Терапия за опорно-двигателната система, Част 1

март 31, 2021

Йога е една от шестте ортодоксални системи на индийската философия. Тя се заражда преди повече от 5000 години и е плод на съзерцанието и знанията на ведическите мъдреци. Развива се като практично философско течение, чието влияние с годините се разпространява по различни краища на света. Тя е най-древната система за самоусъвършенстване, която работи над тялото, ума и душата и допринася за укрепване на физическото здраве, психическа стабилност и духовно развитие.

Думата “йога” произлиза от санскритския корен “юдж”, който означава “свързвам”, “съединявам”. Чрез комплекс от практики, включващи специфични движения (асани), техники на дишане и медитация, йога е път към вътрешна свързаност и днес се превръща в начин на живот за много съвременни градски хора.

В няколко поредни материала ще ви представим лесни упражнения за разтягане, огъвкавяване и отпускане на гръбнака, коленете и сухожилията. Асаните са напълно изпълними у дома, в офиса, на път или в хотелската стая.

Terrapia за опорно-двигателната система

Редовното изпълнение на тези упражнения /разбира се, и на други асани от йога/ ще подсили въздействието на биоактивната формула Flexiterra от terrapia, разработена на базата на фитотерапията – друга стара традиция със съвременно приложение. Допълването на вашата фитотерапия за укрепване на сухожилия и ставни връзки  с класическите асани от йога практиката ще ви помогне да се чувствате в добра форма.

Раздвижване на шия и рамене.

При много хора се натрупва напрежение в шията и раменете и това причинява схващания, лоша стойка и главоболие.

  • Седнете удобно с изправен гръб на стол или на под. Може да изпълнявате и прави. Изпълнявайте бавно, с изправен гръбнак, отпусната шия и изправени рамене.
  • Отпуснете главата назад, после напред. Изправете главата и наведете надясно, върнете в средата и после наляво.
  • Отпуснете главата напред и въртете в кръг в едната посока, после и в другата.
  • Повдигнете дясното рамо, после го отпуснете рязко. Повдигнете лявото рамо, после го отпуснете рязко.
  • Повдигнете двете рамене едновременно и ги отпуснете рязко.

Terrapia за опорно-двигателната система Terrapia за опорно-двигателната система Terrapia за опорно-двигателната система
Повторете всяко движение по пет пъти, като дишате равномерно и спокойно, следвайки движенията. С тези лесни упражнения ще отпуснете напрежението, ще повишите гъвкавостта и ще тонизирате мускулите.

Разтягане на гръбнака, мускулите на гърба, коленете и сухожилията – главо-колянна поза.

  • Седнете удобно на пода с изпънати крака в контра шпиц, изправете гърба и хубаво изтеглете ръцете нагоре.
  • С изправен гръб и изпънати ръце леко се навеждате към краката. Главата е продължение на гръбначния стълб, не я увисвайте.
  • Целта е с прави колене и прав гръб да опрете торса в краката.
  • Задръжте в позата докъдето можете. Важно е да дишате спокойно и дълбоко и коленете и гърба да са максимално изправени.
  • Изправете леко и бавно.

Освен че разтяга гърба и коленете, това упражнение стимулира храносмилателния тракт, изчиства тлъстините и стимулира нервната система.

Следва продължение…

Tags: , , ,