Митове и факти за менопаузата

май 17, 2024

Световният ден на менопаузата се отбелязва всяка година на 18 октомври. Целта е да се повиши осведомеността по темата, възможностите за подкрепа и подобряване на здравето и благосъстоянието на жените по света.

 Мит: Менопаузата е краят на сексуалното желание и удоволствие на жената.

Факт: Това твърдение е невярно. Менопаузата не бележи края на сексуалното пътуване на жената. Въпреки че хормоналните промени по време на тази фаза могат да повлияят на либидото, това съвсем не означава, че жените губят интерес или способността да се наслаждават на секса.

Мит: Всички жени преживяват менопаузата по един и същи начин.

Факт: Менопаузата е силно индивидуално преживяване. Фактори като генетика, начин на живот и цялостно здраве могат силно да повлияят на това как жените успяват да преминат през този етап от живота си. От решаващо значение е да не се правят предположения за това какво изпитва всяка жена по време на менопаузата, защото някои могат да се сблъскат със сериозни симптоми като горещи вълни и промени в настроението, докато други могат да преминат без никакви проблеми.

menopause

Мит: Менопаузата настъпва около 50 години.

Факт: Въпреки че повечето жени навлизат в менопауза между края на 40-те и началото на 50-те години, при някои жени това може да настъпи по-рано или по-късно. Ранната менопауза може да настъпи още през 30-те години, поради медицински състояния или хирургични интервенции като хистеректомия или химиотерапия.

Мит: Менопаузата винаги води до наддаване на тегло.

Факт: Това е вярно донякъде. Хормоналният дисбаланс по време на менопаузата може да е виновник за натрупване на определени килограми, но истината е, че след определена възраст контролирането на теглото става по-трудно. Затова ако една жена поддържа здравословна диета и прави редовни упражнения, ще може да поддържа оптимално тегло и по време на менопаузата.

Мит: Приемането на хормонална терапия по време на менопаузата може да бъде проблематично.

Факт: Известен факт е, че хормоналната терапия не е подходяща за всеки. Един размер не подхожда на всички, нали? Така че лекарствата и техните дози трябва да бъдат индивидуализирани в зависимост от възрастта, симптомите и медицинската история. Задължителна е консултацията с лекар.

Мит: Горещите вълни са основната индикация за менопаузата.

Факт: Горещите вълни са само един от симптомите по време на менопаузата. Останалите чести симптоми включват промени в настроението, безсъние, умора, вагинална сухота и нередовен цикъл или тежко кървене. Важно е да се признае, че всяка жена преживява менопаузата по различен начин и не бива да се подценяват усещанията й.

менопаузата

Мит: Менопаузата е болест.

Факт: Абсолютно не. Както всеки изгрев е последван от залез, това е промяна, която всички жени ще срещнат, подобно на началото на пубертета. Възрастта, на която се проявява, ще се промени и ще зависи от фактори като генетичен състав, хранителен статус, медицинска история и т.н.

Известен факт е, че менопаузата може да има дълбоки последици върху физическото и психическото благосъстояние. Хормоналните промени по време на менопаузата могат да доведат до промени в сексуалното желание и функция. Затова е важно жените и хората около тях да бъдат информирани и да търсят помощ и подкрепа в този естествен период на преход.

менопауза

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източник: https://www.thequint.com/fit

Хранителните добавки на terrapia, които се грижат за женското здраве са:

Regeneraterra / Регенератерра

Хранителна добавка за регенерация, възстановяване и красив външен вид. Комплексна биоактивна формула с антиоксидантно действие. Стимулира и ускорява регенерирането на тъканите. Засилва действието на други добавки, ако се приема с тях. Специално подбраните съставки имат противовъзпалителни и възстановяващи качества, които спомагат за заздравяването на ноктите, косата, кожата. Спомага за подобряване на тонуса, външния вид и самочувствието.

 

Flexiterra / Флекситерра

Хранителна добавка със синергично действие на активни съставки с доказано действие при ставни проблеми – глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства. Спомага за овладяването на симптомите на остеоартрит, ревматоиден артрит, облекчава скованост и болки в ставите. Флекситера подпомага възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

 

нервиRelaxiterra / Релакситера

Хранителна добавка, която спомага за намаляване на стреса и напрежението, действа успокояващо и отпускащо на нервната система. Специално подбраните билкови екстракти в състава премахват симптомите на депресия, паник атаки и тревожност, улесняват заспиването и елиминират безсънието.

Верен природен помощник при нервни оплаквания, тревожност, стрес, напрежение, неврози, паник атаки, депресия, сърцебиене, главоболие, виене на свят и безсъние.

 

Eroterra / Еротерра

Хранителна добавка, която спомага за естественото повишаване на либидото. Билковите екстракти в състава на биоактивната формула, са естествени афродизиаци както за мъжете, така и за жените. Благоприятно действа на половата система  и подобрява мъжката потентност – поддържа хормоналния баланс, намалява напрежението и увеличава самочувствието.

 

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , , ,