Ехинацея в подкрепа на имунитета

март 18, 2021

Ехинацея е билка, към която традиционно поглеждаме в началото на есенно зимния период. Растението от семейство маргаритки е често срещана съставка в билковите формули и лекарства срещу настинки и традиционните за това време на годината вируси.

Популярността й през годините се дължи на факта, че ехинацея ефективно работи за укрепването на имунната система, помагайки й да се справи по-лесно с инфекциите. И въпреки, че билката е доказала своите свойствата през годините, няма как да не се запитаме: Наистина ли помага?

Предлагаме ви най-честите приложения на ехинацея в битката със сезонните вируси и научните доказателства свързани с нея.

Какво е ехинацея?

Ехинацея е от групата цъфтящи растения, родом от Северна Америка, наричани coneflowers. Венчелистчетата на различните видове ехинацея могат да бъдат розови или лилави, като обграждат семенна глава, която е остра и тъмнокафява или червена.

Ехинацея е най-популярна с антимикробните и антивирусните си свойства, които могат да помогнат за лечението на редица състояния. Девет са общопризнати видове ехинацея, три от които влизат в съставките на билковите формули:

 • angustifolia, която има тесни венчелистчета
 • pallida е с бледи цветове
 • purpurea има лилави листа

Различните видове ехинацея имат и различни ползи за здравето.

Потенциални ползи

Растенията ехинацея съдържат сложен микс от активни вещества. Някои от тези съединения могат да имат антимикробни и антивирусни свойства, докато други могат да поддържат имунната система по други начини.

Подобно на много други растения, всички видове ехинацея съдържат феноли. Фенолите контролират активността на редица ензими и клетъчни рецептори, като пазят растенията от вредните ефекти на ултравиолетова радиация и могат да имат полезни антиоксидантни свойства.

Днес хората по света използват продукти с ехинацея, за да подпомогнат лечението на редица заболявания, включително:

 • кашлица и настинки
 • бронхит
 • инфекции на горните дихателни пътища
 • гингивит
 • грип
 • афти
 • гъбични инфекции
 • ушни инфекции
 • вагинит
 • някои възпалителни състояния
 • Също така, нерядко хората използват билката, за да помогнат на зарастването на рани.

Най-често ехинацея се консумира под формата на пресни или сушени чайове, като хранителна добавка, продукт за нанасяне върху кожата, като тинткура и др.

Има ли ефект?

Проучванията за ползите и рисковете от приемането на ехинацея продължават и днес. Някои изследвания показват, че приемането й може наистина да помогне за борба с вирусите. Например в научен преглед на над дузина по-малки проучвания, учените стигат до заключението, че приемането на билката може да намали риска от настинка с около 58% и да съкрати продължителността на боледуването с 1,4 дни.

Друго проучване пък установява, че ехинацеята не оказва значително влияние върху обикновената настинка, но съкращава продължителността на симптомите с половин ден.

Защита от COVID-19?

Въпросът е съвсем естествен, когато света все още е под заплахата от COVID-19. Изследователите обаче все още нямат категоричен отговор. През 2011 г. авторите на мащабен научен преглед установяват, че някои екстракти от ехинацея могат да помогнат за лечение на вирусни респираторни инфекции. Междувременно проучване от 2020 г. показва, че търговски продукт, съдържащ екстракт от билката, може да помогне за предотвратяване на тежки респираторни заболявания, причинени от коронавируси.

Други учени обаче предупреждават, че въпросното проучване не разглежда ефекта на продукта конкретно върху вируса Sars-cov-2, който причинява COVID-19. Освен това изследователите са тествали продукта само върху клетъчни линии и вирусни частици, а не върху хора.

Домашна билкова аптека

Фактът, че ехинацея продължава да бъде във фокуса на учените и днес, показва, че билката е доказала своето място в грижата за здравето. Красивата билка е отличен, естествен помощник в грижата за имунната система и може да подкрепи организма в най-критичните есенно-зимни месеци.

 

Terrapia.bg ви предлага активна растителна формула с имуностимулиращо, противовирусно и антибактериално действие Ехинацея разтвор от 150 мл.

 

Материалът има информативен характер.

Tags: , , ,