Котешки нокът за здрави стави и имунитет

май 11, 2023

гоКакво знаем за билката котешки нокът?

  • Латинско име: Uncaria tomentosa.
  • Произход: Предимно Перу; Пан Амазонка.
  • Алтернативни имена: Griffe du ChatLiane du Pérou, Животворна лоза на Перу.
  • Използвани части от котешки нокът: Кора, корени и листа.

Традиционна употреба

С дългата си история, датираща от цивилизацията на инките, билката котешки нокът е използвана като традиционно лекарство в Андите. Предимно за лечение на възпаления, стомашни язви, ревматизъм, дизентерия, чревни оплаквания и рани.

Племената на Амазонка са използвали тази дървесна лоза като тоник за насърчаване на доброто здраве в продължение на 1000 години. Тоник, който може да се използва, за да върне здравето на всеки. Репутацията на котешки нокът като „лек за всичко“ днес продължава да е интересна за съвременната наука.

Ползи за имунната система

имунитет

Котешкият нокът може да подкрепи имунната система, като помага в борбата с инфекциите.

Скорошно проучване показва, че котешкият нокът значително повишава броя на белите кръвни клетки, борещи се с инфекцията – конкретно при възрастни мъже, които са приемали добавки с билката в продължение на 6 месеца. Друго малко проучване при 27 мъже установи, че консумацията на 700 мг екстракт от котешки нокът, в продължение на два месеца, увеличава броя на белите им кръвни клетки, които участват в борбата с инфекциите.

Изглежда, че ефектът му върху имунната система е двустранен – със способност както да засилва, така и да потиска имунния отговор, в зависимост от това от каква нужда има организма. Свръх имунните реакции могат да бъдат „задържани“, докато слабата имунна система, която позволява на болестта да напредва необезпокоявано, се укрепва чрез добавяне на котешки нокът.

Облекчава болките при артрит

ставни болки

Много проучвания са установили, че котешкият нокът може да се използва за естествено подобряване на симптомите на остеоартрит и ревматоиден артрит. В проучване от 2001 г. на 45 пациенти, страдащи от остеоартрит, е даден котешки нокът или плацебо – в продължение на четири седмици. Учените откриват, че „болката, свързана с активността, медицинските резултати и резултатите за оценка на болката са значително намалени в рамките на първата седмица от терапията“. Друго проучване, публикувано в Journal of Rheumatology, отбелязва, че терапията с екстракт от котешки нокът води до намаляване на броя на болезнените стави, в сравнение с плацебо след 24-ри седмична терапия.

Смята се, че този ефект при артрита е от специфичен щам на Котешкия нокът, съдържащ пентациклични оксиндолови алкалоиди – съединения, които се считат за модулатори на имунната система.

Понижава високото кръвно налягане

Традиционната китайска медицина използва котешки нокът от векове за лечение на високо кръвно налягане. Съвременните изследвания подкрепят това твърдение, защото на специфичен алкалоид в билката – хирзутин – се приписва способността да поддържа кръвното налягане под контрол. Този алкалоид действа като блокер на калциевите канали. Този ефект може да понижи кръвното налягане, като блокира навлизането на калций в клетките на сърцето и стените на кръвоносните съдове. Това същевременно разширява и отпуска кръвоносните съдове.

Влияе благотворно на храносмилането

котешки нокът

Екстрактът от котешки нокът е полезен не само при понижен имунитет, а при детоксикация на чревния тракт, като същевременно възстановява полезните бактерии в червата. Освен това като мощно противовъзпалително средство, билката се бори и с възпалението, свързано с редица стомашно-чревни проблеми.

Фитонутриенти в котешки нокът: аджмалицин, акуамигин, кампестерол, катехин, карбоксил алкилови естери, хлорогенова киселина, цинхонаин, коринатеин, кориноксеин, даукостерол, епикатехин, харман, хирзутеин, хирзутин, изо-птероподин, логанова киселина, лиалозид, митрафилин, олеанолова киселина, палмитолеинова киселина, процианидини, птероподин, гликозиди на хинонова киселина, ринхофилин, рутин, ситостероли, специофилин, стигмастерол, стриктозидини, ункарин от A до F и вакценова киселина.

 

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източници:

Indigo-herbs.co.uk

Healthline

Eкстракт от котешки нокът се съдържа в хранителните добавки на terrapia:

 

Imunoterra (Имунотерра) от terrapia. Комплексна биоактивна формула за подсилване на имунната система. За превенция и по-лесно преодоляване на настинка, грип и други вирусни и инфекциозни заболявания.

Имунотерра съдържа 50 мг екстракт от билката котешки нокът.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКА НА ПРОДУКТИ НАД 60 ЛВ.

Tags: , , , , ,