Лечебните билки за здрав имунитет

октомври 9, 2023

Как да помогнем на тялото си да се справи с вирусите и инфекциите? Кои са най-полезните билки за имунната система? Защо ни помагат? Ето и отговорите на въпросите.

Имунната система е нашата защитна броня. Мощна мрежа, която води денонощно битки на различни фронтове. Тази мрежа от съдове, органи, тъкани, процеси образува милиарди антитела – имунни клетки и клетки-чистачи. При работа в екип, те не само ни помагат като предотвратяват инфекциите, а успяват да регулират и бактериалната флора и pH на тялото. Имунният ни щит открива и дегенерирали клетки и се грижи за заздравяването на раните. Ето защо, добре функциониращата имунна система е в основата на здравето и благополучието ни.

Учените са категорични, че макар да регулира толкова много сложни процеси в тялото, не са нужни много усилия, за да поддържаме имунната си система във форма. Важни фактори като начина на живот например – нещо, върху което всеки може да влияе, имат решаваща роля. Имунитетът може да се насърчи като обърнем внимание на здравословното хранене, редовните спортни занимания с различен интензитет, балансираме стреса и разбира се, си осигурим добър сън.

Хранене и имунитет

здравословно хранене

Храната, която всеки ден избираме за себе си си е тясно свързана с имунната система. Около 70 % от имунните клетки се намират в лигавицата на червата, затова е нужно да консумираме много фибри и растителни вещества, цветни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения и др. Менюто ни трябва да бъде допълнено с добри мазнини и висококачествен протеин.

Друг фактор за укрепване на имунната система е спортът. Хората, които тренират редовно, увеличават броя на клетките убийци, снабдяването с кислород на клетките се подобрява, а хормоните на стреса намаляват. Доброто кръвообращение помага на имунните клетки да проникнат по-добре в кожата и тъканите. Оптимално решение е да правим 30-минутни упражнения за издръжливост: два до три пъти седмично.

Стрес и имунитет

За понижаване на нивата на стрес са полезни медитацията, йогата и автогенното обучение (психотехника, основана на самохипноза, разработена е от немския психиатър И. Шулц). От съществено значение за регенерацията е и сънят – в идеалния случай поне седем до осем часа на нощ. Това е важно, защото имунната система е тясно свързана с качеството и продължителността на съня. По време на сън в тялото ни се отделят големи количества имуноактивни вещества, които укрепват имунната система.

Ролята на билки, когато имунната система страда

От древността до наши дни, лечебните растения се ползват с най-голяма популярност при най-честите заболявания когато имунитета страда: тези на дихателната система. Много от болестите като остри възпаления (катари) на горните дихателни пътища, остри и хронични бронхити, емфиземи, бронхиална астма и др. могат да бъдат повлияни благоприятно от подходящи билки. В едни случаи само тези народни средства могат да бъдат достатъчни, в други те успешно се съчетават с температуропонижаващи, противоинфекциозни и др. лекарствени средства. Особено подходящи например са лечебните билки при хронични заболявания на дихателната система при възрастни хора, изискващи продължително лечение.

Дихателна система

билки

Нарушенията във функциите на дихателната система най-често се изразяват в затруднено дишане, бронхоспазъм, кашлица с различен характер: суха, дразнеща, без отделяне на храчки или с по-лесно или по-трудно изхвърляне на бронхиални секрети. Всяко заболяване на дихателната система изисква компетентно и точно диагностициране и своевременно лечение.

Един от най-неприятните симптоми на заболяванията на дихателната система е кашлицата. Често тя се поражда от дразнене на чувствителни нервни окончания, разположени в лигавицата на горните дихателни пътища поради възпалителен оток, натрупване на секрети и други причини. В такива случаи особено полезно е използуването на някои слузни вещества, съдържащи се в различни растения.

Много лечебни билки съдържат активни вещества, които повлияват рефлекса на отхрачването (отхранващи, експекториращи средства). Едни от тях допринасят за втечняването на бронхиалните секрети, усилват движенията на ресничките на постилащите дихателните пътища клетки и по този начин улесняват изхвърлянето на секрета. На сапонините, които се съдържат в някои растения, като иглика, подбел, трицветна теменуга и др., се дължи отхранващият ефект на тези билки. Приложени в малки дози, те дразнят умерено лигавицата на стомаха и червата, предизвикват леко гадене (повдигане) и по този начин увеличават бронхиалната секреция и улесняват нейното изхвърляне.

Растенията, съдържащи етерични масла (мащерка, бор, анасон и др.), имат способността в малки дози да втечняват бронхиалния секрет и да улесняват неговото отделяне, а в големи дози да подсушават дихателните пътища. Освен това етеричните масла упражняват и местен противовъзпалнтелен ефект, отбъбват бронхиалната лигавица. Те притежават и умерен антисептичен, противомикробен и противогнилостен ефект, което ги прави популярни помощни средства при хронични бронхити с гнойни храчки.

Много растения и билки, съдържащи етерични масла (мащерка, роза), упражняват и известно бронхоразширяващо действие и с успех се използват при някои спазми — спазстичен бронхит, коклюш, бронхиална астма.

Научете повече за лебечните растения и билки:

Лечебна ружа — Althaea officinalis L.

Слез — Malva sylvestris L.

Градински чай — Salvia officinalis L.

Подбел — Tussllago farfara L.

Мащерка (бабина душица, овчарски босилек) — Thymus sp. div.

Босилек — Ocimum basilicum L.

Източници:

Schuessler salts for the cold season – Wilhelm Heinrich Schuessler (doktor-schuessler.de)

„Билките във всеки дом“, Иван Асенов, Лиляна Райнова, Диана Панова, Душка Станева

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Избери лечебната сила на природата с комплексните билкови формули на terrapiaВиж нашите продуктите!

Tags: , , , , , , , , ,