Босвелия - Boswellia serrata

Босвелия (екстракт от смолата на дървото), Boswellia serrata

Активни съставки в босвелия:  захари, етерични масла, босвелиеви киселини (вид терпени) – 11-keto-β-boswellic acid (KBA) и 3-O-acetyl-11-keto-β-boswellic acid (AKBA).

Показания:

  • При ставни заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит, бурсит и тендонит.
  • Дихателни проблеми – при кашлица, задух и бронхоспазъм.
  • Възпаления на червата – при газове, диспепсия, намалява спазмите и гаденето.

Действие:

  • Екстрактът е ефективен за намаляването на ставни подувания, болки, сутрешна скованост и други симптоми на възпалителни ставни смущения, включително ревматоиден артрит и остеопороза. Проучвания за действието на босвелия при хора с остеоартрит, се наблюдава намаляване на симптомите между 20 и 30%. В някои от изследванията се наблюдава значително намаляване на болката, като резултатите варират между 30 и 70%. При активно спортуващи подобрява силата на захвата и на физическата активност.
  • Силни противовъзпалителни свойства. Екстрактът от босвелия подобрява притока на кръв към ставите при нарушения от спазми на кръвоносните съдове. Също така намалява разграждането на гликозаминогликаните и пази ставите.
  • Изразени аналгетични свойства.

Eкстракт от босвелия се съдържа в хранителните добавки:

Flexiterra (Флекситера) от terrapia. Комплексна биоактивна формула за възстановяване и укрепване на ставите, хрущялите и ставните връзки. Рецептурата на Флекситера е специално разработена за терапия при артрит, артроза, лечение на болки в ставите в резултат на изтъркване на ставни връзки. Флекситера съдържа 125 мг глюкозамин сулфат в една капсула.