Полезният артишок за черен дроб и жлъчка

май 23, 2024

Популярният сред запалените кулинари артишок (cynara scolymns l.) е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни Asteraceae (Compositae). Цъфти през лятото (юли – август), основно в Югозападна Европа.

За лечебни цели се използват цветните кошнички (Anthodium Cinarае) и листата (Folia Cynarae). Най-ценното в химичния му състав е веществото цинарин — с жлъчегонно действие и понижаващо нивото на холестерола и липидите в кръвта. Благодарение на цинарина артишокът засилва жлъчната секреция и диурезата, стимулира метаболизма на холестерола, има и антидиабетно действие.

Най-често в народната медицина се използва като жлъчегонно и жлъчетворно, апетитовъзбуждащо, слабително и диуретично средство, при чернодробна, сърдечна и бъбречна недостатъчност, при хроничен и остър нефрит. Наблюдавано е намаляване на холестерола и уреята в кръвта при лекувани с билката болни.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА АРТИШОКА

артишок

  • Гърците и римляните смятали, че то е афродизиак.
  • Поради тази причина до 16-ти век е било забранено на жените да консумират артишок.
  • Средно един стрък артишок съдържа повече фибри от купа сини сливи.
  • Според един древногръцки мит, преди да стане растение, артишокът е бил красиво момиче на име Цинара, което живеело на егейския остров Зинари. В един прекрасен ден похотливият бог Зевс решил да навести брат си Посейдон. По път се спрял на Зинари, където погледът му се срещнал с този на очарователната девойка. Прелъстил я и бил толкова заплелен от нея, че решил да я направи своя богиня на Олимп. Цинари се съгласила и останала за известен период от време на Олимп, но носталгията към дома и нейните близки надделяла и тя се върнала при тях. След време се върнала при боговете, но щом Зевс разбрал за измяната на своята възлюбена, разгневен и обиден, я превърнал в артишок.
  • Фестивалът на храната и виното с артишок в Кастровил е ежегодно събитие, което привлича любителите на артишока навсякъде! Всъщност Мерилин Монро е първата официална кралица на калифорнийския артишок през 1949 г.
  • Артишокът е в челната класация на зеленчуците с най-високи нива на антиоксиданти.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.
Източници:
„Билките във всеки дом“, Иван Асенов, Лиляна Райнова, Диана Панова, Душка Станева
https://www.10te.bg/zhivotat/10-lyubopitni-fakta-za-artishoka/
https://www.oceanmist.com/blog/8-little-known-facts-about-the-artichoke

Хранителната добавка на terrapia, която се грижи за здравето на черния дроб и спомага за контрола на нивата на холестерол в кръвта е Hepaterra:

холестерол

Хранителна добавка, която спомага за естественото пречистване на черния дроб и жлъчката. Комплексната биоактивна формула, подобрява функцията на черния дроб, пречиства кръвта и спомага за изхвърлянето на токсините от организма.

Произведено в Германия от Biohealth International GmbH.

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , ,