хранене може да намали тежестта на симптомите на настинка. Според някои изследвания чесъна дори може да е основен щит в битката с сезонните вируси.

Ехинацея

Най-старите жители на континента Америка са използвали билката и корена на растението ехинацея за лечение на инфекции преди повече от 400 години. Неговите активни съставки включват флавоноиди – химикали, които имат мощни терапевтични ефекти върху тялото. Например, флавоноидите могат да засилят имунната система и да намалят възпалението.

Изследванията за ефективността на билката конкретно в борбата с обикновена настинка и грип са смесени. Но приемът на ехинацея може да намали риска от развитие на настинка с повече от 50 процента, както и да намали продължителността на неразположението.

Витамин С

Витамин С играе важна роля в процесите на тялото и има много ползи за здравето. Заедно с лайм, портокали, грейпфрути, листни зеленчуци и други плодове и зеленчуци, лимоните са добър източник на витамин С. Добавянето на пресен лимонов сок към горещ чай с мед може да намали храчките, когато сме болни. Пиенето на топла или студена лимонада също може да помогне.

Въпреки че тези напитки може да не изгонят вируса, те могат да подпомогнат нежно имунната система да се справи с него. Редица проучвания сочат, че получаването на достатъчно витамин С може да облекчи инфекции на горните дихателни пътища и други заболявания.

Пробиотици

Пробиотиците са добрите бактерии, които се намират в тялото и в някои храни и добавки. Те могат да помогнат за поддържането на здравето на червата и имунната система, а изследванията сочат, че пробиотиците могат значително да намалят шанса да се разболеем от инфекция на горните дихателни пътища.

За вкусен и хранителен източник на полезни бактерии, е добре да включим пробиотично кисело мляко в диетата си. Освен потенциалните ползи за имунната система, киселото мляко е здравословна закуска, която осигурява много протеини и калций.

 

Продуктите на Terrapia.bg, които съдържат джинджифил и ехинацея са Детокситера – 60 капсули и Ехинацея разтвор.

 

По материали от Healthline.com

Материалът има информативен характер.

Tags: , , ,