безпокойство

Пристъпи на тревожност и паник атаки

септември 14, 2023

Какво е паническа атака?

Пристъпите на паника (паник атаки или наричани още страхова невроза) са вид бурна реакция на страх. Те са преувеличение на нормалната реакция на тялото ни към опасност, стрес или вълнение.

„Зъбите ми тракаха неконтролируемо и цялото ми тяло трепереше, чувствах недостиг на въздух и плачех от паника, защото усещах, че ще изпадна в безсъзнание. Беше толкова истинско.“

Как се усещат пристъпите на паника?

По време на панически атаки физическите симптоми могат да се натрупват много бързо. Най-често  включват:

 • силно, препускащо сърцебиене.
 • чувство на слабост, замаяност.
 • усещане за много горещо или много студено.
 • изпотяване, треперене.
 • гадене (повръщане).
 • болка в гърдите или корема.
 • трудно дишане или усещане за задушаване.
 • усещането, че краката ни треперят или омекват.
 • чувство на откъсване от ума, тялото или заобикалящата ни среда.

  паник атака

По време на паническите атаки можем да се чувстваме много уплашени, защото:

 • губим контрол.
 • усещаме, че ще припаднем.
 • вярваме, че получаваме сърдечен удар.
 • убедени сме, че това е краят.

„Имах чувството, че не мога да дишам, просто исках да изляза, да отида някъде другаде, но не можех, защото бях парализиран от страх“.

С времето хората страдащи от паник атаки, започват да се страхуват да излизат сами или да бъдат на обществени места, защото се притесняват да не получат нова паническа атака.

Кога се случват пристъпите на паника?

Паник атаките се случват по различно време за всеки човек. Някои хора имат една паническа атака, след което никога не изпитват друга. Други пък получават редовно пристъпи или няколко за кратък период от време, след което следва дълга пауза. Самонаблюдението тук е ключово, защото помага да се разбере кои определени места, ситуации, срещи или дейности предизвикват пристъпите на паника. Знаем ли това, може да се опитаме да ги контролираме и управляваме.

Важно е да се знае, че повечето пристъпи на паника продължават между 5 и 20 минути. Могат да се появят много бързо: най-тежките симптоми обикновено са в рамките на 10 минути.

„Моите паник атаки, като че ли идват изневиделица. Но реално се задействат главно през нощта, когато искам да заспя. В този момент просто не мога да се преборя с ума си и изпитвам притеснения за всичко, което може да ми се случи, ако заспя….“

паник атаки

Какво помага за справяне с пристъпите на паника?

Пристъпите на паника могат да бъдат плашещи, но има неща, които можем да направим, за да си помогнем сами. Например, по време на паник атака:

 • Да се съсредоточим върху дишането си. Може да помогне да се концентрираме върху бавното вдишване и издишване, докато броим до пет.
 • Съсредоточаване върху сетивата. Например да се опитаме нещо сладко или бонбон с вкус на мента, да докоснем нещо меко или остро – тоест да мислим за нещо различно от паник атаката.

„Никога да не знам кога ще получа паническа атака и това беше най-лошото чувство на света“.

След панически атаки

Важно е да обърнем внимание от какво се нуждае тялото ни, след като сме преживели шока от паник атаката. Например, може да се наложи да си починем някъде на тихо място или да хапнем или пием нещо.

Добре е когато усетим първите сигнали на паник атаката, да кажем на някого, на когото имаме доверие. Обикновено това е човек, който добре ни познава и знае как да ни подкрепи и помогне в този бурен за нас емоционален момент.

Справяне с пристъпите на паника

„Започнах да избягвам събирания и излизане с приятели“.

Някои изследвания показват, че хората, които имат паническо разстройство (поредица от паник атаки), могат да са много чувствителни към сетивни преживявания (като силна слънчева светлина, миризми и промени във времето), но все още няма достатъчно доказателства за тези твърдения. Също така не е ясно дали високото ниво на чувствителност към подобни неща е причина за развитието на паническо разстройство, или може чувствителността да е резултат от наличието му.

БИЛКИ, КОИТО СПОМАГАТ ОВЛАДЯВАНЕТО НА ПАНИК АТАКИ:

 • Маточина (Melissa officinalis) за симпатиковата нервна система

МаточинаЧлен на семейството на ментата, маточината отпуска тялото, без да повлиява мисленето. Маточината е чудесна за бързо отпускане на симпатиковата нервна система. Проучване от 2011 г. сочи, че 300 мг екстракт от маточина – приемани два пъти дневно (сутрин и вечер), намаляват тревожността с 15 до 18 процента и намаляват безсънието (около 40%), свързано с тревожност, паник атаки и стрес.

Маточина се комбинира успешно с други успокояващи билки като валериана, лавандула, хмел и др.

 • Златен корен, родиола (Rhodiola rosea) за възстановяване на умствения фокус

Златен корен / РодиолаЗлатният корен се използва за поддържане на паметта и умствения фокус, особено в северните райони, като Сибир. Прилага се и за повишаване на имунитета в резултат на преумора, след химиотерапия и други стресови фактори.

Родиола е добър помощник при нужда от фокусиране и по-добра памет, особено за стресови задачи като учене за изпит или усилена работа и спазване на краен срок.

Пасифлора/МаракуяПасифлората може да облекчи безсънието, предизвикано от тревожност. Това се дължи на флавоноидите и алкалоидите в билката, които спомагат за отпускане на ума преди сън. Пасифлората може да спомогне за успокояване на изпреварващия страх преди важно събитие. Скорошно проучване сред 40 пациенти, на които предстои дентална хирургическа интервенция, показа, че 260 мг пасифлора, 30 минути преди процедурите – намалява признаците на тревожност (измерени чрез кръвно налягане и сърдечен ритъм).

ЛавандулаЛавандулата (Lavandula angustifolia или Lavandula officinalis) е известна с красивия си аромат и се използва широко като лек за редица проблеми: от безсъние и умора до депресия и тревожност.

Името лавандула идва от латинския корен lavare, което означава „да се мия“, вероятно наречено заради популярната му употреба в спа процедурите.

В двойно-сляпо рандомизирано проучване от 2010 г. е показано, че лавандулата намалява симптомите на тревожност и паник атаки при хора с генерализирано тревожно разстройство (GAD). В друго проучване, използването на етерично масло от лавандула, помага за намаляване на тревожността при полагане на тест сред студентите по здравни грижи.

 

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източници:

Мind.org.uk

Еverydayhealth.com

Еxperiencelife.lifetime

Хранителните добавки на terrapia, които спомагат психичното здраве и овладяването на стреса са:

Relaxiterra / Релакситера

нервиХранителна добавка, която спомага за намаляване на стреса и напрежението, действа успокояващо и отпускащо на нервната система. Специално подбраните билкови екстракти в състава премахват симптомите на депресия, паник атаки и тревожност, улесняват заспиването и елиминират безсънието.

Верен природен помощник при нервни оплаквания, тревожност, стрес, напрежение, неврози, паник атаки, депресия, сърцебиене, главоболие, виене на свят и безсъние.

Memoterra / Мемотерра

концентрацияХранителна добавка, която подобрява работата на мозъка и го стимулира чрез комплексното въздействие на мощни билкови екстракти.

Общото тонизиращо и стимулиращо действие на Мемотера подобрява паметта и концентрацията, спомага за по-доброто кръвообръщение и по-добър тонус.

Tags: , , , , , , ,