Лечебните свойства на индийския тамян

май 23, 2024

От векове хората се прекланят пред силния аромат на индийския тамян – по време на религиозни церемонии и културни събития. Народните лечители също го използвали за лечение на здравословни състояния като лошо храносмилане, кашлица и други проблеми с дишането, и дори възстановяване след раждане.

Наричан още олибанум (olibanum), индийският тамян се добива от маслото (смолата) на дърветата Boswellia, които растат в Африка, Индия и Близкия изток. Днес можем да го открием на пазара в няколко форми, включително етерично масло, капсули и тинктури.

Ползи за здравето при артрит, колит и други възпаления

Различни проучвания показват, че екстрактът от тамян може да облекчи болката и сковаността в ставите. Босвелиновите киселини в тамяна (босвелия) могат да намалят възпалението, като същевременно предотвратяват или забавят процеса по загубата на хрущял. Все по-често екстрактът от босвелия се използва за овладяване на възпалителни ставни процеси.

От векове хората са се обръщали към тамяна при болки в корема, като гадене и лошо храносмилане. Някои проучвания показват, че босвелията може да подобри симптомите на улцерозен колит и да повлияе благоприятно симптомите на подуване, тежест, дискомфорт в стомаха, диария и раздразнена чревна лигавица. Учените подчертават противовъзпалителните ефекти на босвелиновата киселина, като ползи се наблюдават и при неприятните симптоми на псориазиса. Босвелия може да спомогне и за предотвратяване на натрупването на плака при сърдечни заболявания.

При астма

Тамянът благоприятства за подобряване на симптомите на астма. Малко проучване установи, че хората с астма, които приемат 300 мг смола от индийски тамян, три пъти на ден, наблюдават подобрение в симптомите си.

 

Инфекции на устата

Босвелиновата киселина в тамяна убива бактериите. Ето защо някои изследвания показват, че индийският тамян благоприятства овладяването на инфекции на устата, гърлото и венците и спомага при състояния като гингивит. Наред с това индийския тамян е известен и като мощен природен антиоксидант, който се бори с оксидативния стрес и спомага за забавянето на преждевременното стареене на клетките.

 

Източник: https://www.webmd.com/

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Екстракт от тамян (босвелия) се съдържа в комбинираната биоактивна добавка на terrapia.bg:

Flexiterra / Флекситера

Хранителна добавка със синергично действие на активни съставки с доказано действие при ставни проблеми – глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства. Спомага за овладяването на симптомите на остеоартрит, ревматоиден артрит, облекчава скованост и болки в ставите. Флекситера подпомага възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

 

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката.

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния човек.

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , ,