Как да облекчим болките в ставите

април 28, 2023

Познавате ли хранителните добавки, които са показали добри резултати за облекчаване на болките в ставите, сковаността и други неприятни симптоми при артрит? Глюкозамин и хондроитин, омега-3 мастни киселини и босвелия са само част от естествените продукти, които учените са изследвали за ползите им при остеоартрит и ревматоиден артрит през годините.

Остеоартритът е възпалително ставно заболяване, което уврежда главно ставния хрущял. Характеризира се с деградация на ставния хрущял и обхваща цялата ставна тъкан, което води до ставна дегенерация, фиброза, фрактура, болка и увреждане на цялата ставна повърхност.

Епидемиологичните проучвания показват, че в момента над 350 млн. души в света страдат от артрит, превръщайки се в инвалидизиращо заболяване номер 1. Лечението на пациенти с остеоратрит се основава главно на индивидуализирано лечение за състоянието и тежестта на артрита. Най-често терапията е основана на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и специфични (COX-2) инхибитори (циклооксигеназа 2). Заради честата употреба и стомашните проблеми, които могат да причинят някои от тези медикаменти обаче, днес има спешна нужда от откриването на по-безопасна и ефективна алтернатива в терапията на артрита.

Ето и доказателствата за някои от най-популярните добавки, използвани за лечение на артрит. И как точно работят те.

Глюкозамин и хондроитин

болките в ставитеГлюкозаминът и хондроитинът са две от най-често използваните добавки за артрит. Те са основни градивни компоненти на хрущяла – веществото, което омекотява ставите.

Изследванията върху тези добавки са много и различни, отчасти защото проучванията са използвали различни комбинации и видове добавки. Голямо проучване на Националния институт по здравеопазване, наречено проучване GAIT, сравнява глюкозамин и хондроитин, самостоятелно или заедно, с нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) и неактивно лечение (плацебо) при хора с остеоартрит. Глюкозаминът показва добри резултати за подобряване на симптомите като болка и функция. Друго международно проучване от 2016 г. установи, че комбинацията е толкова ефективна, колкото нестероидните противовъзпалителни средства за намаляване на болките в ставите, сковаността и подуването при остеортрит на коляното.

Проучванията също се различават по въпроса коя форма на добавките е най-ефективна. Някои доказателства сочат, че глюкозамин сулфатът е най-добрият. Други намират глюкозамин хидрохлорид за по-ефективен. Едно проучване, което сравнява двете форми, показва, че предлагат еквивалентно облекчаване на болката. Изследователите от Mayo Clinic обаче са категорични, че доказателствата подкрепят опита с глюкозамин сулфат – със или без хондроитин сулфат, при артрит.

Комбинацията от Глюкозамин и Хондроитин се препоръчва като терапия от първа линия в алгоритъма за лечение на остеоартирта на коляното, от “Европейското дружество за клинични и икономически аспекти на остеопорозата и остеоартрита”.

Босвелиева киселина (тамян)

Босвелиевата киселина е активната съставка в Boswellia serrata, която с времето е показала значителна фармакологична активност при лечението на възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, хроничен бронхит, астма и при хронични възпалителни заболявания на червата. Редица изследвяния сочат, че екстрактът от Boswellia serrata има не само противовъзпалителни и антиартритни свойства, но също така подобрява болката и физическата функция.

Систематичен преглед и мета-анализ, включващ 7 рандомизирани контролирани проучвания (RCTs), анализира ефективността и безопасността на екстракта от босвелия при артрит. Клиничните проучвания показват, че босвелия има не само противовъзпалителни и антиартритни свойства, но също така подобрява болката и физическата функция. Резултатите обобщават добри резултати за облекчаване на болката, сковаността и подобряване функцията на ставата. Въз основа на доказателства, препоръчителната продължителност и дозировка на лечение с екстракт от босвелия е 100-250 мг, за период от поне 4 седмици.

босвелия boswella

Куркумин

Куркуминът е активното съединение в жълтата подправка куркума, която е основна съставка на индийското къри. В тялото той действа като мощен противовъзпалителен агент, блокирайки същия стимулиращ възпалението ензим като инхибиторите на COX-2.

Някои лекари предписват куркума на капсули за болки в ставите, артрит и диабетна нервна болка. Това е така, защото куркумата блокира възпалителните цитокини и ензими, включително (COX-2). Тази добавка също така изглежда облекчава подуването и чувствителността при ревматоиден артрит.

Омега-3 мастни киселини

Полиненаситените омега-3 мастни киселини, открити в рибата, имат мощни противовъзпалителни свойства. „Омега-3 мазнините изглежда действат по-добре при ревматоиден артрит, отколкото при остеоартрит, най-вероятно защото ревматоидният артрит се предизвиква главно от възпаление“, казва д-р Крис Д’Адамо, директор на Изследвания и образование в Медицинския факултет на Университета на Мериленд Център по интегративна медицина.

Систематичен преглед от 2017 г. на проучвания установи, че добавките с омега-3 намаляват болките в ставите, сковаността и подуването при ревматоиден артит. Приемът им може да помогне на някои хора да намалят употребата на болкоуспокояващи – и да избегнат страничните им ефекти. Омега-3 имат допълнителното предимство да предпазват и от сърдечни заболявания и деменция.

За превенция и грижа за ставите, сухожилията и костите, ние от terrapia създадохме Flexiterra (Флекситерра) – комплексна биоактивна формула, подпомагаща възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки. Съставки с доказано действие при ставни проблеми – глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства. Спомага за овладяването на симптомите на остеоартрит, ревматоиден артрит, облекчава скованост и болки в ставите. Флекситерра подпомага възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източник:

https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7368679/

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрицевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , ,