Разликата между паника и тревожност?

май 23, 2024

Знаете ли, че да се тревожим в малки количества е здравословно? Ние имаме нужда от малка доза безпокойство в ежедневието си, защото то ни дава информация за случващото се около нас. Казва ни кога трябва да останем неподвижни, да избягаме от опасността или да се бием. Мобилизира тялото да реагира бързо, без да мислим много, много.

Проблемът е, че мозъкът ни няма копче за „изключване“. Затова понякога тревожността се превръща в проблем. Всички хора се безпокоят, когато преживяват стресови събития – например, съобщаване на разстройваща медицинска диагноза, публичните изказвания, социалните събития, проблеми в отношенията, стрес в работата и финансови притеснения… Все причини, които ни карат да чувстваме безпокойство и тревога. Затова е важно да познаваме тялото и реакциите си – само така ще можем да различим когато се случва нещо извънредно като паник атаката (известна още като страхова невроза) например, или ни обвзема тревога.

Дали е паника или тревожност?

Пример 1

Стената в социалните медии е пълна с политически скандали, предизвикващи разделение, здравни проблеми, социални кризи, съществуват рискове от съкращения, поради трудно справящата се икономика и бъдещето изглежда неясено.

Междувременно имаме краен срок на проекта за утре. Чувстваме се стресирани, притиснати и претоварени. Усещаме се уморени и притеснени, не сме сигурни какво крие бъдещето, дали ще свършим това, което трябва, дали ще помогнем на детето си да се справи с неясното бъдеще…

Пример 2

Среднощ е и не можем да заспим. Мислите ни препускат.

Какво ако …? Умът ни не може да стои настрана от потока от катастрофални новини и тревоги, които продължават да кръжат в главата ни. Сърцето бие. Изтощени сме. Поглеждаме часовника – 3:15 сутринта е.

Пример 3

Навън сме с приятели – в ресторант и се смеем на шега, която някой току-що е разказал.

Изведнъж усещаме, че кръвта ни нахлува в ушите и пулсът се ускорява. Ръцете са влажни, дишането учестено и вече се чудим дали не получаваме инфаркт. Обзема ни силен страх и изпитваме желание да си тръгнем, да избягаме от ситуацията…

Ставаш без да се извиняваш и тичаш към вратата…

страхова невроза

Усетихте ли разликите?

Осъзнаването на разликите между естественото безпокойство, тревогата и паниката може да помогне на хората да предприемат стъпки, за да се справят с чувствата си. Познаването на тези състояния ни помага да разпознаем дали състоянието ни е достатъчно сериозно, за да изисква терапия. Нека опитаме да ги разпознаем пак, заедно:

Пример 1: Нормално ниво на тревожност

То описва индивид, който изпитва естествено, разбираемо безпокойство около предизвикателна ситуация. Страхът от несигурно бъдеще, спомените за трудно минало, заплахите (както реални, така и предполагаеми) и объркването за света около нас, са обичайни тригери за безпокойство.

Пример 2: Притеснително ниво на тревожност

Вторият пример описва индивид, който изпитва безпокойство и в зависимост от нивото на стрес, може да означава, че има нужда от определена терапия.

Безпокойството е умствена дейност, която донякъде контраинтуитивно функционира като стратегия за избягване на страха, въпреки че не работи много добре. Трудно е просто да спреш да се тревожиш. Обикновено, когато хората се окажат заклещени в цикъл на безпокойство, прилагането на терапевтични умения за приемане и осъзнатост, са от изключителна полза.

Пример 3: Паник атака

Това е индивид, който преживява паническа атака. Пристъпите на паника са по-редки и по-тежки от тревожността. Те могат да се появят неочаквано, без предупреждение и без провокация. Хората с пристъпи на паника могат да получат задух, замаяност, гадене и изтръпване. Някои се тресят и потят.

Страдащите от паническо разстройство (поредица от паник атаки, с определен интензитет и честота) често са много внимателни за физическите усещания, които могат да бъдат предвестници на паник атаката. С времето започват да избягват места, където може да са се случили пристъпите на паника в миналото. Не рядко избягват изобщо да напускат домовете си.

Добрата новина е, че паническото разстройство е лечимо състояние, с подходяща терапия и подход.

тревожност

Изправи се пред страховете си

Популярно схващане е, че тревожните разстройства се поддържат чрез избягване. Например, ако се страхувате от кучета, избягвайте ги. Въпреки че това ни предпазва в конкретния момент, то също така подхранва страха ни, защото отнема шанса да научим повече за кучетата – че докато някои хапят, други са пухкави и емпатични например.

Затова трябва да се научим да разпознаваме състоянието си и да управляваме стреса. Консултацията със специалист е добро решение, но заедно с нея или преди да се е стигнало до там, е добре да направим някои малки промени в ежедневието си. Поддържането на здравословно поведение, като редовни физически упражнения, добра хигиена на съня, прием на подходящи хранителни добавки и избягване на употребата на алкохол или кофеин, са изключително добро решение.

Голямата разлика

Най-важният признак, по-който можем да различим безпокойството и тревожността от паниката е, че пристъпите на паника възникват внезапно и неочаквано, и обикновено продължават само няколко минути. Хората, които изпитват пристъпи на паника, съобщават за замаяност, болка в гърдите, горещи вълни, втрисане и стомашен дискомфорт. Някои казват, че се чувстват сякаш се задушават. Други казват, че атаката ги е накарала да се почувстват „откъснати от реалността“.

Случайни пристъпи на паника могат да се случат на всеки, въпреки че при някои хора те се появяват по-често и причиняват значителен стрес. Ако имате продължителни пристъпи на паника, може потърсите професионална помощ. Вашият лекар ще попита за симптомите, други психични и медицински състояния и дали изпитвате необичаен стрес или тревожност. Но помнете, както паниката, така и тревожността са лечими и управляеми – дори когато всичко изглежда, че е извън контрол.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източници:

https://www.mcleanhospital.org/essential/panic-anxiety

Хранителните добавки на terrapia, които спомагат психичното здраве и овладяването на стреса са:

Relaxiterra / Релакситера

нервиХранителна добавка, която спомага за намаляване на стреса и напрежението, действа успокояващо и отпускащо на нервната система. Специално подбраните билкови екстракти в състава премахват симптомите на депресия, паник атаки и тревожност, улесняват заспиването и елиминират безсънието.

Верен природен помощник при нервни оплаквания, тревожност, стрес, напрежение, неврози, паник атаки, депресия, сърцебиене, главоболие, виене на свят и безсъние.

Memoterra / Мемотерра

концентрацияХранителна добавка, която подобрява работата на мозъка и го стимулира чрез комплексното въздействие на мощни билкови екстракти.

Общото тонизиращо и стимулиращо действие на Мемотера подобрява паметта и концентрацията, спомага за по-доброто кръвообръщение и по-добър тонус.

 

 

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , , , , ,