Пчелите – тези удивителни създания - снимка

Пчелите – тези удивителни създания, които не спират да ни изненадват!

септември 11, 2019

Пчелите от древни времена привличат вниманието на хората не само с продуктите на своята дейност, но и със стройната си организация и комуникация.

Аристотел пръв описва техния „танц”, с който те контактуват помежду си. Чрез въртеливия си танц, който включва група движения с крилцата и коремчето, те обменят информация за източници на храна. Всяко движение дава насока за отдалеченост и посока.

И до днес пчеларите са изумени как роякът решава къде да е следващия му дом. Изпращат се разузнавачки в различни посоки, след което всички „обсъждат” вариантите. Неизвестно как те взимат единодушно решение и всички до една отлитат в избраната посока.

Чарлз Дарвин също ги изучава и е впечатлен от тяхната строителна дейност. Пчелна пита - снимкаЗа него пчелната пита е „шедьовър на инжинерството – абсолютно перфектна от гледна точка на икономия на труд и восък”.

Думите му се потвърждават от Томас Хейлс през 1999, когато той представя математическо доказателство, че от всички възможни правоъгълници, квадрати и триъгълници, пчелната пита е най-ефективната и практична структура в природата, тъй като при нея се използва минимално количество восък, за да се постигне поставената цел.

Невероятно е и как пчелите разпределят помежду си различните функции за оцеляването и благоденствието на кошера. В него живеят между 20 и 80 хиляди пчели, царица и няколко търтеи.

Пчела събира прашец - снимка

Една част от пчелите събират нектар, вода, прашец и прополис. Правят около 10 пътувания на ден в радиус до 4 км. Други пчели почистват, разширяват и полират клетките, в които ще се отглежда бъдещото потомство и ще се съхранява нектара и цветния прашец. Пчелите „строители” секретират восък за изграждане на пчелните килии. Други пчели са заети да поддържат точно определена температура и влажност на въздуха в кошера. Пчелите „охранители” пазят кошера от пришълци, други насекоми и крадци, които искат да откраднат меда през пукнатини в кошера, които те старателно запълват с прополис.

Има и пчели „лекари”, които се грижат за развиващите се ларви. Ако кошерът е заразен с паразит, „лекарите” избират мед с висока антибиотична активност и го разпределят сред всички в кошера. Учените са изумени как в зависимост от инфекцията, „лекарите” избират различни видове мед, за да я спрат.

Можете да научите повече за пчелите от списание Космос, брой юни 2019.

А ние можем да ви предложим да се запознаете с безценните продуктите от труда на пчелите, които ще ви помогнат в грижата за вашето здраве и красота в категорията Медена терапия!

Медена терапия- снимка