Съставки – Бахова терапия

Agrimony /Камшиче/ - снимка

Agrimony /Камшиче/

Agrimony /Камшиче/ – крие проблемите си.

Основни симптоми: крие се зад маска на безгрижие и веселие.

“Продължавам да се усмихвам, въпреки грижите и проблемите”.

То е за хора, които крият своите страхове, мъки и тревоги под маската на доброто настроение, приятелско отношение и хумор. Сдържани и потайни. Те не говорят за своите проблеми и мразят кавгите. Те търсят облекчение от вътрешната си болка в компанията на други, в пушене, пиене и други пристрастявания. Нощем обикновено не спят заради своите тревоги.

Aspen /Трепетлика/ - снимка

Aspen /Трепетлика/

Aspen /Трепетлика/ – неопределен страх и безпокойство от непознати неща.

Основни симптоми: Аспен помага при чувства на страх и безпокойство без определена причина, например мисълта, че нещо ужасно ще се случи, или страхът от тъмното.

Добро лекарство е за чувството на страх, което остава след преживян кошмар. Трепетликата е необходима в случай на страх от непознатото и необяснимото, който изведнъж ви обхваща, причинявайки нервни оплаквания и дори паника. Тези неопределени и необясними страхове могат да преследват нощем или денем.

Страдащите често се страхуват да говорят за тяхното безпокойство пред другите.

Beech /Бук/ - снимка

Beech /Бук/

Beech /Бук/ – нетърпимост.

Основни симптоми: Прекалена критичност, нетолерантност към другите. Липса на смирение, критичени, взискателни. Много предразсъдъци.

Хора, които не могат да приемат, че някой следва различен път и живее живота си по собствен начин. Буковите личности са много преценяващи, предубедени и даже арогантни. Вечно критикуват и търсят навсякъде негативното. Те считат собственото си виждане за най-правилно и не могат да признаят собствените си грешки и недостатъци. Сурови са и непрекъснато се оплакват за дреболии.

Cerato /Цератостигма/ - снимка

Cerato /Цератостигма/

Cerato /Цератостигма/ – отричане на собствената интуиция, съмнение в себе си.

Основни симптоми: няма вяра за самостоятелно вземане на решения. Никакво доверие в интуицията.

Тези хора всъщност знаят кое е добро за тях, но не слушат своята вътрешна мъдрост и интуиция. Вместо това постоянно търсят съветите на другите и ги следват, въпреки че и от самите съвети могат да се объркат. Винаги търсят одобрение за своите действия от други хора. Така често тръгват в „грешна посока”.

Cherry Plum /Дива Джанка/ - снимка

Cherry Plum /Дива Джанка/

Cherry Plum /Дива Джанка/ – страх от загуба на съзнание или на контрол, включително загуба на самоконтрол.

Основни симптоми: Страх да не се изгуби контрол над себе си и обземане от разрушителни сили.

Тя е лекарство за много напрегнати хора на ръба на нервно разстройство. Те могат да са тежко депресирани, при което да мислят дори за самоубийство. Есенцията помага и при много емоционални изблици на агресия, истерия и импулси на невъздържаност. Когато хората се страхуват да не изгубят контрол и да наранят или убият себе си или други, при страх от полудяване.

Chestnut /Пъпка от конски кестен/ - снимка

Chestnut /Пъпка от конски кестен/

Chestnut /Пъпка от конски кестен/ – не се учи от собствения си опит или грешки.

Основни симптоми: Повтарят се все същите грешки, без осъзнаване и без поука.

За хора, на които е необходимо много повече време, за да разберат и научат уроците от всекидневния живот.   Есенцията от кестенова пъпка помага на деца, които заучават трудно, както и на възрастни, които имат същото поведение и действия, въпреки че те им причиняват проблеми или физически оплаквания.

За тези хора е трудно да разберат връзката между своите действия и резултатите.

Цикория

Chicory /Цикория/

Chicory /Цикория/ – личността се стреми да манипулира.

Основни симптоми: Собственическа, консумативна, манипулативна и условна любов. “Ще те обичам, ако…”.

