Как да се справим с досадния целулит?

март 18, 2024

Нека бъдем честни: вълшебен крем или козметичен метод, с който да „изтрием“ досадния целулит няма. Днес почти 9 от 10 жени страдат в различна степен от целулит, а колебанието в хормоните, липсата на движение и лошото хранене, допринасят за образуването му.

Какво представлява целулитът?

Под кожата има мрежа от нишки на съединителната тъкан, наречени прегради. Преградите държат мазнините заедно и ако те не са достатъчно стегнати, мазнините могат да изпъкнат, създавайки вълнички по повърхността на кожата – целулит (портокалова кожа).

Доказано е, че жените са по-склонни да образуват целулит, от мъжете защото имат по-малко и не толкова на гъсто подредени прегради. Генетиката също е решаваща – хормоните естроген, инсулин, норадреналин, тироидни хормони и пролактин са част от процеса на оформяне на целулита. Най-популярното схващане е, че с възрастта и настъпването на менопаузата, намалените нива на естрогена могат да раздуят мастните клетки до 60 пъти над големината им. Така по-ниската циркулация означава по-малко кислород в дадената област, което води до по-ниско производство на колаген и поява на целулит.

Но защо тогава и тийнейджърите имат целулит?

Появата на целулит зависи от еластичността на кожата. Ако кожата няма способността да се възстановява след загуба на тегло, тя може да увисне, правейки целулита да изглежда много по-зле. И въпреки, че няма рецепта за пълно премахване на портокаловата кожа, има как да минимизираме появата му.

1. Без твърде много сол и захар

Захарта се съхранява в мастните клетки и ги кара да се разширяват, а натрият причинява задържане на течности, като и двете могат да влошат появата на целулита. Фаст фуут храненето, което е популярно сред младите, е ключово за ранната поява на целулит.

целулит

2. Закуска с ленено семе

Лененото семе поддържа нивата на естроген и засилва растежа на колагена, основният компонент на съединителната тъкан. Поръсете две супени лъжици ленено семе върху любимата си закуска или хапнете семената самостоятелно, за да държите целулит далеч от тялото си.

3. От 8 до 10 чаши вода дневно

Водата помага за изхвърлянето на токсините, които се „крият“ в мастните слоеве под кожата. Хидратацията прави кожата красива, по-малко неравна и по-свежа.

4. Гроздови семки към храненето

Екстрактът от гроздови семки е лесно решение за намаляване на целулита. Действа чрез увеличаване на здравината на съединителната тъкан и колагеновите влакна, които се намират под кожата. Екстрактът от гроздови семена е известен със своите антиоксидантни свойства, а флавоноидите и танините укрепват стените на вените и лимфните съдове. Това подобрява кръвообращението, което предотвратява образуването на целулит.

5. Не забравяй за колагена

Колагенът е чудесен източник на протеини и е отличен помощник в третирането на целулита. На първо място, колагенът третира директно целулита отвътре. Второ, колагенът укрепва съединителната тъкан на кожата и може да помогне за хидратирането й. Тези две неща водят до по-добра еластичност, стегнатост и плътност на кожата.

портокалова кожа

6. Ретинол

Ретинолът е форма на витамин А, която намалява наличието на свободни радикали, отговорни за разграждането на колагена. Ретинолът помага за поддържане на гладкостта на кожата и прави целулитните издутини по-малко видими. За най-добри резултати се препоръчваткозметични продукти със 100% ретинол и добавени витамини А, С и Е.

7. Антицелулитни дрехи

Антицелулитното облекло – бикини, стягащи клинове и др, съдържа биокерамичен материал, който генерира топлина и спомага за разграждането на целулитните клетки.

Запомнете: Повечето антицелулитни продукти обещават чудеса за кратко време. Истината е, че лечението на целулита е свързано с непрекъсната грижа и намиране на индивидуален подход към проблема. Няма траен лек, но има начини да отложим или намалим появата на целулита. Опитайте!

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източници:

osfhealthcare.org/blog

barbaracox.me/blog

Хранителната добавка Regeneraterra

е комплексна биоактивна формула без аналог на пазара. Рецептурата й включва пет съставки, които действат синергично като активират процеси на вътрешно обновление и укрепване на организма, така че вътрешното здраве да бъде видимо отвън.

6 лесни стъпки за справяне с целулита

Regeneraterra в битката с целулита

Един от неприятните странични ефекти от намалените нива на естроген е загубата на колаген и респективно влошената еластичност на кожата и съединителната тъкан. Добавянето на колаген всекидневно в хранителния режим значително подобрява състоянието на кожата. Синергичното действие на колаген с екстракт от женшен, известен с високото си съдържание на фитоестрогени, естествено подпомагат за редуциране на бръчките и повишаване на еластичността на кожата.

Женшенът е безценен срещу симптомите на стрес и спомага за по-лесната адаптация и справяне с различни емоционални състояния, включително умора, тревожност, нервност и резки промени в настроението, които съпътстват често дамите.

Още за Regeneraterra. От terrapia

Tags: , , , , , , , ,