Как да сме здрави и активни след 50

февруари 9, 2024

Колкото и приятно да звучи 50-те не са новите 30. И няма нужда да бъдат. Златните 50 години идват със своя опит, чар, баланс и носят нови емоции и усещания. За да бъдат наистина жизнени и приятни обаче, науката неуморно се опитва да открие факторите, които допринасят за доброто остаряване. Какво означава това? Това са онези навици, които ще ни помогнат да остаряваме активно, щастливо и пълноценно. Ето няколко примера, с които е добре да се съобразим.

  1. Здравето на костите

Приемът на достатъчно калций и протеини е важно за превенцията на остеопороза. С напредването на възрастта, тялото ни усвоява по-малко калций, а по-често при жените поносимостта към млечните продукти (най-добрите източници на калций), също намалява с годините. Тъмните листни зеленчуци, портокаловия сок и хранителните добавки с калций са добро решение.

  1. Общувайте

Поддържането на здрави взаимоотношения с близките и приятелите е ключ към здравословното остаряване, казват лекарите. Наричат го социално здраве и то работи за психичната ни устойчивост, памет и концентрация. Пълноценното общуване със семейството, приятели, колеги носи положителни емоции и зарежда с добра енергия, а когато сме спокойни и балансирани тялото ни се справя много по-добре с други здравословни проблеми.

  1. Добрият сън е ценен

Сънят е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие, особено когато остаряваме. Сънят е от съществено значение за поддържане на оптимална памет, учене, когнитивност и психично здраве. И обратното: недостатъчният сън е свързан с повишен риск от депресия, деменция и болестта на Алцхаймер, когнитивен спад и повишен риск от инциденти.

  1. Бъдете активни

Поддържането на тялото активно е изключително важно за здравословното остаряване, категорични са учените. Упражнения, правилната и пълноценна диета, в която сме включили истински и полезни продукти, консумирането на достатъчно вода и избягването на вредни храни са част от задължителните компоненти на балансирания начин на живот.

Изграждането на добри двигателни и хранителни навици са ключови в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания, както и развитието на заболявания като Алцхаймер, затлъстяване, остеопороза, депресия и др.

  1. Здравето на мозъка

„Ето розмарин, който е за спомен — моля ти се, мили, помни ме!“, казва Шекспировата Офелия в „Хамлет“. И не случайно. Още в древни времена хората са знаели за мощната сила на розмаринът върху мозъка и концентрацията. Неотдавна учени доказаха, че вдишана предварително тя подобрява паметта и помага на хората да свършат задачите си навреме и без проблеми. Нещо повече, розмариновото масло се счита за особено полезно при проблеми с паметта при напредване на възрастта.

Четенето на книги и игри за концентрация и памет са доказано средство за поддържане на мозъка във форма.

Статията има инхормативен характер и не може да замести консулатцията със специалист.

Източник: Еatthis.com.

Комплексни биоактивни формули на terrapia.bg, които спомагат работата на мозъка, опорно-двигателния апарат, храносмилателната система и балансират безпокойството:

Flexiterra / Флекситерра

Хранителна добавка със синергично действие на активни съставки с доказано действие при ставни проблеми. Глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства. Спомага за овладяването на симптомите на остеоартрит, ревматоиден артрит, облекчава скованост и болки в ставите. Флекситера подпомага възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

 

Regeneraterra / Регенератерра

Хранителна добавка с колаген за регенерация, възстановяване и красив външен вид. Комплексна биоактивна формула с антиоксидантно действие. Стимулира и ускорява регенерирането на тъканите. Засилва действието на други добавки, ако се приема с тях. Специално подбраните съставки имат противовъзпалителни и възстановяващи качества, които спомагат за заздравяването на ноктите, косата, кожата. Спомага за подобряване на тонуса, външния вид и самочувствието.

 

Relaxiterra / Релакситерра

Намалява стреса и напрежението, действа успокояващо и отпускащо на нервната система. Специално подбраните билкови екстракти в състава премахват симптомите на депресия и тревожност, улесняват заспиването и елиминират безсънието.

 

 

Detoxiterra / Детокситерра

Хранителна добавка с комбинирана биоактивна формула от билкови екстракти за пречистване на организма. Мощни антиоксиданти с доказано детоксикиращо и стимулиращо въздействие върху организма. Подобрява кръвообръщението и спомага за изхвърлянето на токсините. Понижава холестерола и нормализира нивата на кръвната захар.

 

Memoterra / Мемотерра

Подобрява работата на мозъка и го стимулира чрез комплексното въздействие на мощни билкови екстракти. Общото тонизиращо и стимулиращо действие на Мемотера подобрява паметта и концентрацията, спомага за по-доброто кръвообръщение и по-добър тонус.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH

Tags: , , , , , , , , , ,