Личността се стреми да манипулира и да прави другите зависими. Чувства се недостатъчно оценена и обичана. За тези, които са много внимателни към нуждите на другите: те имат наклонност да са премного загрижени за деца и роднини, приятели и непрекъснато намират нещо, което трябва да се оправи. Те непрекъснато поправят това, което считат за лошо и правят това с голямо удоволствие. Те имат желание тези, които обичат да са близо до тях. Цикорията е добро лекарство за деца, нуждаещи се от безпричинно голямо внимание.

Clematis /Клематис, Повет/ - снимка

Clematis /Клематис, Повет/

Clematis /Клематис, Повет/- мечтателност, разсеяност.

Основни симптоми: Слаб интерес към всичко заобикалящо, мечтателност и разсеяност.

За тези, които са сънливи, не могат да се събудят напълно, нямат голям интерес към ежедневния живот. Тихи хора, които не са щастливи в заобикалящите ги обстоятелства, живеят повече в бъдещето, отколкото в настоящето. Живеят с надеждата за по-щастливи времена, когато техните идеали могат да се сбъднат. Те са разсеяни, липсва им съсредоточеност и имат лоша памет. Предпочитат да са сами със своите мечти, вместо на практика да са тук и сега. Имат нужда от много сън и са сънени през деня. Клематис може да се използва в случаи на припадъци или кома /в такива случаи – лекарството се накапва на и около устните на пациента/. Полезно е и при усещане за лекота в главата, като да не се чувстваш напълно тук и сега.

Crab apple /Киселица, Дива ябълка/ - снимка

Crab apple /Киселица, Дива ябълка/

Crab apple /Киселица, Дива ябълка/ – чувстваш се мръсен, усещане за самоненавист.

Основни симптоми: За хора, които имат чувството, че са нечисти или мръсни; това може да е физическо усещане, например заради екзема, но и чувство или мислена идея за нечистота, като да мразиш себе си за “мръсните” си мисли или желания.

Тези хора прекаляват в чистенето на себе си или на своите домове и имат фикс идея за ред и чистота.

Те обръщат прекомерно внимание на малки подробности, които могат да направят цялото несъвършено. Тези хора са много съвестни и прецизни. Прекаляват почти до педантизъм, насилвайки се да правят всяко нещо перфектно.

Характерите „дива ябълка” ще направят всичко, за да се освободят от това, което смятат за нечисто. Често се използва при настинки, когато има секрети за изчистване.

Gentian/Тинтява - снимка

Gentian/Тинтява

Gentian/Тинтява – обезсърченост, отпадналост, униние

Основни симптоми: За тези, които страдат от депресия с установен характер или тези, които са с песимистична нагласа и лесно се обезсърчават.

Помага за възвръщане на вярата и оптимизма.

За тези, които лесно се обезкуражават; които, въпреки че, в основни линии имат добро здраве, работата и ежедневният им живот вървят добре, даже най-дребното нещо или лека пречка може да предизвика съмнение, колебание и загуба на мотивация и ентусиазъм.

Gorse /Прищеп/ - снимка

Gorse /Прищеп/

Gorse /Прищеп/ – безнадеждност, отчаяние.

Основни симптоми: В случай на крайна безнадеждност и отчаяние.

Отчаяние за възстановяването. При тежко, продължително боледуване. За хора, които са обзети от тотално отчаяние, напълно са се примирили и са убедени, че животът няма никакъв смисъл, всъщност са се отказали. За да ви угодят, те могат да опитат някаква терапия, но всъщност не вярват, че нещо вече може да им помогне, само “чудо” може да им помогне, мислят те.

Heather /Kалуна/ - снимка

Heather /Kалуна/

Heather /Kалуна/ – егоцентризъм.

Основни симптоми: Егоцентризъм, непрекъснато окупиране на вниманието на околните. “Говоря, следователно съществувам”.

Хора, прилепващи се към всеки, който желае да слуша, за да привлекат внимание. Много добри говорители, но много лоши слушатели. Тези хора са неспособни да бъдат сами и постоянно търсят компания. Те считат себе си за много важни и преувеличават своите проблеми. Егоисти и егоцентристи.

