остеопороза

Остеопорозата като начин на живот

февруари 23, 2022
  • . В Световния ден за борба с остеопорозата – 20 октомври. Над 76% от жените в България над 50-годишна възраст не получават навременно или адекватно лечение за остеопороза
  • Голяма част от пациентите прекъсват преждевременно лечението си. Причините са финансови или липса на ангажимент и разбиране на риска от поява на фрактури

Близо 32 млн. души или 5.6% от населението на Европа, страдат от остеопороза, сочат последните данни на Международната фондация по остеопороза (IOF), обхващащи жителите на 29 европейски държави. Броят на остеопоротичните фрактури към 2019 г. е приблизително 4.3 млн. Очакванията са до 2034 г. той да нарасне до 5.34 млн.

артрит

Остеопорозата у нас

Проучването на IOF изследва различни показатели, като прави съпоставка между тях в отделните държави. Данните от него показват ограничен достъп до диагностика и по-конкретно изследвания на костната плътност за българските пациенти. Както и сериозно забавяне в лечението. Над 76% от жените в България над 50-годишна възраст, с висок риск от поява на нова остеопоротична фрактура, не получават навременно или адекватно лечение.

Скорошно проучване, проведено в България, анализира лечението на 1206 жени с установена остеопороза в рамките на 4 години. По-голямата част от тях (88.3%) са без предишни фрактури. От всички 1206 пациенти – 731 (60.6%) приемат лечение през втората година, само 524 (43.4%) през третата година и едва 403 (33.4%) през четвъртата година в края на наблюдателния период. Основните причини за преждевременно прекъсване на лечението са финансови. Последвани от липса на ангажимент от страна на пациентите и разбиране на риска от поява на фрактури.

Честотата на фрактури на бедрената кост

По време на годишната среща на Американското дружество за изследване на костите и минералите (ASBMR) в началото на месеца, Амджен обяви нови данни. Те засягат временните тенденции в честотата на фрактури на бедрената кост и фармакологичното лечение след появата на такива фрактури в Азия, Европа, Океания, Северна и Южна Америка. Резултатите от проучването разкриват, че фрактурите на бедрената кост представляват значителен проблем за общественото здраве по целия свят. Както и че ефектите от застаряващото население и неоптималното фармакологично лечение могат да допринесат за увеличаване на тежестта от остеопорозата върху здравната система и обществото.

Проучването е ръководено от Университета в Хонконг и се основава на тринадесет източника на данни от Австралия, Канада, Германия, Хонконг, Италия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея, Испания, Тайван, Обединеното кралство и две системи от САЩ (Medicare и Optum’s de identified Clinformatics® Data Mart Database). То показва увеличаване на броя фрактури на бедрената кост на годишна база. Същевременно прилагането на фармакологично лечение в рамките на 12 месеца след появата на фрактура варира от 11,5% до 50,3% по целия свят. В последните годишни тенденциите показват значително понижаване в някои здравни системи (напр. Medicare на САЩ).

„Това проучване обхваща пациенти над 50 години, които са хоспитализирани поради фрактура на бедрената кост. Въпреки че честотата на фрактурите на бедрената кост е намалена в много страни през последните години, това е недостатъчно, за да компенсира увеличаването броя на този тип фрактури с остаряването“. Това споделя водещият изследовател д-р Чор-Винг Синг от катедра „Фармакология и фармация“ в Медицинския факултет на Университета в Хонконг. „Настоящите резултати също така показват ниски нива на лечение след фрактури на бедрената кост. Това предполага, че превантивните мерки след фрактури могат да бъдат подобрени. Подобни усилия са от решаващо значение, като се има предвид, че след фрактура на бедрото за жените в менопауза има 2,5 пъти по-голям риск да счупят друга кост“, допълни той.

кости

Световен ден за борба с остеопорозата

Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата.  В световен мащаб всяка 3-та жена и 1 на всеки 5 мъже на възраст над 50 г. ще получат фрактура вследствие от остеопороза до края на живота си. Счупването на кост може да бъде променящо живота събитие, което да доведе до болка, загуба на подвижност и промяна в начина на живот.

Навременната диагностика и лечение на остеопорозата са от ключово значение за предотвратяването на животозастрашаващи фрактури.

В тази връзка у нас стартира информационна кампания, посветена на борбата с остеопорозата под надслов „Не се пречупвай!“. Тя е подкрепена от актрисата Марта Вачкова и ревматолога д-р Родина Несторова. Като част от кампанията, стартира и нова платформа за пациенти, наречена www.krehkikosti.bg. Платформата съдържа информация за заболяването, методи за диагностика, както и полезни материали и съвети за добро костно здраве.

Източник: Амджен България и PR Play.

Flexiterra от terrapia.bg

e хранителна добавка със синергично действие на активни съставки с доказано действие при ставни проблеми. Глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства. Спомага за овладяването на симптомите на остеоартрит, ревматоиден артрит, облекчава скованост и болки в ставите. Флекситера подпомага възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКА НА ПРОДУКТИ НАД 50 ЛВ.

Tags: , , , , ,