Връзката спирулина, микробиом и красива кожа

юни 5, 2024

Поддържането на здрава и красива кожа е пряко свързано с доброто състояние на кожния микробиом. За да се чувстваме добре, тялото ни се нуждае от определени микроелементи, които днес откриваме в различни природни средства. Знаете ли, че много от тези важни за организма хранителни вещества например, се съдържат… в спирулина.

Какво е кожен микробиом?

Кожата ни е дом на разнообразна популация от бактерии и различни микроорганизми, включително стафилококи, коринебактерии и кутибактерии бързо я колонизират. Микробиомът се развива веднага след раждането, когато бебето се среща за първи път с външния свят. Развитието на кожния микробиом е важен и ценен за изграждането на имунната система на новороденото и се явява първия и най-важен “щит” срещу различни външни фактори.

Повечето от бактериите, които изграждат микробиома на кожата ни са полезни – наричат се резистентни. Те “живеят” върху кожата като невидим защитен слой, в хармония с различни вируси и гъбички. Така се формира здравословната защитна бариера на кожата, която е прави да изглежда здрава, красива, еластична, стегната и млада.

Тази природна хармония може да бъде нарушена от така наречените транзитни бактерии, които се появяват върху кожата при контакт с външни фактори като слънце, вятър, агресивни терапии и третиране на кожата. Нарушаването на баланса в кожния микробиом води до появата на различни по сила и характер възпаления.

Ключ към поддържането на хармонията в кожата ни е правилната, рутинна грижа и приема на ценни хранителни вещества, които да я подпомагат отвътре навън. В това число ценни билки и билкови екстракти и модерни суперхрани като спирулина.

спирулина

Защо спирулина?

Спирулина е вид синьо-зелено водорасло, което е богато на хранителни вещества и антиоксиданти. Състои се от приблизително 70% протеин и съдържа повечето незаменими аминокиселини, от които се нуждае човешкото тяло. Спирулина е богата на витамини А, В1, В2, В3, В6, В9 и Е, както и на минерали като желязо, магнезий, манган, калий и селен.

Сред многото потенциални ползи за здравето на тази суперхрана, е и поддържането на здрава кожа, като спирулина спомага за защитата й от увреждане от свободните радикали. Микронутриентите в спирулина благоприятстват подхранването и хидратацията на кожата, правейки я сияйна и с младежки вид.

Какви са потенциалните ползи от спирулина за кожата?

  1. Спирулина е богата на хранителни вещества, от които кожата се нуждае

Само една супена лъжица (7 гр.) спирулина на прах осигурява:

  • 4 гр. протеин: Протеинът е основен макронутриент, който играе роля в поддържането на мускулната сила, възстановяването на тъканите и производството на ензими и хормони.
  • 11% от препоръчителната дневна доза на витамин В1: известен също като тиамин, витамин В1 е важен за производството на енергия и добрата нервната функция.
  • 15% от препоръчителната дневна доза на витамин B2: Витамин B2, или рибофлавин, е важен за растежа, производството на червени кръвни клетки и енергийния метаболизъм.
  • 4% от препоръчителната дневна доза на витамин B3: Известен също като ниацин, витамин B3 участва в възстановяването на ДНК, енергийния метаболизъм и функцията на нервната система.
  • 21% от препоръчителната дневна доза на мед: Медта е важен минерал за здравето на костите и съединителната тъкан, както и за производството на енергия.
  • 11% от препоръчителната дневна доза на желязо: Желязото е минерал, който е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и транспорта на кислород в тялото.

Това са само малка част от многото хранителни вещества, открити в спирулина. Освен това популярното водорасло е добър източник на магнезий, калий и манган и съдържа малки количества от много други хранителни вещества, от които тялото се нуждае.

Какво означава това за кожата? За да остане здрава, кожата се нуждае от много от витамините и минералите, които съдържа спирулина. Например, витамин В2 участва в производството на колаген и еластин. Медта е от съществено значение за създаването на меланин, пигментът, който придава цвета на кожата. Консумирайки спирулина, ние помагаме на кожата си с някои от ключовите градивни елементи, от които се нуждае, за да остане здрава и да изглежда страхотно.

  1. Спирулина има антиоксидантни свойства

Спирулина е богата на антиоксиданти, включително фитонутриенти, които спомагат за защитата на клетките от свободни радикали и оксидативния стрес. Някои от най-важните антиоксиданти в спирулина включват бета-каротин, гама-линоленова киселина (GLA) и фикоцианин, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и защита на клетките от различни по вид увреждания.