Honeysuckle /Нокът/ - снимка

Honeysuckle /Нокът/

Honeysuckle /Нокът/ – живеене в миналото, тъгуване за миналото.

Основни симптоми: Носталгия по миналото, непрестанно съжаление за отминалите възможности и отказ за живот в настоящето.

За хора, които предпочитат да живеят в миналото или държат на миналото, например след загуба на партньор или добра работа. Те считат за трудно да “преработят” това минало и да го пуснат; те не очакват добри неща от настоящето и бъдещето. Това е и добро лекарство за носталгия.

Hornbeam /Обикновен габър/ - снимка

Hornbeam /Обикновен габър/

Hornbeam /Обикновен габър/ – умствена умора.

Основни симптоми: Умствена умора и изтощение при хора, които се претоварват и не редуват напрегнатата си умствена работа с физическо разтоварване (временно или като постоянен навик).

За тези, които чувстват, че нямат достатъчно сили (умствени и физически), за да продължат да носят бремето на живота върху плещите си. Те мислят, че им липсва сила да преодолеят деня, но веднъж да започнат, и могат да го направят. Те често са отегчени от ежедневната рутина и ако започнат да правят нещо по-различно, техните оплаквания изчезват.

Impatiens /Импацианс, Недопирка/- снимка

Impatiens /Импацианс, Недопирка/

Impatiens /Импацианс, Недопирка/- нетърпеливост, избухливост, психическо напрежение.

Основни симптоми: Голяма нетърпеливост и лесна раздразнителност, остри реакции.

Този тип хора са забързани и искат всичко да бъде направено веднага и ако не стане, те се дразнят и нервират. Често избухват заради забавените реакции на околните и затова предпочитат да си свършат сами нещата в техния си ритъм.

Larch /Лиственица/ - снимка

Larch /Лиственица/

Larch /Лиственица/ – липса на самоувереност, страх от грешки.

Основни симптоми: Липса на вяра в себе си и комплекс за малоценност, очаквания за провали.

Хората тип Larch са убедени, че са неспособни на нищо, и дори не се опитват. Те изпитват много дълбок страх от грешки, прерастващ в липса на самоувереност или даже в комплекс за малоценност.

Mimulus /Мимулус/ - снимка

Mimulus /Мимулус/

Mimulus /Мимулус/- всякакъв страх от известни причини.

Основни симптоми: Много притеснителен и несигурен човек, който се бои от всичко, което го заобикаля и категорично отказва да се конфронтира със света.

Mimulus помага срещу специфични страхове или фобии от конкретни причини, като страх от доктор или зъболекар, страх от болка или болест, някои животни, говорене пред публика, човешки същества, и т.н. Тези хора тихичко и тайно носят своя страх и не говорят свободно за него пред другите.

Oak /Дъб/ - снимка

Oak /Дъб/

Oak /Дъб/ – изморен, но продължаващ да се бори.

Основни симптоми: Силен и издръжлив човек, който непрекъснато и въпреки всички трудности и пречки, продължава да води всекидневните си битки, без да се предава.

Oak е за силни, смели, предани и отговорни характери, притежаващи голямо упорство и сила на волята, които винаги се борят да направят нещо с живота си или да преодолеят болестта. Въпреки че са изтощени, те никога няма да се предадат. Те винаги запазват надеждите и идеалите си и ще направят всичко възможно, за да успеят. Винаги се радват да помагат на другите и са недоволни от себе си, ако болестта им попречи да изпълнят задълженията си.

Olive /Маслина/ - снимка

Olive /Маслина/

Olive /Маслина/ – пълно изтощение, вътрешна празнота.

Основни симптоми: Тотално изтощение на физическо, емоционално и умствено ниво.

Лекарство за пълно изтощение – както физическо, така и духовно; не са останали никакви резерви. Това лекарство е за хора, които страдат дълго време от болест или които губят цялата си енергия при тежки или враждебни обстоятелства. Това е пълна загуба на жизненост и интерес. Ежедневният живот за тях е уморителна работа, без никакво удоволствие, искат само да ги оставят да спят. Често това е добра есенция за майки, които се грижат за малките си деца сами и се чувстват накрая на силите си.

