Нутрацевтици – лечебни хранителни добавки

май 16, 2024

„Лекарят на бъдещето вече няма да лекува човешкото тяло с лекарства, а по-скоро ще лекува и предотвратява болести с хранене.“ – Томас Едисон

Или казано с други думи: днес 1 грам превенция струва колкото половин килограм лечение. Болезнено актуално и все така подценявано от съвременния човек. Въпреки, че медийната среда, която ни заобикаля всеки ден и всяка минута ни напомня, че балансираното хранене и движението са ключът към поддържането на добро здраве, нека си признаем, че често махваме, пренебрежително с ръка към тези послания.

През последните години пазара на хранителни добавки расте с бързи темпове. В търсене на ключът към младостта и дълголетието, хората все по-често говорят за нутрацевтици. Благодарение на хранителните си и терапевтични ползи, тези добавки излизат крачка напред в безкрайната редица от продукти на пазара. И категорично се заявяват като 100% естествен и работещ начин за превенция на здравето на човека.

Какво е нутрацевтик?

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да разграничим нутрацевтиците от общото понятие за хранителни добавки и лекарствата. „Нутрацевтик” идва от английското nutraceuticals и съчетава думите nutrition (храна) и pharmaceutical (фармацевтичен). Нутрацевтик може да бъде всяко вещество, което е храна или е част от храна и осигурява медицински или здравословни ползи, включително профилактика и лечение на болести.

Лекарството е химическа или активна съставка, без хранителна стойност, която се използва с медицински цели. От друга страна, нутрацевтичните продукти се прилагат за възстановяване на жизненоважни микроелементи в тялото, като по този начин подпомагат превенцията на заболяванията.

билки

Най-често използваните англоезични термини за понятието „хранителна“ добавка: са „food“, „dietary“ или „nutritional“. Терминът за добавка на английски е „supplement“, но често понятия „нутрацевтик“ и „хранителна добавка“ се припокриват.

Основната и най-важна разлика тук е, че нутрацевтици са само тези добавки, за които съществуват категорични доказателства, подкрепени с клинични изследвания, които доказват, че осигуряват здравни ползи за организма, включително превенция и лечение на различни болести.

Фитотерапия от ново поколение

Забавяне на процесите на стареене, превенция на различни хронични заболявания, увеличаване не само на продължителността на живота, но и подобряване на качеството му... Това са основни задачи, които стоят пред модерните добавки на пазара. Днес вече знаем, че нутрацевтиците могат да играят важна роля в множество биологични процеси, включително антиоксидантна защита, клетъчна пролиферация, експресията на гените и др. Редица изследвания, в последните години доказват важната им роля в поддържането на добър имунен статус. Положителни ефекти се отчитат и при проблеми, свързани с оксидативен стрес, включително алергии, болест на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания, болест на Паркинсон и затлъстяване.

Целите, които си поставят производителите на нутрацевтици са комплексни: подобряване на физическото и психическо здраве, борба със стреса, предотвратяване на хронични заболявания, поддържане на оптимален тонус, увеличаване на продължителността на живота и др. Ето защо значението на тези продукти се увеличава стремглаво. А фокусът пада върху превантивните здравни грижи. Формата, в която се срещат днес е изключително разнообразна: капсули, таблетки и течни формули, които могат да бъдат разделени на диетични фибри, пробиотици, пребиотици, антиоксиданти и други естествени храни.

Превенция, грижа, енергия

нутрацевтици

Нарастващото търсене на нутрацевтици в съвременния свят, отразява дефицита на витамини и ценни вещества в организма  – резултат от променящия се начин на живот и натрупани лоши хранителни навици. Затова от хранителните добавки, базирани на ясни, клинични доказателства, се очаква да спомагат за контлора на симптомите, да намалят риска от хронични заболявания, да бъдат оптимална, допълваща терапия при лечението на различни заболявания и най-вече да насърчат общото благосъстояние.

Ако хранителния ни режим не успява да снабди тялото с всички хранителни вещества и витамини, от които се нуждае, то тогава на помощ идват нутрацевтиците. Те могат да попълнят липсите точно там, където организма има нужда и да подпомогнат метаболитните процеси. Здравословната диета е един от най-добрите начини да гарантираме, че поддържаме добро здраве. Но тя трябва да е така балансирана, че да съдържа всички хранителни вещества, от които тялото  се нуждае, за да продължи да функционира добре.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

 Източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
https://timesofindia.indiatimes.com
https://www.news-medical.net/health/

За бранда – terrapia®

terrapiaterrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , , , ,