Глюкозамин и хондроитин – как помагат на ставите?

април 7, 2021

Всеки ден милиони хора по света живеят и се справят с хроничната болка в ставите – коленете, ръцете, лактите, раменете. В повечето случаи неприятното усещане е причинено от най-често срещания тип артрит – остеоартрит (артроза). От тази форма на артрит страдат милиони възрастни от цял свят, но и много млади хора.

Облекчаващите болката като неопиоидните аналгетици или нестероидни противовъзпалителни лекарства, обикновено са първият избор за облекчаване на болката в ставите. Но съществуват и десетки добавки, за които се знае, че могат да облекчат и подпомогнат лечението при болки в ставите. Без съмнение, най-популярните сред тях са глюкозамин сулфата и хондроитин сулфата.

Глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат отблизо

Това са естествени вещества, намиращи се в съединителната тъкан на тялото, включително в хрущяла, който покрива краищата на костите в ставите.

Как глюкозаминът помага при остеоартрит?

Глюкозаминът е естествен компонент на хрущяла, вещество, което предотвратява триенето на костите една в друга, което причинява болка и възпаление. Глюкозамин сулфатът функционира като основен градивен елемент за протеогликани (основен структурен компонент на извънклетъчния матрикс. По своята структура представлява глюкозаминогликани свързани ковалентно с белтъци, като белтъчната част формира т.нар. сърцевина, от която „стърчат“ глюкозаминогликановите молекули). Този елемент стимулира образуването и възстановяването на ставния хрущял. Когато се приема през устата, глюкозамин сулфатът се абсорбира лесно и достига до хрущяла веднага – четири часа след консумация.

Подобно на нестероидните противовъзпалителни лекарства, глюкозамин сулфатът има уникален противовъзпалителен ефект. При някои лабораторни тестове добавката глюкозамин демонстрира и защитен ефект върху хрущяла.

Глюкозамин хидрохлорид е друга форма на глюкозамин, която също се предлага като хранителна добавка. За него обаче се счита, че е по-малко ефективен за лечение на остеоартрит. Това е така, защото сулфатната част, която не присъства в тази формула, играе важна роля за укрепване на хрущяла и подпомага синтеза на протеогликан.

Когато се приема за дълъг период от време, глюкозамин сулфатът може също да помогне за забавяне на прогресията на остеоартрита. Проучванията показват, че забавя стесняването на ставното пространство, като маркер на състоянието се влошава, когато се приема до три години.

Flexiterra blogpost

Как хондроитинът помага при остеоартрит?

Хондроитин сулфатът е сложен въглехидрат, който също се намира в хрущяла и помага за задържането на вода, като по този начин поддържа целостта на ставната кухина. Хондроитин сулфатът е изследван много по-малко, но натрупаните резултати показват, че той действа и като противовъзпалително средство и намалява болката в ставите. Някои лабораторни изследвания предполагат, че хондроитин сулфатът може да забави разграждането на хрущяла, свързано с остеоартрит и дори да стимулира растежа на хрущяла.

Хондроитин сулфатът може също да забави прогресирането на остеоартрозата, когато се приема дългосрочно. Проучванията показват, че забавя стесняването на ставното пространство, когато се приема до 2 години.

По материали от Аrthritis-health.com и Нealthline.com

Статията има информативен характер и не може да замени консултацията с лекар.

Хранителната добавка на terrapia.bg, която съдържа глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат е Flexiterra. През април уникалната билкова формула се предлага в специален промо пакет, заедно с 15 бр. Колегане сашета – с вкус на кафе напитка.

Tags: , , , ,