Първи признаци на стареене на кожата

април 9, 2024

Естественият процес на стареене оставя своя отпечатък върху всяка част от тялото ни, но първите признаци обикновено виждаме върху кожата на лицето. От бръчките на челото, подпухналите очи и липсата на свежест, до фините линии под очите – промяната на лицето е проблем, срещу който рано или късно се изправяме.

Кои са първите признаци на стареенето на лицето?

Лицето на всеки човек остарява по различен начин, но има издайнически признаци, че кожата губи част от своята стегнатост и еластичност. Младежкото лице има определени характеристики  – добре изразена и дефинирана шия и линия на челюстта, стегната кожа, високи вежди, стегнати клепачи и овал и др.

Стареенето обикновено започва в областта на очите и клепачите. Кожата там е най-тънка и нежна, а с напредване на възрастта забелязваме тъмни кръгове и вдлъбнатини под очите или подпухналост, увиснала или излишна кожа на клепачите, както и фини бръчици в ъглите на очите (пачи крак).

Постепенно кожата и плътността на лицето се отпускат. Кожата може да изглежда увиснала около носа, бузите и челюстта. Много жени развиват бръчки, линии и гънки, включително дълбоки бръчки над или около устните. След това телесните мазнини около челюстта и шията също се отпускат.

Други често срещани признаци на застаряващото лице включват:

  • Промени в контура на лицето (долната част става по-широка, лицето става „квадратно“)
  • Нарушена текстура на кожата
  • Разширени пори
  • Промени в пигмента (обезцветяване на кожата)

Как старее кожата?

Кожата е изградена от два основни слоя – епидермис и дерма. Под дермата е разположен още един вътрешен слой – подкожие (хиподерма), изградено главно от мастни клетки и в различните части от тялото е с различна дебелина. Епидермисът е съставен от два слоя – герминативен (в него клетките непрекъснато се делят) и рогов (съставен от мъртви клетки). В основата на епидермиса се намират пигментни клетки, съдържащи меланин, който придава цвета на кожата.

В дермата и епидермиса се съдържат редица нервно окончание, чрез които човешкият организъм непрестанно получава информация за измененията във външната среда.

Колагеновите влакна се групират в дебели снопчета. Подкожието е изградено от хлабава влакнеста съединителна тъкан. В него се разполага и доста мастна тъкан. Колагеновите и еластични влакна с възрастта значително намаляват. Това води до загуба на еластичността и гладкостта на кожата, и съответно до нейното стареене.

Повечето промени на кожата, свързани с възрастта, включват дермата, която е средният слой на кожата. Тя съдържа много от веществата, които поддържат кожата стегната и гладка, като колаген, еластин и хиалуронова киселина. Около 35-годишна възраст започваме да губим тези вещества и кожата видимо се отпуска.

Подкожието (хиподерма) пък придава на лицето плътност и форма. Тъй като кожата губи колаген, еластин и други вещества, които я поддържат стегната, мастните възглавнички около клепачите, бузите, слепоочията и брадичката се отпускат. В резултат на това лицето губи своя красив контур и се появяват първите бръчки.

Как да забавим белезите от стареене на лицето?

Далеч от слънцето: Най-добрата терапия е: винаги защитавайте лицето от излагане на слънце, с подходящ слънцезащитен крем – с SPF 30 или по-висок фактор, слънчеви очила и подходящи шапки в летните жеги.

Рутинна грижа за кожата: Използвайте продукти за лице с антиоксиданти, като витамин С. Запомнете: антиоксидантите помагат за премахване на свободните радикали, които увреждат кожата.

Regeneraterra – природният антиоксидант

RegeneraterraRegeneraterra от terrapia е комплексна биоактивна формула без аналог на пазара. Рецептурата й включва четири основни съставки, които действат синергично като активират процеси на вътрешно обновление и укрепване на организма, така че вътрешното здраве да бъде видимо отвън.

Един от неприятните странични ефекти от намалените нива на естроген по време на перименопаузата и менопаузата е загубата на колаген и респективно влошената еластичност на кожата и съединителната тъкан. Добавянето на колаген всекидневно в хранителния режим значително подобрява състоянието на кожата. Синергичното действие на колаген с екстракт от женшен, известен с високото си съдържание на фитоестрогени, естествено подпомагат за редуциране на бръчките и повишаване на еластичността на кожата.

Продуктът е специално разработен с грижа за дамите – за повишаване на самочувствието и с грижа за външния им вид. Регенератерра е с изразено антиоксидантно действие и е препоръчителна за дами, подложени на стреса и замърсяването на градската среда; препоръчва се за пушачи. Рецептурата е разработена за жени, които държат еднакво, както на здравето, така и на външния си вид. Продуктът е чудесно средство за профилактика и заличаване на белезите от стареене. Има и цялостно тонизиращо и енергизиращо въздействие.

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрицевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , , , , ,