Сънят и физическото здраве

май 17, 2024

Връзката между съня и цялостното физическо здраве е добре известна – това е естествения начин, по който тялото и мозъка да се възстановят от натрупаната умора през деня. В същото време дефицитът на сън не само носи чувство на умора, но може да увеличи риска от широк спектър от заболявания. Например: бавен метаболизъм и затлъстяване, сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане, депресивни прояви, диабет и др. За децата и тийнейджърите сънят също е от ключово значение за правилния растеж и развитие.

Сънят играе жизненоважна роля и за психическото и физическо благосъстояние. Липсата на висококачествен сън означава, че тялото има по-малко време за възстановяване през нощта, а това може да намали защитните сили на организма срещу различни болести.

Ефектите от продължителното недоспиване най-често се проявяват като:

Затлъстяване

Проучванията показват, че загубата на сън може да увеличи риска от затлъстяване. Тялото произвежда и регулира различни хормони по време на сън: например грелин, който ни кара да се чувстваме гладни, и лептин, който отговаря за това да усещаме ситост. Липсата на сън може да доведе до повишаване на нивата на грелин и намаляване на нивата на лептин, което означава, че е по-вероятно да усещаме неконтролируем глад.

Проблеми със сърцето

През нощта стойностите на кръвното налягане обикновено се понижават. По този начин нарушеният сън може да доведе до по-високо среднодневно кръвно налягане, което крие риск от сърдечно-съдови заболявания. Недостатъчният сън е свързан и с калцирането на коронарните артерии, основен предиктор за коронарната болест на сърцето.

Управление на инсулина

Инсулинът е хормон, произвеждан от бета-клетките на панкреаса и заемащ централно място в регулирането на нивата на глюкозата (кръвна захар). Сънят и липсата му могат да повлияят на това как тялото реагира на инсулина и да доведе до повишаване на нивото на глюкозата, което крие по-висок риск от развитие на диабет тип 2.

Имунитет

По време на сън се наблюдава пик в броя на определени Т-клетки, различни цитокини и други важни компоненти на имунната система. Сънят и липсата му може да повлияе на реакцията на имунната система към вируси и други инфекции. Дългосрочното намаляване на съня често е сред причините на много хронични медицински състояния.

Когнитивно представяне

Добрият нощен сън може да подобри способността да се концентрираме, да бъдем креативни и по-лесно да придобиваме нови умения. Хората, които не си почиват достатъчно, често изпитват трудности в изпълнението на ежедневните си задачи и е по-вероятно да допуснат грешки на работното място или в училище.

Паметта

Сънят е от съществено значение за обработката на спомените. По време на третия етап на съня, наречен бързо движение (БДО) на очите от цикъла на съня (rapid eye movement REM), мозъкът започва да организира и консолидира спомени. Следващият етап на бързото движение на очите може да помогне за утвърждаване във времето на тези спомени. В резултат на това недоспиването може да повлияе на способността ни да запомняме важни подробности.

Настроение

Хората, които не спят достатъчно, по-трудно контролират емоциите си и изпитват затруднения в комуникацията. Дефицитът на сън може също да доведе до проблеми с психичното здраве, като депресия и да доведе до появата на суицидни мисли и поведение.

Растеж и развитие

За децата и юношите дълбокият сън предизвиква освобождаването на хормони, които насърчават здравословния растеж, увеличават мускулната маса, регулират настъпващите процеси през пубертета и възстановяват клетките и тъканите. Децата, които не получават достатъчно сън, могат да се чувстват гневни или тъжни, да изпитват затруднения в училище.

Безопасност

Сънливостта зад волана отнема животи! Недостигът на сън намалява времето за реакция на водача и е сред най-честите причини за пътно-транспортни произшествия (ПТП).

Количеството сън, от което се нуждае човек, се променя с възрастта. Новородените и бебетата се нуждаят от 15 до 17 часа сън на нощ, докато тийнейджърите обикновено могат да се справят с 8 до 10 часа. Възрастните между 18 и 64 години обикновено се нуждаят от 7 до 9 часа. След достигане на 65, това количество леко спада до 7-8 часа.

Значението на хигиена на съня

Хигиена на съня е термин, който включва практики и поведения, които влияят върху качеството и продължителността на съня. Обикновено включва заспиване и събуждане в един и същи час през седмицата, както и поддържането на здравословна диета, подходяща физическа активност и др.

Основните компоненти на добрата хигиена на съня включват:

  • Последователен график на съня: Трябва да се стремим да лягаме и да ставаме по едно и също време, включително през почивните дни и дори когато сме във ваканция.
  • Приоритизиране на съня: Адекватният сън може да бъде труден за жонглиране заедно със семейния живот, служебните ангажименти и общуването. Въпреки това баланса е изключително важен.
  • Дрямката като терапия: Дрямката през деня може значително да попречи на количеството сън през нощта. Следобедната дрямка трябва да се ограничи до 20 минути, тъй като повече сън през деня, може да ни накара да се чувстваме мрачни и нефокусирани, когато се събудите.
  • Релаксираща среда на спалнята: Трябва да поддържаме спалнята си благоприятна за сън, например с плътни завеси, подходяща температура около 16-19 градуса и др.
  • Здравословни навици: Умерените упражнения и здравословната диета могат да подобрят качеството на съня и да помогнат да спим по-дълго през нощта. Хората, които трудно се наспиват, трябва забравят за пушенето, алкохола и консумацията на кофеин в часовете преди лягане. Храненето късно вечер също влияе отрицателно на съня.

Статията има информативен характер и не може да замести консулатцията със специалист.

Източници: https://www.sleepfoundation.org/

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia® са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката.

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , ,