Колагенът, без който не можем

март 15, 2022

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото. Неговата фиброподобна структура участва в създаването на съединителна тъкан и е основен компонент на костите, кожата, мускулите, сухожилията и хрущялите. Доказано е, че колагена помага на тъканите да бъдат здрави и еластични.

Основни източници на колаген в ежедневното хранене са месото и рибата.

С напредването на възрастта нашите тела постепенно започват да произвеждат по-малко колаген, като нивото му спада най-бързо при прекомерно излагане на слънце, тютюнопушене, консумацията на алкохол, липсата на сън и на упражнения. С остаряването, колагенът в дълбоките слоеве на кожата се променя от плътно организирана мрежа от влакна, в неорганизиран лабиринт. Външните фактори на околната среда също могат да увредят колагеновите влакна, намалявайки тяхната дебелина и здравина, което води до появата на първите бръчки и неприятните болки в ставите и сухожилията.

Да си набавим колаген

През последните десетилетия колагенът се превърна в най-продаваната добавка, с обещанието, че подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите – ключовите знаци на младостта. Идеята за хапче, което няма странични ефекти и може да забави признаците на стареенето, е привлекателна за мнозина. Според Google Trends онлайн търсенето на колагена се увеличават постоянно от 2014 г. до днес.

Колагенът за първи път се появи като съставка в кремове и серуми за кожа. Въпреки това, ефективността му като локално приложение, с времето се подлага на съмнение от страна на дерматолозите, тъй като колагенът не се намира естествено на повърхността на кожата, а в по-дълбоките й слоеве.

С времето научните изследвания сочат, че оралните добавки с колаген под формата на хапчета, на прах и др. се усвояват по-ефективно от тялото. Те се предлагат като колагенови пептиди или хидролизиран колаген, които са разградени форми на колагена, и се абсорбират лесно от тялото. Колагеновите добавки съдържат аминокиселини, градивните елементи на протеина, а някои могат да съдържат и допълнителни хранителни вещества, свързани със здравата кожа и коса, като витамин С, биотин или цинк. Виж Regeneraterra.

Какво сочат изследванията за добавките с колаген?

Повечето изследвания върху добавките с колаген са свързани със здравето на ставите и кожата. Много рандомизирани контролирани проучвания са установили, че добавките с колаген подобряват еластичността на кожата, а други проучвания сочат, че добавките могат да подобрят подвижността на ставите и да намалят болката в ставите, като например при остеоартрит или при спортисти.

Колагенът в храната

Храни, съдържащи колаген, които помагат за производството на колаген са риба, миди, месо, портокали, киви, чушки, яйца, пълнозърнести храни. Трябва да се знае, че когато колагенът се усвоява, той се разгражда до аминокиселини в стомаха, които след това се разпределят навсякъде, където тялото има най-голяма нужда.

Храните богати на колаген са червените меса, но прекомерната им консумация не се препоръчва поради риска от сърдечно съдовови заболявания. Колаген има и в костите и кожата на сладководните и соленоводни риби.

Костният бульон

Костният бульон е популярен като изключително богат източник на колаген. Процесът по приготвянето му включва бавно задушаване на животински кости във вода и малко количество оцет. Бавното готвене е ключово за да помогне за разтварянето на костта и освобождаването на колаген и минерали – от 4 до 24 часа. Въпреки това, количеството аминокиселини варира в различните варианти на бульона. В зависимост от видовете използвани кости, колко дълго са варени и количеството на обработка.

Ами желатинът? Желатинът е формата на колагена, получен чрез варене на животински кости, хрущяли и кожа в продължение на няколко часа, след което течността се оставя да се охлади и стегне. Разграждането на тези съединителни тъкани произвежда желатин. Колагенът и неговото производно, желатинът, се насърчават при определени хранителни планове като палео диетата, например.

Здравословен ли е костният бульон?

Костният бульон се яде от векове в различни култури, защото е лесен за смилане и се смята, че има лечебни свойства. През последните години костния бульон дори се препоръчва за подпомагане на симптомите при психиатрични и неврологични разстройства, включително аутизъм и хиперактивност с дефицит на внимание. В този дух, твърденията, че детоксикира черния дроб, подобрява храносмилането, изглажда бръчките, изгражда кости и облекчава болките в ставите, накараха някои маркетингови анализатори да прогнозират, че пазарът на костен бульон ще достигне 3 милиарда долара до 2024 г.

В действителност костният бульон съдържа малки количества минерали, естествено открити в костите, включително калций, магнезий, калий, желязо, фосфор, натрий и мед. Количеството протеин, получен от желатина, варира от 5-10 грама на порция.

Колагенът и навици за здравословен начин на живот

Наред със здравословната и балансирана диета, има някои навици, които могат да помогнат за защитата на естествения колаген на тялото ни:

  • Поставянето на слънцезащитен крем и ограничено време под пряка слънчева светлина. 10-20 минути на пряка обедна слънчева светлина, 3-4 пъти седмично осигуряват достатъчно витамин D за повечето хора.
  • Осигуряване на адекватен сън. Това означава 7-9 часа на нощ.
  • Колагенът изисква избягването на пушенето или пасивното пушене.
  • Контролиране на стреса. Хронично високите нива на кортизол могат да намалят производството на колаген.
  • Въпреки че точната връзка между упражненията и качеството на кожата не е ясна, някои проучвания установяват, че упражненията забавят клетъчната активност, свързана със стареенето на кожата.

Източник: www.hsph.harvard.edu/

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Комплексните биоактивни формули на terrapia.bg, които спомагат образуването на колаген в тялото и работят за повече красота и мобилност са:

Flexiterra / Флекситера

Хранителна добавка със синергично действие на активни съставки с доказано действие при ставни проблеми. Глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства. Спомага за овладяването на симптомите на остеоартрит, ревматоиден артрит, облекчава скованост и болки в ставите. Флекситера подпомага възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

 

Regeneraterra / Регенератера

Хранителна добавка с колаген за регенерация, възстановяване и красив външен вид. Комплексна биоактивна формула с антиоксидантно действие. Стимулира и ускорява регенерирането на тъканите. Засилва действието на други добавки, ако се приема с тях. Специално подбраните съставки имат противовъзпалителни и възстановяващи качества, които спомагат за заздравяването на ноктите, косата, кожата. Спомага за подобряване на тонуса, външния вид и самочувствието.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКА НА ПРОДУКТИ НАД 50 ЛВ.

Tags: , , , , , , , ,