Естествено боядисани великденски яйца

април 19, 2022

Великден е символ на жизненото начало, на плодородието и изобилието, затова нека цветовете на природата присъстват на празника. Кухнята ни е пълна с естествени багрила: обичайните хранителни продукти като червено зеле, люспи от лук и кафе могат да се използват за превръщане на обикновените бели яйца в дъга от цветове. Децата винаги са обичали да експериментират с цветове – нека опитат и с твърдо сварени яйца, в купички с багрила.

Ето как да си направим естествени багрила за великденски яйца, с продукти от кухнята.

Декорирането на великденски яйца е празнична традиция, обичана от всички. Следвайки стъпките по-долу, ще можем да превърнем зеленчуците, плодовете и подправките, които има във всеки дом, в естествени и безвредни багрила.

Процесът на боядисване е идентичен с този, който добре познаваме: сваряваме яйцата (по възможност бели), оставяме ги да се охладят и ги потапяме в домашно приготвената боя. Единствената разлика е, че можем да играем с цветовете като коригираме времето: за леки и нежни цветове, времето е около 30 минути. Но ако търсим ярки цветове е нужна поне една нощ, например.

Как да си направим естествена боя? (студен метод)

 • Комбинираме 1 литър вода и 2 супени лъжици бял оцет в средна тенджера.
 • Оставяме да заври и добавяме съставките си за боядисване на яйцата (изброени по-долу). Намаляваме котлона и оставяме да къкри за 30 минути.
 • Оставяме да изстине до стайна температура. Прецеждаме боята, за да премахнем всички хранителни остатъци.
 • Добавяме яйцата към прецедената боя и чакаме поне 30 минути. Когато достигне желания цвят, изваждаме яйцето с домакинска щипка и подсушаваме с кухненска хартия. Можем да завършил с блясък.

Речник на цветовете за естествена боя за великденски яйца

декорация

Ще получим желания цвят, като добавим съответните съставки към сместа от вода и оцет. И следваме четирите стъпки, описани по-горе.

Червени/тъмно розови яйца

Добавяме 4 чаши нарязано цвекло и следваме инструкциите по-горе.

Портокалови яйца

Добавяме 4 чаши люспи от жълт лук и следваме инструкциите по-горе. За по-ярък портокал оставяме яйцата да престоят в боята за една нощ.

Светло оранжево

Слагаме 2 чаши вода да заврят. Добавяме 4 супени лъжици червен пипер и бял оцет, разбъркваме докато се смесят. Изсипваме сместа в буркан и оставяме да се охлади до стайна температура. Добавяме едно яйце и чакаме докато получим желания цвят.

Жълт

Добавяме 3 супени лъжици куркума и следваме инструкциите.

Светло синьо

Добавяме 3 чаши нарязано червено или лилаво зеле и следваме инструкциите. За по-ярко синьо оставяме яйцата да престоят в боята за една нощ.

Тъмно синьо

Добавяме 4 чаши боровинки и следваме инструкциите.

Тъмно червено

Добавяме люспите от 6 червени лука. Добавяме 2 чаши вода и 3 супени лъжици бял оцет в тенджерата. Оставяме сместа да заври и да къкри 15 минути. След като се охлади до стайна температура, прецеждаме и добавяме яйцата.

Зелено

Добавяме листа спанак в тенджера, 2 чаши студена вода и 4 супени лъжици бял оцет. Следваме  стъпките, изброени по-горе.

Лилаво

Изсипваме около 1 чаша червено вино в буркан. Добавяме яйце и оставяме да кисне, докато сме доволни от цвета. Изваждаме с решетъчна лъжича и изплакваме с хладка вода. Оставяме да изсъхне.

Изгорян портокал

Сваряваме вода, изсипваме в буркан и икупичка с 3 пакетчета черен чай и остаяме за 30 минути. След като водата да се охлади до стайна температура, добавяме яйцето – докато цвета ни хареса. Изваждаме с решетъчна лъжица и изплакваме с хладка вода.

Естествени бои (топъл метод)

яйца

Естественото боядисване на великденски яйца е щадящ земята начин да отпразнуваме. Този метод включва варене на яйцата с багрилото; топлината позволява на боята да насити черупките, което води до наситен, по-равномерен цвят. При метода на студено потапяне яйцата и съставките за боята се сваряват отделно. Топлата алтернатива създава фини, полупрозрачни нюанси, но може да доведе до неравномерно оцветяване, освен ако яйцата не се въртят бдително, докато са в боята.

Да, естествените багрила понякога могат да дадат неочаквани резултати, така че не се изненадвайте, ако например боята от червено зеле даде сини яйца. Но са толкова красиви…

 • Тъмно злато: Сваряваме яйца в разтвор на куркума, 30 минути.
 • Сиена: Сваряваме яйцата в разтвор на лук-кожа, 30 минути.
 • Тъмно наситено кафяво: Сваряваме яйца в черно кафе, 30 минути.
 • Бледо жълто: Накисваме яйцата в разтвор на куркума при стайна температура за 30 минути.
 • Портокал: Накисваме яйцата в разтвор на люспи от лук, при стайна температура за 30 минути.
 • Светло кафяво: Накисваме яйцата в черно кафе със стайна температура за 30 минути.
 • Светло розово: Накисваме яйцата в разтвор от цвекло, при стайна температура за 30 минути.
 • Светло синьо: Накисваме яйцата в зеле, при стайна температура за 30 минути.
 • Лавандула: Накисваме яйцата в цвекло, със стайна температура за 30 минути. След това със зелев разтвор на стайна температура, 30 секунди.
 • Сьомга: Накисваме яйцата в разтвор на куркума при стайна температура за 30 минути. След това с разтвор на лук (люспи) при стайна температура, 30 минути.

лук

Източници: Goodhousekeeping.com/holidays/easter-ideas

Marthastewart.com/dyeing-eggs-naturally

Всичко за билките, които ние, от terrapia използваме за нашите биоактивни хранителни добавки, може да прочетете тук.

Tags: , , , ,