Редица изследвания показват, че тези антиоксиданти са полезни не само за кожата. Те могат да подпомогнат производството на антитела и имунната функция, заедно с подпомагането на естествената способност на тялото да се бори с възпалението.

Смята се, че антиоксидантите в спирулина спомагат за предпазване на кожата от увреждане на околната среда. Въпреки че със сигурност не трябва да заместват слънцезащитните продукти, добавките със спирулина могат да помогнат за влагата и еластичността на кожата, като същевременно играят важна роля в забавянето на процесите на стареене на кожата.

слънцезащита

  1. Спирулина за здрав вид на кожата

В допълнение към антиоксидантите, спирулина съдържа определени съединения като протеини (особено фикоцианин), мастни киселини, витамини от група В, цинк, калиеви каротеноиди и хлорофил, които могат да помогнат за подобряване на цялостния външен вид на кожата. Проучвания показват, че съединенията в спирулина могат да помогнат за намаляване на появата на бръчки, тъмни петна, петна и увреждане от слънцето.

Например, спирулина е богат източник на желязо, което е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки, които са отговорни за пренасянето на кислород в тялото. Приемът на спирулина може да спомогне за снабдяването на тялото с повече кислород, което пък води до подобряване на умствената дейност и придава на кожата по-здрав и сияен вид.

  1. Спирулина при възпалението на кожата

Кожата е най-големият орган в тялото и е първата линия на защита срещу токсини и други дразнители. Спирулина се счита за отличен естествен източник на противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които могат да спомогнат за предпазване на кожата от увреждане. Освен това съдържа високи нива на есенциални мастни киселини, които благоприятстват поддържането на кожата здрава и хидратирана.

Тези свойства правят спирулина изключително полезна: някои проучвания са установили, че може да ограничи признаците на стареене, като бръчки и възрастови петна, при някои хора.

И не на последно място, спирулина може да осигури защитен слой срещу увреждане от слънцето, тъй като съдържа високи нива на бета-каротин, който работи за защита на кожата от вредните ефекти на ултравиолетовото лъчение.

Възможни странични ефекти на спирулина

Спирулина обикновено се счита за безопасна и страничните ефекти са редки. Някои хора обаче могат да изпитат лек дискомфорт като гадене, главоболие, мускулни болки и алергични реакции. Препоръчва се хората с алергии към морски дарове да избягват спирулина, тъй като може да предизвика алергична реакция.

синьо-зелено водорасло

Как да използваме спирулина

Спирулина се използва от векове като хранителен източник. Синьо-зеленото водорасло е с високо съдържание на протеини и съдържа различни витамини и минерали. Може да се консумира в различни форми, включително като прах, капсула и таблетка.

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист.

Източници:
https://www.nature.com/articles/nrmicro.2017.157
https://health.clevelandclinic.org/spirulina-superfood-youve-never-heard/
https://www.instyle.com/beauty/skin/spirulina-benefits-for-skin
https://www.tricitymed.org/2018/08/b-vitamins-secret-good-skin-health/
https://sj.jst.go.jp/news/202306/n0614-02k.html
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina#antioxidant-and-anti-inflammatory
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8002288/
https://www.researchgate.net/publication/348518531_Spirulina_for_Skin_Care_A_Bright_Blue_Future
https://www.webmd.com/diet/spirulina-health-benefits
https://www.verywellhealth.com/spirulina-89079
https://www.livestrong.com/article/494368-the-harmful-effects-of-chlorella-spirulina/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027#antitoxic-action
https://www.realsimple.com/health/nutrition-diet/healthy-eating/spirulina-health-benefits

За бранда – terrapia®

terrapia® е серия от нутрацевтични продукти. Комплексни биоактивни формули от билкови екстракти с контролиран произход и високо качество.

Рецептурите са разработени по начин, по който всички включени съставки да действат синергично за постигане на максимална ефективност.

Формулите в terrapia®, са базирани на рецептури доказали се във времето, практиката и науката

Продуктите на terrapia,  са  адаптирани за идеалната превенция на здравето, на съвременния градски човек.

 

Произведено от: Biohealth International GmbH, Германия

Произведено за (дистрибутор): Фарма Трейд БГ ЕООД

София 1404, ул. Твърдишки Проход 7

тел. +359(2)858 1010; e-mail: office@pharmatradebg.com

Tags: , , , , , , , , ,