Помощ за организма по време на Великденските пости

март 30, 2021

Великденските пости тази година започват след Сирни Заговезни на 10-ти март и продължават до 28-ми април – Великден. В период от седем седмици десетки хиляди хора постят, като всеки избира формата и строгостта на поста. Постът е въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на постна храна. Постът е аскетичен акт, изискващ подготовка и поетапност. Необходимо е постенето да започва постепенно.

От гледна точка на кулинарията, постите се разделят на 4 степени, установени от църковния устав:

  • „сухо ядене“ – хляб, пресни, сушени и туршиени плодове и зеленчуци;
  • „варено без елей“ – варени зеленчуци без олио;
  • „разрешение за вино и елей“ – пие се вино с мярка за укрепване на силите на постещите;
  • „разрешение за риба“.

Общото правило е: по време на Великия пост не бива да ядем месо, риба, яйца, мляко, олио, вино и да се храним повече от един път на ден.

През съботите и неделите можем да ядем олио, вино и да се храним два пъти на ден (освен през съботата на Страстната седмица). Риба по време на Великия пост можем да ядем само на празника Благовещение и на Цветница. Безгръбначни животни като миди, октоподи и калмари са разрешени през цялото време.

Лишаването от определени храни се отразява на организма

Към постите обаче не бива да се подхожда несериозно – не трябва да се забравя, че лишаването от определени храни се отразява на организма и може да доведе до дефицит на хранителни вещества, витамини и микроелементи. Пълните пости са препоръчителни, само ако сте в добро физическо и психическо здраве.

Отказването от важните за организма на човека източници на животински протеини може да доведе до недостатъчен прием на  желязо, цинк, витамини от група В, особено В12, което може да доведе до анемия и авитаминоза. Може да възникне и липса на витамин D, заради което калцият се усвоява лошо, което в допълнение на липсата на приема му от млечни продукти, може да доведе до допълнителни отрицателни последици за организма.

Нашият съвет

Нашият съвет е в ежедневното меню да присъстват разнообразни групи храни, като те могат да бъдат разделени на различни приеми. Например, подходящи за закуска са пълнозърнестата храна като овесени ядки, пълнозърнест хляб или паста, които са богати на витамини от група В и фолиева киселина. На обяд може да се приемат бобови култури, богати на белтъчини. За вечеря предпочитани са зеленчуците, пълни с витамини и антиоксиданти. За междинни хранения може да приемате ядки, важен източник на мазнини, и плодове.

Ако постите строго и ограничавате храненията до едно или две на ден, приемът на хранителни добавки и витамини е добра алтернатива, за да се доставят необходимите елементи.

Спирулината е пълноценна храна, съдържаща фитoнyтpиeнти – бeтa-ĸapoтин (по-високо съдържание от морковите), фиĸoциaнин и пoлизaxapиди;

Аминокиселини – лизин, цистеин, метионин, фенилаланин, треонин, гамалиноленова киселина, фолиева киселина;

Есенциални мастни киселини – вкл. DHA, която е много ценна по време на пости, тъй като почти не се съдържа в други растителни продукти;

Антиоксиданти, които не съществуват като комбинация в нито една друга храна – животинска или растителна.

Спирулината се отличава с високо съдържание на витамини, минерали и микроелементи – А, С, Е, В1, В5 и В6, B12 и желязо (по-високо съдържание от спанака), калий, калций, хром, мед, магнезий, манган, фосфор, селен, натрий и цинк.

Спирулината може да бъде едно ценно допълнение по време на вашия режим на пости!

Научете повече с terrapia.bg.

Tags: , ,