Pine /Бял бор/ - снимка

Pine /Бял бор/

Pine /Бял бор/ – тежко чувство на вина.

Основни симптоми: Прекалено и неоправдано чувство за вина, прекалена самокритичност и липса на смелост.

Защото сте направили грешка, защото считате себе си за неспособни, поради чужди действия, за които се считате отговорни т.н. Тези хора често се извиняват. Те се чувстват лесно обвинявани и често се самообвиняват. Те приемат, че не заслужават доброта, приемат грешките на другите. Даже когато успеят, те все мислят, че биха могли да достигнат повече или да извършат работата по-добре и никога не са доволни от своите усилия или от резултатите си.

Red chestnut /Червен кестен/ - снимка

Red chestnut /Червен кестен/

Red chestnut /Червен кестен/ – силно безпокойство за другите.

Основни симптоми: Такива хора вечно се безпокоят за съдбата на близките си хора и се чувстват много тясно свързани с тях.

Те винаги се страхуват, че нещо може да се обърка с близките им, за които са постоянно загрижени. Често те не се притесняват за самите себе си, но за онези които обичат, те могат да страдат много, очаквайки, че нещо лошо може да им се случи.

Rock rose /Обикновен желтак/ - снимка

Rock rose /Обикновен желтак/

Rock rose /Обикновен желтак/ – дълбок ужас и паника.

Основни симптоми: Временно състояние на шок, паника или силен страх.

Спасително лекарство за спешни случаи, дори когато изглежда, че няма надежда. При нещастен случай или внезапна болест, когато пациентът е много уплашен, ужасен или ако обстоятелствата са достатъчно сериозни за да причинят много силен страх у тези, които са наоколо. Паниката те обхваща, правейки те неспособен да мислиш ясно или да действаш адекватно. Ако пациентът е в безсъзнание, устните могат да се намокрят с лекарството.

Rock water /изворна вода/ - снимка

Rock water /изворна вода/

Rock water /изворна вода/ – строг към себе си , твърдост.

Основни симптоми: Живот според строги и утвърдени правила, потискане на собствените нужди и прекалена суровост към себе си.

Водата може да бъде взета от всеки лечебен извор, но тя трябва да бъде чиста от човешка намеса, далече от населени места.

Rock water помага на тези, които са твърде строги към себе си, като резултат от техните високи морални и етични стандарти в техния стремеж към съвършенство. Само по себе си това е добре, но не и ако станеш фанатик, отричайки се от удоволствията на живота или ако идеалите ти станат прекалено твърди. Освен това ще се разочароваш, ако твоите житейски принципи са твърде високи или изискващи много време и не можеш да ги наложиш на другите.

Sclerantus /Едногодишна хрущялка/ - снимка

Sclerantus /Едногодишна хрущялка/

Sclerantus /Едногодишна хрущялка/ – разкъсване между две възможности, две противоположни настроения или емоции.

Основни симптоми: Често колебаене между две възможности, без да може да се избере.

Човек, който не може да постигне равновесие. Мнението и настроението се променят бързо. За тези, които страдат много от това, че не могат да избират между две неща – първо едното им се струва правилно, след това другото. Обикновено те са тихи хора и сами носят тази си трудност, тъй като не са склонни да я разискват с другите.

Star of Bethlehem/Витлеемска звезда/гарвански лук - снимка

Star of Bethlehem /Витлеемска звезда/ гарвански лук

Star of Bethlehem/Витлеемска звезда/гарвански лук/ – за всички реакции на шок или травма.

Основни симптоми: Преживян шок на физическо, емоционално или умствено ниво, независимо дали това се е случило отдавна или съвсем наскоро.

Няма значение кога е бил шокът: преди години (или дори при раждането) или вчера. Когато не е преодолян психологическият шок, не е разрешен енергийно, той може да се прояви в някакъв вид вътрешно вцепенение /притъпяване или във физически оплаквания/. Но всъщност шок може да се получи при всички видове физически болести. Често случаите, при които не действат познатите терапии, изискват Витлеемска звезда, понеже забравена травма/шок блокира процеса на оздравяване. За хора в голямо изтощение под влияние на обстоятелства, които причиняват огромно нещастие.

