Растения и билки за любимите Великденски яйца

април 1, 2021

Боядисаните яйца за Великден са ярък символ, пъстър ритуал и задължително забавление по време на Великденските празници. За всички, които предпочитат оживяването на красивата традиция да се случи по природосъобразен и най-безвреден за здравето начин, препоръчваме и предлагаме идеи за обагряне на яйцата с цветове от натурални източници, а именно растения, плодове, билки и подправки, които обичаме да хапваме, знаейки, че са полезни за тялото ни. Ето и някои предложения за постигане на любимите великденски цветове:

boiadisani-velikdenski-iaica

1.Червен

Вариант 1: Една средно голяма глава нарязано червено цвекло (без листата) се залива с литър вода, добавят се 1 супена лъжица оцет и 1/2 супена лъжица сол. Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути.

Вариант 2: Може да се използват червени или черни боровинки: 1 ч. ч. замразени боровинки се пасират и се разбъркват с 2 с. л. оцет, 1 ч. л. морска сол и 400 мл вода

2. Тъмно син

Яйцата се варят в 0.5 л домашно червено вино, смесено с 0.5 л вода, 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол.

3. Небесно син

Една средно голяма зелка прясно червено зеле се нарязва. Залива с 1 л вода, добавят се 2 супени лъжици оцет, 1/2 супена лъжица сол и се вари до оцветяване на сместа. След това получената смес се маха от котлона, зелето се отстранява и се потапят предварително сварените яйца.

4. Ярко жълт

Разбъркайте 3 супени лъжици куркума в 1 литър вряла вода, добавете 2 супени лъжици бял оцет и варете яйцата в сместа.

5. Зелен

Вариант 1: 1/2 кг спанак или 1 връзка магданоз се залива с 1 л вода, и се вари до оцветяване на сместа. След това получената смес се маха от котлона, отстраняват се спанака или магданоза и се потапят предварително сварените яйца.

Вариант 2: след като се боядисат сините и жълтите яйца, се смесват горещите смеси с боровинките и с куркумата

Експериментални цветове:

По-екзотични и особени цветови вариации и съответните продукти в ролята на естествени природни оцветители, с които също можете да експериментирате, са:

 • Кафяв или бежав – силно или разтворимо кафе, черни орехови черупки (варени), черен чай
 • Златно кафяв – семена от копър
 • Оранжево-кафяв – чили на прах
 • Виолетов – цветове теменужка, чай хибискус, червено вино, малко количество обелки от червен лук (варени)

Съвети за великденски яйца:

 • Колкото по-дълго държите яйцето в боята толкова по-наситен става цвета, въпреки че от натуралните бои не могат да се очакват ярките цветове на изкуствените бои.
 • Използвайте стъклени съдове за престоя на яйцето в боята. Пластмасовите поемат цвета и ще се боядисат вероятно перманентно, а металните променят цветовете.
 • Консервираните продукти дават по-блед цвят на боядисаните яйца в сравнение с пресните.
 • Варенето на боята с оцет гарантира по-наситени цветове.
 • За еднороден цвят прецедете вече сварената боядисваща смес, а ако искате неравномерен, напръскан ефект, оставете натуралните оцветители във водата след като потопите яйцата.
 • Не забравяйте да използвате боядисващата смес като хранителна и екологична тор след приключване на боядисването.

Допълнителна персонифицирана украса:

 • Ако желаете преди да натопите яйцата в боите, може да изрисувате или напишете нещо върху тях с пастел или восък. Мястото, изрисувано с восъка не поема боята, а третираното място с пастела получава от боята лек акцент
 • Можете да украсите яйцата и с естествени ваденки – листенца и тревички с отчетливи, причудливи и удивително красиви форми, които да прикрепите към яйцето с дамски чорап и ластик, преди да потопите в боята.

Експериментирайте и се удивлявайте на резултатите!
Превърнете боядисването в ритуал, който носи хармония, радост, удовлетворение и настроение! Весели, здравословни, природосъобразни и усмихнати Великденски празници с terrapia!