Лечебните свойства на индийския тамян

март 21, 2022

От векове хората се прекланят пред силния аромат на индийския тамян – по време на религиозни церемонии и културни събития. Народните лечители също го използвали за лечение на здравословни състояния като лошо храносмилане, кашлица и други проблеми с дишането, и дори възстановяване след раждане.

Наричан още олибанум (olibanum), индийският тамян се добива от маслото (смолата) на дърветата Boswellia, които растат в Африка, Индия и Близкия изток. Днес можем да го открием на пазара в няколко форми, включително етерично масло, капсули и тинктури.

Ползи за здравето при артрит, колит и други възпаления

Различни проучвания показват, че екстрактът от тамян може да облекчи болката и сковаността в ставите. Босвелиновите киселини в тамяна (босвелия) могат да намалят възпалението, като същевременно предотвратяват или забавят процеса по загубата на хрущял.

От векове хората са се обръщали към тамяна при болки в корема, като гадене и лошо храносмилане. Някои проучвания показват, че босвелията може да подобри симптомите на улцерозен колит. И тук учените сочат, че причината са противовъзпалителните ефекти на босвелиновата киселина.

Тези противовъзпалителни ползи могат също да спомогнат псориазиса. По същата причина проучвания сочат, че индийският тамян може да помогне за предотвратяване на натрупването на плака при сърдечни заболявания.

При астма

Тамянът благоприятства за подобряване на симптомите на астма. Малко проучване установи, че хората с астма, които приемат 300 мг смола от индийски тамян, три пъти на ден, виждат подобрение в симптомите си.

При рак

Изследвания върху мишки показват, че индийския тамян може да помогне за убиване на някои ракови клетки и забавяне на растежа на други. Но засега няма ясни доказателства, че приема на тамян би помогнал на хората с онкологични заболявания.

Инфекции на устата

Босвелиновата киселина в тамяна убива бактериите. Ето защо някои изследвания показват, че индийският тамян благоприятства овладяването на инфекции на устата, гърлото и венците и спомага при състояния като гингивит.

 

Източник: https://www.webmd.com/

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Екстракт от тамян (босвелия) се съдържа в комбинираната биоактивна добавка на terrapia.bg:

Flexiterra / Флекситера

Хранителна добавка със синергично действие на активни съставки с доказано действие при ставни проблеми – глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства. Спомага за овладяването на симптомите на остеоартрит, ревматоиден артрит, облекчава скованост и болки в ставите. Флекситера подпомага възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

Tags: , , , , ,