Сенната хрема и растенията

април 4, 2024

Пролетта е сезонът, когато всичко се възражда, цъфти и се раззеленява. Не е особено приятно, че заедно със събуждането на природата и даже именно поради това, се събужда наш стар неприятел – сенната хрема.

За съжаление, силната реакция на имунната ни система спрямо разпространяващите се във въздуха полени (семена на различни растения през размножителния им период), е все по-често срещано явление при градските хора, като някои получават алергията за първи път на съвсем зряла възраст.

Другото име на сенната хрема е сезонен алергичен ринит. Той настъпва през поленовия сезон и рядко се появява преди 6-годишна възраст. Оплакванията започват най-често след пребиваване на открито в сухи ветровити дни.

Съществува и целогодишен алергичен ринит, който се наблюдава през цялата година и е характерен за по-малките деца. Оплакванията настъпват главно при престой вкъщи, обусловени от субстанции като домашен прах, животински секрети и гъбни спори.

Какво е алергия?

Думата алергия идва от “allos” (от гръцки – различен, променен) и “ergos” (от гръцки – работа, действие).

Алергията представлява реакция на свръхчувствителност на имунната система в отговор на определени чужди за организма вещества. Реакцията се определя като свръхчувствителна, защото тези чужди вещества обикновено се определят като безобидни от здравия организъм и не предизвикват реакция.

В алергични хора същите тези вещества се наричат алергени и предизвикват бурна реакция от страна на имунната система, причинена от прекомерното освобождаване на веществото хистамин от организма.

Симптомите на сенната хрема

Първите симптоми са гъделичкане и сърбеж в носа, придружени от упорито кихане. Впоследствие започва водниста хрема, стига се до напълно запушен нос при оток на носните конхи (раковините, част от вътрешната структура на носа).

Често засегнатият страда от мъчителен сърбеж в очите и засилено сълзене, възможен е и конюнктивит.

Понякога се появява парене и сухота в гърлото. Възможни са и оток на гласните връзки с дрезгавост на гласа, покашляне, както и засягане на горните дихателни пътища с пристъпи на кашлица. В екстремни ситуации силният оток на лигавицата на бронхите води до астматични оплаквания със задух.

Засегнатите се чувстват много болни и отпаднали, оплакват се от раздразнителност и умора поради нарушения сън.

Растителните причинители:

Противно на общото мнение, красивите цветове пролетно време се опрашват от насекоми и техните полени са прекалено тежки, за да се пренасят от вятъра, поради което почти никога не са причина за поява на алергии. Основни причинители са:

  • Дървета: бор, бреза, елха, кедар, леска, габър, кестен, върба, топола, липа, маслини. В северните ширини брезата се смята за основен дразнител от дървесните видове, докато маслината е характерна за Средиземноморието;
  • Тревисти растения: райграс, тимотейка;
  • Семена: живовляк, див пелин, киселец

Интересен факт е, че сенната хрема се среща сред хората в градовете. Хората, живеещи на село, въпреки изобилието от растения в средата им, не страдат от алергията. Предполага се, че причината за това е по-слабата имунна система на градските хора поради замърсения въздух, лошата диета и психологическия стрес.

Как да постъпваме за облекчаване на симптомите?

Най-сигурното облекчение е пълното избягване на контакт с алергена, в случая – полените. Не излизайте навън рано сутрин и късно вечер, когато поленовата концентрация в атмосферата е най-висока. Оптималният вариант за излизане са часовете около обяд, когато поленовата концентрация в атмосферата е в най-ниски стойности. Пътувайте със затворени прозорци на автомобила.

Промивките на носната кухина също са важна част от лечебния процес. Добре е да се използват препарати на основата на морска вода или физиологичен разтвор.

Клинични изследвания предполагат съществуването на диетичен причинител, което би означавало, че появата на някои алергични състояния може да се отключи след консумирането на определени хранителни продукти. При пациенти с автоимунни заболявания с доказана връзка между заболяването и диетата, след лечение с подходяща диета, сенната хрема намалява и дори изчезва.

Мъчителните симптоми при сенна хрема като запушен или постоянно течащ нос се облекчават моментално от консумацията на лук или чесън. С това изпитано природно средство може да си помогнете при първи симптоми на неприятната сенна хрема. Хапнете лук или още по-добре капнете във всяка ноздра по капка сок от лютата подправка. Чесънът пък е известен като най-мощния природен имуностимулатор, така че приемът му на скилидки би засилил имунитета и отслабил силните реакции срещу иначе съвсем безопасните полени.

Не би било излишно да се наблегне на консумацията на зеленчукови сокове от моркови, целина и магданоз. Добре е да добавите към менюто си зеле и цвекло.

Постарайте се в периода, в който имате сенна хрема, да избягвате стресовите ситуации и да спите достатъчно. Доказано е, че недоспиването и стреса понижават имунитета, повишават количествата на произвеждания хистамин и това утежнява допълнително положението на болния.

Трик с олио в ноздрите: прилага се преди излизане навън. Вътрешната страна на ноздрите се намазва с тампони за уши, напоени в олио. Това създава защитен щит срещу полепващите по носната лигавица прах и полени и възпрепятства проникването на алергените. Ако останете по-дълго навън, препоръчително е повтаряне на лечебната процедура. След като се приберете у дома, впръскайте в носа си физиологичен разтвор.

Растителните лечители

Терапията на сенна хрема с билки, отново вдъхновени от стара традиция, ние от terrapia наричаме още „клин клин избива!”.

За разлика от анхистаминовите медикаменти, билките, лекуващи сенна хрема, не предизвикват сънливост. Единственият недостатък на лечението с тях е, че то е по-продължително и резултатите не настъпват веднага, а е необходимо време.

Сред билките, известни с качествата си на хистаминови блокери, са коприва, гинко билоба, чобанка и шипка. Пиенето на чай от тях имат благоприятно въздействие върху чувствителния към алергени организъм.

Приемът на имуностимулиращи хранителни добавки, както и хранителни добавки, благоприятстващи възпалителните процеси на бронхи и бял дроб, обикновено съдържат eкстракти от билки, които биха помогнали.

Terrapia препоръчва: потърсете повече информация за комплексната биоактивна формула  Imunoterra с четири силни съставки за повишаване на имунната система, както и за Bronchoterra  – комплексна биоактивна формула с комбинация от 10 билкови екстракта в оптимални концентрация за борба срещу астма, сенна хрема и други възпалителни процеси на горните дихателни пътища. Рецептурите са разработени на базата на фитотерапевтичното познание, с консултацията и съдействието на технолозите на Biohealth International GmbH, Германия.

Вижте също капсули чиста Spiruterra.

Домашната билкова терапия благоприятства не само за облекчаване на симтомите на сенната хрема, а и за премахване на истинския й причинител: слабата имунна система.

Желаем ви красива пролет без сенна хрема! С продуктите на terrapia.

Tags: , ,