Sweet chestnut / Сладък кестен/ - снимка

Sweet chestnut / Сладък кестен/

Sweet chestnut / Сладък кестен/ – голяма умствена депресия, липса на надежда.

Основни симптоми: Човек се чувства на края на силите си и е обзет от дълбоко отчаяние.

Sweet chestnut е за пълна депресия на хора, които мислят, че не могат да понесат повече. За моменти, когато мъката е толкова голяма, че е почти непоносима. Когато умът или тялото чувстват, че са търпели до крайния предел на способността им да понасят. Когато им се струва, че нищо не остава освен разрушението и унищожението. Границите на психологическия товар, който могат да поемат, са достигнати. Те са се борили много силно, но всичко се е провалило и сега се чувстват сякаш са притиснати до стената. Няма минало и бъдеще, само тъмно и безнадеждно настояще. Има само непоносима скръб и страдание и чувство, че всеки – дори Бог, ги е изоставил.

Vervain /Върбинка/ - снимка

Vervain /Върбинка/

Vervain /Върбинка/ – твърде много ентусиазъм.

Основни симптоми: Определени принципи и идеи, които се считат за напълно правилни и които твърде рядко се променят.

Такива хора имат голямо желание да накарат всички около тях да възприемат техния мироглед. Стигат до фанатизъм, когато са обзети от ентусиазъм при реализирането на някоя идея и искат да я наложат над другите. Те са убедени, че са прави, дават всичко за реализирането на тяхната цел, искат да се борят за нея, те чувстват, че имат мисия за изпълнение. Като мисионери те се опитват да те обърнат към своята гледна точка. Те са напрегнати хора, не могат да си почиват, пренатоварват се за добрата кауза. Те са чувствителни към несправедливостта.

Walnut /Орех/ - снимка

Walnut /Орех/

Walnut /Орех/ – защита срещу външно влияние, помага за скъсване на стари връзки.

Oсновни симптоми: Неувереност, непостоянство и лесно поддаване на чуждо влияние, в повратна точка от живота.

Енергията на ореха ви помага да останете на своя път по време на важни промени в живота ви. В началото на нова жизнена фаза ние сме много чувствителни и по-малко балансирани от обикновено, което ни прави по-податливи на нежелани влияния от миналото, като стари навици, начини на поведение, традиции, компании, връзки, мнения на другите. Walnut помага да се освободим от старите връзки и да вървим напред безпрепятствено към новото начало, като напр. промяна на професия, развод, преместване, пубертет, бременност, спиране на пристрастяване и др.

White chestnut /Конски кестен/ - снимка

White chestnut /Конски кестен/

White chestnut /Конски кестен/ – повтарящи се неспиращи мисли.

Основни симптоми: Непрестанен вътрешен диалог; в съзнанието на човек непрекъснато се въртят едни и същи натрапчиви мисли.

Лек за повтарящи се отрицателни мисли, които не могат да бъдат спрени, за нежелано нахлуване на мисли и идеи, които се въртят из мозъка ви. Мисли, които тревожат и са настоятелни, и ако за известно време бъдат изгонени, пак се връщат. Това е чувството да бъдеш затворен и управляван от своите мисли. Присъствието на такива неприятни мисли нарушава спокойствието и пречи на човека да може да мисли за работата си и да се радва на удоволствията.

Wild Rose /Шипка/ - снимка

Wild Rose /Шипка/

Wild Rose / Шипка/ – апатия.

Основни симптоми: Апатия, примирение, капитулация и пълен отказ да се участва в живота.

Тези хора са капитулирали в борбата с живота и не се оплакват. Всичко ми изглежда безсмислено. Пасивното примиряване в някоя ситуация изисква Wild Rose. “Трябва да го преживееш”. ”Късно е да…” …Ако вярвате в този вид сентенции, ако апатично се отказвате, вземете Wild Rose. Обикновено ситуацията с тези хора не е толкова безнадеждна, колкото те мислят, но те не правят опити да променят живота си към по-добро. Те се чувстват изморени и безразлични.