Лечебна ружа — Althaea officinalis L.

януари 24, 2023

Лечебна ружа — Althaea officinalis L., Сем. Слезови — Malvaceae

Лечебна ружаОписание

Многогодишно сивозелено тревисто растение с късо дебело коренище и дълги до 50 см белезникави корени. Цветовете са бледорозови до почти бели, 2–3 см в диаметър, с къси дръжки, събрани в пазвите на листата.

Разпространение. Растението се среща по влажни крайречни и мочурливи места.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Althaeae), листата (Folia Alltiaeae) и цветовете (Fiores Althaeae). Корените се изваждат през есента. Предпочитат се корените от двегодишни растения, тъй като имат най-високо съдържание на слузни вещества. Още докато са свежи, се обелва външната кора и се нарязват на късове. Листата се берат през лятото, преди да са почнали да жълтеят, а цветовете в началото на цъфтежа.

Химичен състав

Корените съдържат 25 до 35% слузно вещество със слабо кисела реакция и добра разтворимост в студена вода. В състава на слузното ве-щество влизат 22% галакуронова киселина, 48% хексози (главно — D-глюкоза). 8% пентози и и др. Освен това в корените се съдържат скорбяла (до 37%), захари (до 10%), пектин (до 11%), тлъсто масло (1–2%), аспарагин, бетани, малко та-нини и др.

Листата и цветовете също съдържат слузни вещества, но в по-малки количества.

Действие

Препаратите от ружа отдавна намират приложение в медицинската практика. Включени са във фармакопеите на много страни. Притежават смекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие.

Приложение

Корените на растението лечебна ружа се употребяват за лечение на възпаления на дихателните пътища: ларингит с пресипнал глас, фарингит, трахеобронхит с дразнеща мъчителна кашлица, задух. Прилагат се още поради покривното и омекчаващото им действие при остри възпаления на стомашно-чревния тракт. Приети заедно с други лекарства, те забавят тяхната резорбация.

Източник:

„Билките във всеки дом“, Иван Асенов, Лиляна Райнова, Диана Панова, Душка Станева

Изберете здравето на природата с комплексните билкови формули на terrapiaНаучете повече за нашите продукти.

Tags: , , , , , ,