Възпаление на пикочните пътища - Terrapia.bg

Причини и предпазване при цистит и проблеми с уринирането

март 31, 2021

Възпалението на пикочния мехур се среща при жени и мъже, на всяка възраст. Жените обаче 3 пъти по-често страдат от цистит.

Това се дължи на анатомичните особености на пикочния канал при жените – той е по-широк и по-къс, което улеснява проникването на болестотворните микроорганизми.

Освен от микроорганизми, възпалението може да се предизвика и от:

  • Медикаменти
  • Хламидии
  • Паразити

Най-често срещаните симптоми са парене и болка при уриниране, чести посещения на тоалетната, следи от кръв в урината. Жените усещат болка в долната част на корема или между влагалището и ануса, както и по време на полов акт. При мъжете болката се усеща между скротума и ануса, възможно е да се появи и при еякулация.

Основни фактори за появата на възпаления/цистит при жените могат да са: Менопауза, когато недостигът на женски полови хормони намалява защитата на лигавицата на пикочните пътища; Бременността, когато се променя хормоналния баланс и микрофлората на влагалището, матката се уголемява и притиска пикочния канал и мехур.

Повишената сексуална активност също може да предизвика цистит. Ниската интимна хигиена или напротив, прекомерната употреба на дезинфекциращи гелове и сапуни, също могат да провокират появата на възпаления и дискомфорт. Постоянният стрес и продължителното безсъние намаляват имунитета и улесняват възникването на възпаления на пикочния канал както при жените, така и при мъжете.

Как да се предпазим и справим с този вид оплаквания?

  • Избягвайте пикантни и консервирани храни, които дразнят отделителната система
  • Намалете/откажете цигарите и приема на алкохол
  • Пазете се от простуди – не сядайте на мокри/студени повърхности, сменяйте банския си костюм след излизане от водата
  • Пийте повече течности – вода, билкови чайове, пресни сокове
  • Яжте повече сурови плодове и зеленчуци
  • Движете се и спортувайте
  • Грижете се за интимната си хигиена – проверявайте състава на продуктите си за интимна грижа

Използвайте билки и хранителни добавки, съдържащи екстракти от билки с концентрирани полезни биоактивни вещества.

Уротера - при уроинфекциии цистит

Uroterra (Уротера) е комплексна биоактивна формула, която спомага за преодоляване на инфекции и дискомфорт в уринарния тракт.

Uroterra (Уротера) възпрепятства полепването и задържането на бактерии за стената на пикочния мехур и уретрата, с което предпазва уринарния тракт от инфекции, има пичогенно и противовъзпалително средство, подсилва защитните сили на организма за борба с възпаленията на уринарния тракт, силно антиоксидантно действие.

Купи Уротерра от terrapia.bg

Tags: , ,