Факторите, които могат да причинят косопад

май 17, 2024

Плашещият косопад най-често е част от естествения процес на стареене, но понякога причината може да е свързана с хормонални промени, прием на медикаменти или преживян силен, емоционален стрес. Загубата на коса сама по себе си не ни разболява, но често влияе на емоциите, психическо здраве и доброто ни самочувствие.

Какво причинява косопад?

Косата расте на етапи. Първият е активен растеж (анаген), който включва около 90% от косата. Това е фазата на растеж и трае от 2 до 6 години. Тя обхваща около 85% от косата  – от космения фоликул до израстването на косменото стъбло.

Вторият етап, наречен катаген  – фазата на регресия или дегенерация, която продължава от 2 до 3 седмици. По време на този етап косата спира да расте. Последният етап  – телоген, е фазата на застой, когато косата фактически пада. В последната фаза са обхванати по-малко от 10% от космите, като не се наблюдава поникване на космено стъбло. В този период на косопад, мъртвите косми падат, избутани от нов косъм, навлизащ в друга анаген фаза.

С други думи, нормално е да се разделяме с около 50 до 100 косъма на ден. Загубата на повече коса от това обаче, както и появата на петна без растеж, са притеснителни признаци на косопад.‌

Чести причини за загуба на коса са:

 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Алопеция ареата, автоимунно заболяване, което причинява косопад (на петна)
 • Наследствено изтъняване на косата
 • Липса на желязо
 • Недохранване
 • Рязко отслабване
 • Tinea capitis, микоза на скалпа, която причинява загуба на коса
 • Трихотиломания – непреодолимо желание да скубем косата
 • Trichorrhexis nodosa или загуба на коса, причинена от стегнати прически или агресивни продукти за коса
 • Химиотерапия
 • Токсини
 • Хормонални промени (следродилна загуба на коса)
 • След операция
 • След висока температура
 • Високи нива на стрес

Различен ли е косопадът при мъжете и жените?

Жените преминават през различни хормонални промени, които допринасят за специфични видове косопад. Например след раждане или като симптом на синдрома на поликистозните яйчници. Първо оредяването се забелязва в горната част на главата, а линията на косата остава непокътната. Докато при мъжете загубата на коса обикновено започва от слепоочията, линията на косата във формата на буквата „М“ и в областта на темето („плешивото петно“).

косопад

Важно: При внезапна поява на сериозен косопад, важна е консултацията с опитен специалист за да се установи първопричината и назначи терапия.

Възможности за лечение на косопад

В зависимост от причината за загубата на коса има няколко варианта за лечение: лекарствена терапия, подкрепа с добавки, различни естетични процедури и т.н. Трансплантацията на коса също е опция за много хора. При това лечение корените на косата от задната и странична част на скалпа се „преместват“ в областта, която се трябва да се възстанови. Процедурата отнема няколко часа и може да се извърши под лека или локална анестезия. Растежът на нова коса се появява след четири месеца, но може да са необходими няколко сесии за постигане на желания ефект.

Как да си помогнем с билки и добавки?

Женшен (Panax ginseng): Използван в Азия, в продължение на хиляди години преди да остави своя отпечатък на Запад като естествен стимулант, с ползи за метаболизма, кръвообращението и свойства за повишаване на паметта. Редица проучвания сочат, че женшен може да стимулира растежа на косата, чрез подхранване и укрепване на косъма. Това се дължи на способността му да засилва пролиферацията на дермалната папила, важна част от космения фоликул, която регулира растежа на косъма.

Женшенът е естествен лек за много здравословни проблеми, включително косопад. Съдържа сапонини, за които се смята, че насърчават растежа на косата, чрез инхибиране на ензима 5-алфа редуктаза.

Колаген и косопад: Днес науката говори за различни ползи при използването на колаген – за поддържането на здрави кожа, нокти, стави, но и на красива коса. Някои проучвания показват, че липсата на колаген може да доведе до загуба на коса, повлиявайки цикъла на космения фоликул. Други, че приема на колаген потенциално може да помогне за подобряване на здравето в три посоки:

В борбата с оксидативния стрес  – освен че допринася за загубата на коса, оксидативният стрес може да бъде свързан и с ранно побеляване и други признаци на стареене на косата.

Забавяне на стареенето на кожата  – С течение на времето тялото произвежда по-малко колаген. Ето защо кожата губи еластичност и са налице първите бръчки.

Насърчаване на синтеза на колаген в кожата  – приема на добавки с колаген може да стимулира синтеза на колаген в кожата и на скалпа. Това може да подобри кръвоснабдяването на космените фоликули, което води до намален косопад и подобрен повторен растеж.

Естествена регенерация с Regeneraterra

Тялото ни използва витамин С, за да усвоява колаген, затова е важно да консумираме богата на витамин С храна. Наред с това можем да приемаме и подходящи витамини и добавки за кожа и коса. Regeneraterra е биоактивна комбинация и формула за клетъчна регенерация, която съдържаща колаген и екстракти от:  горчив портокал, гроздови семки и женшен.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източници:
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/herbs-help-hair-growth
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hair-loss-its-not-just-a-mens-health-issue
https://wimpoleclinic.com/blog/does-collagen-help-hair-growth/

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , ,