Остеопорозата не боли и няма симптоми

май 23, 2024

Наричат остеопорозата “тихият убиец”, защото не боли и няма симптоми, докато не се получи счупване. Повече от 420 000 българи страдат от остеопороза, като 80.4% от тях са жени, а 19.6% – мъже. На всеки час се регистрират поне по шест фрактури, в резултат на крехки кости или около 150 дневно. Изследване на Международната фондация по остеопороза (МФО) показва, че остеопорозата все още се диагностицира късно.

В сравнение с големите европейски страни, България отстъпва, когато става въпрос за достъп до лечение на пациентите с остеопороза. Едва всеки шести пациент продължава лекарствената си терапия една година по-късно, независимо от лекарството, което приема. В България биха могли да бъдат предотвратени до 68 000 костни фрактури, ако хората с повишен риск от развитие на остеопороза или вече с доказано заболяване, получат адекватна лекарствената терапия.

Една от всеки три жени

симптоми

По данни на Българското дружество по Ендокринология, фрактурите поради чупливост на костите са следствие от остеопорозата и засягат най-често гръбнака, бедрото и предмишницата. След 50-годишна възраст една от всеки три жени и един от всеки пет мъже ще получи през остатъка от своя живот най-малко една фрактура вследствие на чупливост на костите. Рискът от бедрена фрактура през живота на жената е по-голям от съответния риск от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети заедно. Счупването на бедрената шийка води до повишение с 10-20% на смъртността в рамките на 1 година и поне една четвърт от пациентите с такива счупвания имат нужда от продължителен престой в болнични заведения. При това рискът от нова бедрена фрактура се увеличава два пъти, а при вертебралните – до пет пъти. По тази причина превенцията на първата фрактура е съществена за предотвратяване на каскадата от последващи я фрактури.

През 2000 г. остеопорозата бе определена като третото социално-значимо заболяване в света (след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания), с прогноза да заеме второ място през 2020 г. През 2010 г. около 22 милиона жени и 5,5 милиона мъже са били диагностицирани с остеопороза в Европейския съюз, а тези с реализирана вече фрактура на бедрото са били 3,3 милиона. През същата година броят нови фрактури е бил 3,5 милиона, включващи 610 000 бедрени фрактури, 520 000 вертебрални фрактури, 560 000 фрактури на предмишница и 1 800 000 други счупвания (на ребра, таз, хумерус и други). Две трети от всички нови фрактури са настъпили при жени. Очаква се увеличаване на честотата на остеопорозните фрактури в бъдеще (демографски промени) до 4,5 милиона годишно през 2025 г.

Рисковите фактори за остеопорозата и фрактури с най-голяма тежест, освен възрастта са: предшестващи фрактури – 23,3% от жените, снижение на ръст (>3 см) – 33,1%, наследствеността за бедрени фрактури – 4,1%, и тютюнопушенето – 11%.

Движението като превенция

Физическата активност има благоприятен ефект върху структурата на костите и тяхната сила, както и върху мускулната сила и двигателната координация. Физическата активност намалява риска от падания. Използването на пригодени програми за физическа активност са ключов елемент при възрастните хора. По-високото ниво на физическа активност през средната възраст е съпроводено с намален риск от фрактура на бедрото в по-напреднала възраст.

остеопорозата

За съжаление смъртността в резултат на остеопорозата в България е по-висока (184 на 100 000), отколкото в Европейския съюз (116 на 100 000). Ранното диагностициране на остеопорозата е особено важно, за да се задържат максимално дълго последствията от загубата на костна маса. Измерването на костната плътност (DXA) е стандартен метод за диагностика на заболяването, а лечението е комплекс от различни мерки, които взаимно подсилват ефекта си и по този начин укрепват костното здраве.

Знаете ли, че….

Първото определение на остеопорозата е формулирано от консенсусна конференция на Световната здравна организация (СЗО) през 1993 година: “системно скелетно заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и променена микроархитектура на костната тъкан, водещи до повишена чупливост на костта и риск от фрактури”.

През 2001 година консенсусна конференция на Американския институт по здравеопазване (NIH) допълва определението на остеопорозата: “костно увреждане, характеризиращо се с нарушена здравина на костите, предразполагащо индивида към повишен риск от фрактури. Здравината на костите отразява съчетанието на две основни характеристики: костна плътност и качество на костната тъкан.”

Комплексните биоактивни формули на terrapiа с благотворно влияние на костната система и ставите са:

За превенция и грижа за ставите, сухожилията и костите, ние от terrapia създадохме Flexiterra (Флекситерра) – комплексна биоактивна формула, подпомагаща възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки. Съставки с доказано действие при ставни проблеми – глюкозамин, хондроитин сулфат и колаген, плюс екстракти от тамян и джинджифил, който има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства. Спомага за овладяването на симптомите на остеоартрит, ревматоиден артрит, облекчава скованост и болки в ставите. Флекситерра подпомага възстановяването и укрепването на ставите, хрущялите и ставните връзки.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източници:
https://www.osteoporosis.foundation/sites/iofbonehealth/files/2020-10/falls-prevention-fact-sheet-PRESSEN.pdf
https://www.osteoporosis.foundation/sites/iofbonehealth/files/scope-2021/Bulgaria%20report.pdf
https://www.endo-bg.com/wp-content/uploads/2019/10/osteoporosis.pdf
https://www.krehkikosti.bg/osteoporose/daten
https://doi.org/10.1007/s40744-021-00282-3
https://www.osteoporosis.foundation/scope-2021
https://www.osteoporosis.foundation/sites/iofbonehealth/files/2021-06/Infographic%20Fragility%20Fracture%20Prevention_0.pdf
https://www.amgen.bg/about/amgen-in-bulgeria.html
https://www.osteoporosis.foundation/sites/iofbonehealth/files/2021-06/Infographic%20General.pdf
https://www.osteoporosis.foundation/sites/iofbonehealth/files/2022-01/Slide%20set%20-%20EU%20general.pdf

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , , , , , , ,