Аквасол витамин D – Доза здраве всеки ден

март 17, 2021

За силен имунитет и добро настроение, за здрава дихателна система и красива коса, кожа и нокти, за баланс на нивата на кръвно налягане… Всичко това вече е записано в актива на витамин D. В последните години науката добавя още и още нови ползи за здравето на слънчевия витамин, извън основната му задача – да се грижи за растежа и укрепването на костната структура, спомагайки за усвояването и поддържането на подходящи нива на калций и фосфор (важен за минерализирането на костите) от организма.

В същото време модерния начин на живот – затворени в офисите, предпазливи към парещите лъчи на лятното слънце, поставя все повече хора в

риск от дефицит на витамин D.

Тогава идва и онзи стресиращ момент – изправени пред безкрайните редици в аптеката с медикаменти, дози, цени и нови форми, и решението да изберем най-подходящия продукт. Трудно е, нали?

Витамин D излезна от класическата форма на таблетки и потребителите бяха изненадани от разнообразието от дози, форми и приложения: желирани и дъвчащи таблетки, прахчета и ефервесцентни хапчета, орален спрей, капки и дори пакетчета под формата на чай. Безспорно спрей формулите печелят в тази неравна битка, защото изключват неприятното усещане от преглъщането на поредното хапче за деня. А и спестяват битката как да прилъжем детето да отвори уста, предозирането и елиминират онези допълнителни съставки, които неминуемо влизат в произвоството на една таблетка.

Така спрей формата на витамин D заслужено печели доверието на потребителите с лесната си и

бърза употреба, точна дозировка и икономичност.

А усвояемост? Тригодишен мащабен труд на учените от университета в Шефилд, публикуван в European Journal of Clinical Nutrition (23 септември 2019 г.), дават отговор и на този въпрос.

През 2017 г. те се заеха с тестването на ефикасността на витамин D спрейове за перорално приложение, като клиничното им изпитване сравни скоростта на промяна на състоянието на витамин D в отговор на доза витамин D3 (3000 IU на ден), както при капсулите, така и при пероралните методи на набавяне. Изследователите наблюдавали нивата на витамин D сред 75 здрави доброволци, на които са били дадени капсули с витамин D или сублингвален спрей за употреба в продължение на шест седмици, заедно със съответната формула на плацебо. Резултатът: спрейовете за перорално приложение имат същата ефективност и бърза усвояемост подобно на традиционните таблетки.

„Всички участници постигнаха адекватни нива на витамин D, само след 21 дни употреба на перорален спрей. При тези хора, които бяха счетени за тежко дефицитни в началото на изпитването (с нива под 25 nmol/l), е отчетено най-ефективното усвояване на добавката“. Резултатите от проучването цитира д-р Бернард Корфе, водещ на екипа и старши преподавател по молекулярна гастроентерология в Университета в Шефилд.

Нещо повече. Спрей формата е предпочетена от 60% от участниците. Тя не само е ефективна алтернатива на капсулите, а и далеч по-удобна за хората, които ежедневно приемат различни таблетки или изпитват затруднения при преглъщане.

Ново начало с Аквасол витамин D

С грижа за бъдещето, модерната гръцка компания MINERVA PHARMACEUTICAL създаде иновативния водноразтворим спрей за перорална употреба Аквасол – Витамин D. С отлично усвояване, независимо от приема на храна, икономичен вариант с приятен вкус на ягоди.

Аквасол витамин D е напълно различен от всеки друг продукт на пазара. Съдържа витамин D3 в удобна форма на перорален спрей. Специално проектиран за случаите на повишени нужди от витамин D и/или при неговия дефицит. Със своята водоразтворима и изчистена от добавки формула Аквасол заема заслужено място в домашната аптечка на цялото семейство. Продуктът осигурява бърза и напълна резорбация при прием, независещ от храна, без да натоварва допълнително организма.

Спрей формата е сред големите предимства на продукта – удобен както за малките у дома, така и за хората, които ежедневно поглъщат не малко медикаменти под формата на различни таблетки. Лесен за преглъщане, с удобната и икономична дозираща помпа, която отмерва точно 300 единични дози от 400 IU – Аквасол е напълно достатъчен да задоволи нуждите от витамин D на цялото семейство месеци наред. И струва стотинки – една доза от 400 IU е по-малко от 9 стотинки.

Кой трябва да приема Аквасол витамин D?

Аквасол витамин D е за всеки – без значение от сезона, възрастта и начина на живот. За хората, които се пазят от вредните слънчеви лъчи, за бременните и кърмещи жени, за кърмачетата и подрастващите. А също и за жени в менопауза и пациенти с остеопороза, за възрастни хора с хронични заболявания и за всеки, който усеща първите признаци на умората, лошото настроение, понижения имунитет и мобилност.

Търсете в аптеките и на terrapia.bg

FB: terrapiabg

Източник: Рharmaceutical-journal.com, Оral spray delivers vitamin d as effectively as capsules research suggests, Williams C, Williams E & Corfe B. Rate of change of circulating 25-hydroxyvitamin D following sublingual and capsular vitamin D preparations. Eur J Clin Nut 2019.

Tags: , ,