terrapia в подкрепа на младежките бизнес идеи

февруари 28, 2024

Момичетата и момчетата от учебно-тренировъчна фирма „ТЕРРАПИА ДЖУНИЪР“ грабнаха престижното 3-то място за учебна фирма – Х клас, и 2-ро място за продуктов каталог на 25-ия панаир на виртуалните предприятия в столичния „Интер Експо Център“. С престижното събитие Националната търговско-банкова гимназия отбеляза своята 111-годишнина и 25 години от стартирането на проект „Интегративно практическо обучение“.

Екипът на terrapia с гордост бе ментор на отбор “ТЕРРАПИА ДЖУНИЪР” в цялостното изграждане на идеята и реализация на учебно-тенировъчния проект на учениците от Х клас. Социално отговорните послания и насоченост на бизнеса им, впечатлиха журито и класираха креативните младежи в челната тройка.

Ментори и спонсори

Тази година в училищния панаир се включиха 64 учебно-тренировъчни фирми – 20 учебни банки, 6 учебни застрахователни компании и 38 учебни търговски фирми с най-различен предмет на дейност. Те имат 43 ментори и спонсори – банки, фирми, застрахователни компании от реалния бизнес, които осигуряват методическа и финансова помощ за работата по проекта.

terrapia

УТФ “ТЕРРАПИА ДЖУНИЪР” с част от ръководството на Националната търговско-банкова гимназия и с официалните гости. Сред тях бяха г-жа Ваня Карстева – началник на РУО София-град, проф. д-р Елеонора Станчева – Тодорова от Стопанския факултет на СУ (долу вдясно), олимпийската и бронзова медалистка по борба от Токио Евелина Николова и др.

Събитието на Националната търговско-банкова гимназия, която заедно с УНСС е съосновател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), бе открито от министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и уважено от впечатляващ брой официални гости. Сред тях бяха проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ) и г-жа Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“, проф. д-р Елеонора Станчева – Тодорова от катедра „Финанси и счетоводство“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, г-жа Ваня Карстева – началник на РУО София град и др.

„Вече четвърт век вие реално променяте образованието с тази ежегодна инициатива“, подчерта проф. Галин Цоков. По думите му подобни проекти показват връзката между практиката и теоретичната подготовка и ползите от компетентностно ориентираното образование.

Училище и бизнес

„Това, което показвате днес, е повод за гордост и радост. Не ми е известно друго училище с толкова постижения, с толкова лауреати и с толкова успехи. Това го дължите на изключителното си ръководство в лицето на г-жа Емилия Иванова и на невероятните преподаватели. Скъпи ученици, ние виждаме един изграден мост между средното училище и бизнеса. Всички вие сте победители, защото показвате качеството на обучението си“, поздрави участници и гости проф. Фесчиян.

През учебната 2023/2024 над 156 хил. ученици се обучават в професионални направления. Училището разработва проектът „Интегративно практическо обучение” от 1997 година. Според специалността си гимназистите създават учебни търговски банки, фирми, митници и др.

Осъществяват  се стажантски програми в България и в Швейцария и участия в международни състезания на Световната организация на учебните предприятия PENINTERNATIONAL. През тези 25 години, в които се развива проектът „Интегративно практическо обучение“, отбори на гимназията са взели участие в повече от 100 международни бизнес състезания и панаири в Австрия, Германия, Испания, САЩ, Словакия, Финландия, Франция, Швейцария, Босна и Херцеговина, Латвия и др. Спечелени са повече от 360 отборни и индивидуални награди.

От terrapia се гордеем, че бяхме част от престижното събитие на Националната-търговско банкова гимназия. Младежката енергия и сила е бъдещето, зад което винаги заставаме!

Източник: УНСС и НТБГ

Снимки: личен архив terrapia

Tags: , , , ,