Маточина – спокойствие и добро храносмилане с ухание на лимон

август 18, 2021

Една от най-почитаните билки в тефтерите на баба е уханната маточина (Melissa officinalis). Лимонената трева или лимонче, както е другото има на маточината, има приятен вкус и мирис на лимон.

Още от дълбока древност тя е лек, използван от древногръцките лечители за изцеление от всякакви смущения в дейността на нервната система и бактериални инфекции от най-различен произход.

Сведения за употребата на маточина намираме през Средновековието. Тогава смачкани листа лимонена трева се поставяли във виното за по-добро храносмилане.

Маточината е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, с четириръбесто разклонено стебло, високо до 1 м., с яйцевидни, срещуположни, тъмнозелени, с характерна лимонена миризма листа. Цветът е с петлистно венче, късотръбеста чашка и 4 тичинки. Плодът е сух, а растението е покрито с едри власинки и има характерна лимонена миризма.

Маточината съдържа етерично масло (0.5-0.33%) със състав цитрал, цитронелал, линалоол, гераниол и алдехиди, 4-5% дъбилни вещества, кафеена киселина, ензими, урсолова киселина, олеинова киселина и др.

Дрогата укрепва нервната система и действа седативно и спазмолитично. Спомага при сърдечна невроза, мигрена, безсъние, нервна и полова свръхвъзбуда, неврастения. Благоприятно е действието на маточината и при сърдечни заболявания – изчезва умората, благоприятства тахикардията, отслабват болките в областта на сърцето. Освен това маточината има спазмолитично и газогонно действие при функционални заболявания на червата – успокоява коликите от задържане на газовете в червата, намалява позивите за повръщане, стимулира храносмилането и отделянето на жлъчен сок, възбужда апетита.

Други благоприятни свойства на маточината са известни при болезнена менструация, меланхолия, кожни обриви, ревматични отоци и др.

Екстракт от маточина се съдържа в комбинираните биоактивни формули на terrapiaRelaxiterra, Hepaterra и Gastroterra